Hampton Water Rosé 2018

Hampton Water Rosé 2018
AOP Languedoc, Ranska; Grenache, Cinsaut, Mourvèdre; 22,90 €

Tuottaja Hampton Water Wine / Gerard Bertrand

Etiketin mukaan ranskalaista viiniä, joka toimii parhaiten kylmänä

Rypäleiden mukaan
Grenache: mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja
Cinsaut: mansikkaa, kirsikkaa, mesimarjaa, omenaa, parfyymia, hedelmää, maanläheisiä ja mausteisia piirteitä; tammessa kypsytettynä vaniljaa, kookosta tai savua ja tervaa, pullossa kypsytettynä seetriä, sikaria, maata, nahkaa
Mourvèdre: maanläheistä makua, aluskasvillisuutta, nahkaa, eläimellisyyttä, pehmeitä punaisia hedelmiä, kypsiä puutarhamarjoja ja marjojen kuoria, yrttejä, suklaata, kahvia, minttua, tryffeliä

Ruokana lohitataki, uudet perunat ja avokadokastike

Lyhyesti: punaherukkainen ja hapokas rosé

Kommentit

M: Eräs teinivuosieni suosikkibändeistä oli Bon Jovi ainakin kolmen, ehkä neljänkin levyn verran eli noin vuosiin 1988-89 saakka (sittemmin bändin musiikki lipsui hieman liian AOR:ksi ja grunge kolahti, vaikka toki Helsingin-keikka vuonna 2011 piti käydä katsomassa). Kun nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin huomasin, että elegantisti harmaantunut Jon Bon Jovi on yhdessä poikansa Jesse Bongiovin ja ranskalaisen Gerard Bertrandin kanssa tehnyt roséviinin, niin pitihän se nostalgiasyistä käydä ostamassa saman tien, kun se saapui Alkoon. Viini on nimetty New Yorkin suositun kesälomakohteen The Hamptonsin mukaan - ja miksei siellä kelpaisi siemailla roséta eli Hamptonin vettä, jos vain lompakko sallisi.

Pian viinin kotiuttamisen jälkeen kerrottiin, että sen edellinen vuosikerta pääsi Wine Spectatorin vuoden 2018 top 100 -listan sijalle 83. Mieleen tuli heti toisen nuoruusvuosieni idolin Brad Pittin ja hänen ex-vaimonsa Angelina Jolien tuottama, myöskin hyviä arviota saanut Miraval Rosé - eikä vähiten sen takia, että molemmat viinit ovat ranskalaisia roséviinejä. Bon Jovin viiniä ei tosin myyty Alkossa loppuun minuuteissa kuten Miraval Rosé. Onko julkkisrosét jo nähty? Voiko kasarilapsuuden elää uudelleen roséviinien kautta?

Hampton Water Rosè on väriltään vaalea lohenpunainen, sen tuoksu on punaherukkainen ja aavistuksen yrttinen ja mukana on myös jotakin makeaa, persikkaa, makeita mausteita ja/tai kukkia. Viinin maku on hapokas ja kuiva, marjainen ja punaherukkainen, jälkimaussa tuntuu mineraalisuutta, kirpeää sitrusta ja punaisia marjoja. Kyllähän tämä on tyylikäs, vakavasti otettava rosé, ei mitään makeaa hömppää. Teinivuosina en olisi osannut arvostaa tällaista viiniä, nyt se on oikein mainio ruokajuoma ja toimii sellaisenaankin aurinkoisella parvekkeella.

Arvosanaksi turvallisen aikuinen viini saa kasarinostalgiasta ja muutaman vuoden kestäneestä palavasta fanituksestani huolimatta 0. Kiinnostuneena odotan seuraavaa julkkisroséta, sillä tähän mennessä ne ovat olleet oikein mainioita.

J: Bon Jovia tuli kuunneltua eniten 1980-luvun lopulla, etenkin Slippery When Wetiä ja New Jerseytä. Jon Bon Jovin soololevy Blaze of Glory vuodelta 1990 oli vielä kovaa kamaa, mutta sen jälkeen bändin tyyli muuttui ja myöhempää uraa on tullut seurattua lähinnä satunnaisesti.

Viini on väriltään vaalea lohenpunainen. Tuoksussa on vadelmaa, punaherukkaa, mineraalisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös sitrusta ja mausteisuutta. Jälkimaku on vahvan sitruksinen, mausteinen ja karpaloinen. Viinin lämmetessä sitrus ja mineraalisuus heikkenevät punaisten marjojen aromien voimistuessa. Ruoan kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin. Arvosanaksi se saa 0.

Biisiksi valitsimme Bon Jovin uudempaa tuotantoa, vaikka toki Bed of Roses olisi myös houkutellut.