Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut ja mansikkainen kanasalaatti

Näytepullo / Rosa Viini & RuokaRosa viininmaistaja -yhteistyö


Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 
DOCG Valdobbiadene Superiore, Italia; Glera; 14,99 €. Luomu, vegaaninen.

Tuottaja La Cantina Pizzolato
Maahantuoja Cisa Drinks

Rypäleen mukaan
Glera: rypäle tunnettiin Prosecco-nimellä aina vuoteen 2009 saakka. Glerasta tehdyt viinit ovat melko keveitä ja neutraaleja, niiden aromeissa on päärynää, sitrusta, omenaa, persikkaa, valkoisia kukkia ja joskus jopa saippuaa.


Prosecco

Prosecco on pääosin tai kokonaan Glera-rypäleestä valmistettu viini, muita rypäleitä se saa sisältää korkeintaan 15 %. Sen tuotantomäärät ovat kasvaneet huimasti: vuonna 2008 proseccoa tuotettiin 150 miljoonaa pulloa ja vuonna 2018 jopa 600 miljoonaa pulloa. Tuotantomäärissä prosecco ohitti samppanjan vuonna 2013, ja vuonna 2018 sitä myytiin maailmanlaajuisesti ensimmäisen kerran enemmän kuin samppanjaa.

Esimerkiksi cavasta ja samppanjasta poiketen prosecco valmistetaan Charmat-menetelmällä (italiaksi Metodo Martinotti) eli viini käy toisen kerran ja kehittää kuplansa isoissa terästankeissa yksittäisten pullojen sijaan. Perusproseccojen tuotanto on nopeaa, mutta laatuproseccojen toinen käyminen voi kestää jopa yhdeksän kuukauden ajan. Myöskään perinteisen samppanjamenetelmän käyttäminen ei ole DOCG-laatuluokituksen säännöissä kiellettyä.

Proseccon laatuluokituksia on kaksi: Prosecco DOC eli perus-prosecco, jota tuotetaan Veneton ja Friuli Venezia Giulian alueilla seitsemässä eri maakunnassa, sekä Prosecco Superiore DOCG, jota tuotetaan kahdella alueella. Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG on peräisin Trevison maakunnasta Coneglianon ja Valdobbiadenen kaupunkien välistä ja Asolo Prosecco Superiore DOCG taas Asolon kaupungista.


Kommentit

M: Viinin tuoksussa on proseccolle tuttua päärynää ja omenaa sekä niiden lisäksi persikkaa ja hieman kukkaisuutta. Viinin maku ei kuitenkaan ole päärynälimonadia, vaan miellyttävän hapokas ja ryhdikäs, toki myös omenainen ja päärynäinen. Varsinkin riittävän kylmänä tämä on yllättävän miellyttävä prosecco.

Jussin tekemä ruokavalinta epäilytti ensin, mutta huomasin olevani väärässä. Tämä prosecco sopi oikein hyvin mansikkaisen kanasalaatin kanssa. Sen pieni makeus komppasi hyvin sitruunamehun kanaan ja perunoihin tuomaa hapokkuutta ja toi mukavaa vastapainoa fetan suolaisuudelle, samoin se toimi hyvin mansikoiden kanssa. Avokado on yleensä hankala viinin kanssa yhdistettävä, mutta tässä ruoassa se ei ollut kovinkaan hallitsevassa roolissa eli senkään kanssa ei ollut ongelmia.

Muutenkin Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut voisi sopia salaattien ja kanaruokien seuraksi, esimerkiksi mansikka-halloumisalaatti voisi toimia ja miksei tätä voisi kokeilla myös kevään hittiruoan mörköpastan kanssa - ja tietenkin se maistuu sellaisenaan. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viinin tuoksussa on päärynää, limeä, vihreää omenaa ja persikkaa. Viini lämmetessä omenainen aromi muuttuu kypsemmäksi. Hapokas, hieman sitruksinen maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaussa on omenaa, sitrusta ja hieman mineraalisuutta.

Salaatissa yhdistyvät mansikan makeus, fetan suolaisuus ja kanan sekä perunan paistamisessa käytetyn öljyn tuoma rasvaisuus, joten se ei ole helppo ruoka viinille. Prosecco toimi kuitenkin - ehkä hieman yllättäen - tällaisen makujen yhdistelmän kanssa hyvin.

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut sopisi kevyiden kanaruokien ja salaattien seuraksi ja menisi myös sellaisenaan seurustelujuomana. Arvosanaksi annan +.


Mansikkainen kanasalaatti 

Alkuperäinen resepti Rosa Viini & Ruoka

250 g broilerin fileetä
4 keitettyä perunaa
1 sitruunan mehu
1 avokado
10 mansikkaa
1 pussi jääsalaattia
1 avomaankurkku kuutioituna
1 paketti fetaa (200 g)

oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
kourallinen tuoretta basilikaa ja minttua

Paista kanafileet kypsäksi. Leikkaa jäähtyneet kanafileet viipaleiksi. Käytä samaa pannua ja paahda keitetyt perunat öljyssä. Yhdistä lämpimät aineet ja mausta suolalla ja pippurilla, purista joukkoon myös sitruunan mehu.

Leikkaa mansikoista kannat irti ja viipaloi ne. Halkaise avokado ja poista sen kuori ja kivi. Viipaloi tai kuutioi avokado. Kostuta pintaa kevyesti sitruunamehulla, ettei se tummu.

Kokoa salaatti suoraan lautasille laittamalla pohjalle salaattia ja kuutioitua kurkkua. Murenna päälle fetaa, asettele mansikat, avokado ja lämpimät broilerit ja perunat. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.

Koristele annokset ennen tarjoilua tuoreilla yrteillä.

***
Tästä pitäisi alkuperäisen ohjeen mukaan riittää neljälle, mutta söimme kaiken kahdestaan. Taktisesti Jussi taisi myös unohtaa aineksista mintun... Toisaalta alkuperäisestä ohjeesta poiketen meillä oli tuplamäärä salaattia.