11. heinäkuuta 2019

Viski- ja sikaritasting Teerenpelissä 4.6.2019

Teerenpeli Helsingissä järjestettiin 4.6. viski- ja sikaritasting (18 € ). Iltaa isännöi tuttuun tapaan Edrington Finlandin Whiskyambassador Jarkko Nikkanen. Paikalla oli myös Havanna-aitan edustaja, jolta halukkaat saivat ostaa sikareita kokeiltavaksi viskien kanssa. Paikalla kävi Jussi, joka jatkoi sieltä vielä ZZ Topin keikalle.

Ensimmäinen viski oli portviinitynnyreissä kypsytetty The Famous Grouse Ruby Cask (32,99 €). Sen aromeissa oli hunajaa, kevyttä vaniljaisuutta, aprikoosihilloa ja kuivahedelmää. Tuoksussa oli myös ripaus neilikkaa ja rusinaa. Ihan mukava aloitusviski.

Toisena maistettu juoma Jim Beam Small Batch With Port Added  ei ole virallisesti viski. Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on viskin ja portviinin, tarkkaan ottaen Tawny Portin, sekoitus. Tuoksultaan juoma oli rommimainen ja tervapastillinen. Makeassa maussa oli tervaa ja suklaata eikä juurikaan vaniljaa, jota amerikkalaiselta viskiltä odottaisi. Jälkimaussa oli lähinnä tervaa. Tätä kertapullotetta ei saa enää oikein mistään, ja tastingissakin ollut pullo oli löydetty jostain varaston nurkasta. Harmillista, sillä tämä oli yllättävän hyvää. Pitänee ostaa pullo Jim Beamia ja ryhtyä itse kehittelemään reseptiä.

Seuraava viski Naked Grouse Blended Malt (34,99 €) on uutta sisältöä vanhalla nimellä. Nykyisessä reseptissä käytetään vain mallasviskejä, aikaisempi Naked Grouse oli sekoiteviskiä. Viskin tuoksussa oli luumua, suklaata ja kuivattua hedelmää. Tuhdissa, makeahkossa maussa oli tuoksun aromien lisäksi punaista marjaa. Jarkon mukaan tämä on ainoa viski, jossa kaikki elementit ovat kypsyneet oloroso-sherrytynnyrissä.Neljäs viski oli The Macallan Double Cask 12 Year Old Single Malt (64,98 €), josta osa on kypsynyt jenkkitammissa ja osa eurotammessa. Viskin aromeissa oli sitrusta, mausteisuutta, vaniljaa ja hunajaa. Maussa oli myös rusinaa ja inkivääriä. Jälkimaku oli mausteinen. Oikein mainio viski.

Seuraavaksi oli vuorossa Highland Park Twisted Tattoo 16 Year Old Single Malt (94,89 €), joka on kypsynyt riojatynnyrissä sekä bourbontynnyrissä. Sen aromeissa oli sitrusta, omenaa, punaista marjaa, kirsikkaa, herukkahilloa ja vähän mausteisuutta. Alkon hinta on punnan nykykurssilla hyvin kilpailukykyinen, sillä tislaamolla pullo maksaa 80 £ eli noin 95 €. Tämä oli mielestäni tastingin paras viski.

Viimeinen viski Bowmore 15 Year Old Single Malt (73,99 €) on uudelleen nimetty Bowmore Darkest. Sen aromeissa oli savua, nahkaa, kuivattua hedelmää ja tervaa. Viskiä on kypsytetty viimeiset kolme vuotta oloroso-sherrytynnyrissä, mikä ei muuten ole ihan halpaa. Yksi sherrytynnyri saattaa maksaa jopa 1500 € siinä missä bourbontynnyreitä myydään 100 € hinnalla. Yksi syy hintaeroon on se, että sherryä juodaan nykyään vähän, jolloin tynnyreitä on vähemmän tarjolla. Toinen syy on se, että yhdysvaltalaiset viskit kypsytetään aina ensimmäisen täytön tynnyreissä eikä niille ole enää sen jälkeen käyttöä. Tämä oli  mielestäni tastingin toiseksi paras viski.Sikareita ei tullut kokeiltua, mutta niiden kanssa suositeltiin makeampia viskejä savuisten sijaan. Tastingissä oli tälläkin kerralla hyvä kattaus viskejä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti