21. heinäkuuta 2019

Ravintola Murun viini-ilta 10.6.2019: kesäviinit

Ravintola Murun kesäkuun viini-illassa Taneli Lehtonen esitteli kesäviinejä. Vaikka ilta oli yli kuukausi sitten, kesä tuntuu vasta nyt alkavan kunnolla, joten myöhäinen raportointi tuskin haittaa.


Drouet Frères La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2018
AC Muscadet Sèvre & Maine, Loire, Ranska; 100 & Melon de Bourgogne; 10,98 €

Illan kattauksessa ensimmäisenä oli kolme kuukautta sakkojensa päällä kypsynyt aromaattinen valkoviini. Raikas ja hapokas viini oli samaan aikaan myös runsaan hedelmäinen. Bongailimme sen aromeista ensin valkoherukkaa, vihreää omenaa ja karviaista, myöhemmin myös päärynää sekä mielenkiintoisesti myös hentoa merellisyyttä. Pirteän ja tyylikkään viinin hinta-laatusuhde on hyvä, joten se on varsin varteenotettava kesäviini.

Suositukset: sellaisenaan, osterit, parsa, chilillä maustetut äyriäiset, ilmakuivattu kinkku.

Äänestyksessä La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2018 sai 6 pistettä, Marjut antoi sille yhden pisteen.

Gorka Izagirre Basque 2016
DO Bizkaiko Txakolina, Baskimaa, Espanja; Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerati; 17,90 € (vuosikerta 2017)

Toisen valkoviinin väri oli kaunis kullankeltainen, joten odotimme hieman edellistä kypsempiä aromeja ja niitä saimme. Runsaassa tuoksussa kypsät trooppiset hedelmät, persikka ja aprikoosi yhdistyivät merelliseen mineraalisuuteen. Viinin maku oli yllättävän mieto tuoksuun verrattuna, mutta ei kuitenkaan tylsä: tuoksun aromien seuraan liittyi yrttejä, voita ja pähkinää sekä jälkimaussa myös marsipaania. Mielenkiintoinen, hedelmäinen ja hapokas viini sopisi hyvin merenelävien ja espanjalaisten naposteltavien kanssa.

Suositukset: tapakset, anjovis, oliivit, manchego

Äänestyksessä Gorka Izagirre Basque 2016 jäi viimeiseksi ja sai 5 pistettä, Jussi antoi sille kaksi pistettä.


Felton Road Bannockburn Chardonnay 2014
Central Otago, Uusi-Seelanti; 100 % Chardonnay; 40,39 € (vuosikerta 2016) tai 39,90 € (vuosikerta 2017)

Kolmas valkoviini on käynyt villihiivoilla. Lisäksi se oli käynyt osittain vanhoissa tammitynnyreissä, mikä selitti tammen tuomat aromit - kevyen vaniljan ja voin sekä kermaisen suutuntuman. Paahteinen viini oli hapokas ja kypsän omenainen, sen lisäksi siinä tuntui jopa hieman savua tai savukinkkua. Tammen käytöstä huolimatta viini ei kuitenkaan ollut liian kakkosnelosta.

Pullossa on kierrekorkki, mutta sitä ei kannata kavahtaa. Viiniä voi kypsyttää vielä viitisen vuotta, jos sitä ei tule tänä kesänä juotua.

Suositukset: vaalea liha ja grillatut vihannekset, kana

Äänestyksessä Felton Road Bannockburn Chardonnay 2014 sai 14 pistettä.

Sepp Moser Zweigelt Rosé 2017
Burgenland, Itävalta; 100 % Zweigelt; 17,64 €

Illan ainoa roseeviini oli odotetusti marjainen. Punaisten marjojen, kirsikan, vadelman ja metsämansikan lisäksi aromeita täydensi pieni mausteisuus ja raparperimainen hapokkuus. Kuiva, kepeä ja pirteä viini oli oikein mukava kesärosee.

Suositukset: sellaisenaan, paistetut ahvenet, piikkikampela ja ruskistettu voi

Äänestyksessä Sepp Moser Zweigelt Rosé 2017 sai 5 pistettä.


Philipp Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Réserve 2014
Pfalz, Saksa; 100 % Pinot Noir; 24,44 €

Illan ensimmäisen punaviinin tuoksu oli makean marjainen ja mausteinen, lisäksi siinä oli aavistus savua ja vaniljaa. Samat aromit toistuivat myös hapokkaassa maussa, jonka marjaisuus vaihteli kirsikasta ja punaherukasta mansikkahilloon. Pehmeä, mutta intensiivinen viini oli oikein maukas kokonaisuus.

Viini kannattaa viilentää noin 12-asteiseksi ennen tarjoilua.

Suositukset: rasvainen kala, nieriä

Äänestyksessä Philipp Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Réserve 2014 sai 8 pistettä, Marjut antoi sille kaksi pistettä ja Jussi yhden.

Christiano van Zeller Quinta Vale D. Maria Douro Tinto 2015
Douro, Portugali; 40 rypälelajikkeen sekoitus; 64,99 €

Illan viimeinen viini oli runsas ja täyteläinen portugalilainen. Aluksi makean marjaiselta tuntunut maku paljastui hetken kuluttua myös tanniiniseksi, lisäksi sen aromeissa on aavistus maanläheisyyttä. Tumman marjainen ja mausteinen viini kaipaa seurakseen ruokaa - toisaalta se on kuitenkin hintava, joten aivan kenelle tahansa sitä ei raatsi tarjota. Ehkä tämän tuhdin ja rustiikkisen herkun nauttii mieluiten itse hyvän liharuoan kanssa.

Dekantoi ennen tarjoilua.

Suositukset: hyvä liha, filee, grillatut tomaatit, ribsit

Illan voittajaviini Quinta Vale D. Maria Douro Tinto 2015 sai äänestyksessä 27 pistettä, me molemmat annoimme sinne kolme pistettä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti