The Flying Spaghetti Monster Rosso 2016

The Flying Spaghetti Monster Rosso 2016
Veneto, Italia; Corvina, Corvinone, Cabernet Sauvignon; 12,48 €

Tuottaja Le Ville di Antané

Etiketin mukaan täydellinen kotiruokaviini pastafareille ja kaikille muillekin

Rypäleen mukaan
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää
Corvinone: hedelmää, mausteita, pehmeyttä, tanniineja, kirsikkaa ja vaniljaa
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa

Ruokana spagetti ja lihapullat kermaisessa tomaattikastikkeessa

Lyhyesti: helppoa juotavaa

Spagettihirviö?

The Flying Spaghetti Monster eli The Ancient of Noodles eli Lentävä spagettihirviö on pastafarien palvoma jumalolento.

Lentävän spagettihirviön uskonnon eli pastafarismin perusti vuonna 2005 Bobby Henderson vastalauseeksi sille, että kouluissa sallittiin älykkään suunnittelun opetus evoluution rinnalla, ja sen jälkeen pastafarismi levisi nopeasti maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Vaikka se on saanut virallisen uskonnon aseman Puolassa ja Alankomaissa, Suomessa pastafarismia pidetään parodiauskontona eikä pastafaristisen kirkon hakemusta rekisteröityä uskonnolliseksi yhdyskunnaksi vuonna 2008 hyväksytty.

Lentävän spagettihirviön uskonnon mukaan lentävä spagettihirviö loi kaikkeuden aloittaen vuorista, puista ja kääpiöistä. Samalla se loi kaikki todisteet evoluution olemassaolosta. Lue kirkon sivuilta lisää, jos hänen nuudelisten ulokkeidensa kosketus kiinnostaa enemmän ja haluat yhtäkkiä pitää pastasiivilää hattuna.

Kommentit

M: Viinin tuoksussa on Veneton alueen viineille tuttua mausteisuutta ja kypsää tummaa marjaisuutta, jopa hillomaista herukkaa ja kirsikkaa. Myös viinin pehmeä maku jatkaa tutulla linjalla, kun aavistuksen pippurinen mausteisuus yhdistyy aluksi makealta tuntuvaan marjaisuuteen ja luumuun. Viini ei ole kovinkaan tanniininen ja sen hapokkuus tuntuu vasta hetken päästä, kun enin marjaisuus katoaa ja kielelle jää tuntumaan neilikkaa ja pippuria (ja ehkä hieman vaniljaa).

Sellaisenaan viini tuntuu hieman pliisulta vähätanniinisuutensa takia, mutta ruoan kanssa se näyttää parhaita puoliaan ja sopii hyvin kermaisen tomaattikastikkeen, lihapullien ja spagetin seuraksi. Se ei vierasta edes salaatissa olleita makeita miniluumutomaattejakaan. Kylmänä kesäpäivänä se on varsin lohduttavaa juotavaa, kun aurinko ei suostu pilkahtamaan ja elämään kaipaisi vähän lämpöä. Hyvän dokabiliteetin viini saa arvosanaksi 0.

J: Viinin tuoksussa on kypsää marjaisuutta, karhunvatukkaa, mustaherukkaa ja hieman karpaloa. Maku on aluksi makean marjainen, jopa hilloinen, mutta se muuttuu pian mausteisemmaksi ja kypsän kirsikkaiseksi. Tanniinisuutta ei ole kovin paljon. Jälkimaussa mausteisuus voimistuu pippurisuudeksi, jota herukkahillon aromit hieman pehmentävät.

Ei ole hirveän yllätttävää, että viini sopii erinomaisesti lihapullien ja spagetin kanssa. Se käy myös kohtuullisen hyvin seurustelujuomaksi makeutensa ansiosta, mutta on parhaimmillaan ruoan kanssa. Kyseessä ei ole mikään huippuviini, mutta hinta-laatusuhde on kohdallaan, joten arvosanaksi viinille tulee 0.

Helpot lihapullat ilman korppujauhoja (n. 12 kpl)

400 g naudan paistijauhelihaa
1 pieni sipuli
1 kananmuna
suolaa, pippuria, savupaprikaa ja halutessasi muita mausteita, esim. timjamia

Kuullota sipuli ja anna sen jäähtyä hieman. Sekoita sipuli ja kananmuna jauhelihaan ja mausta makusi mukaan. Pyörittele taikina pulliksi. (Pyörittelemistä helpottaa, jos kastelet kädet välillä kylmässä vedessä.) Paista lihapullat pannulla kypsiksi.