2u Duas Uvas Branco White 2018 ja Koskenlaskijan kanakeitto

Näytepullo / Rosa Viini & Ruoka, Rosa viininmaistaja -yhteistyö


2u Duas Uvas Branco White 2018
IG Lisboa Portugali; Arinto, Fernão Pires; 7,98 €

Tuottaja Quinta do Conde
Maahantuoja Cisa Drinks

Etiketin mukaan hyvä hapokkuus, kaunis sitruksinen väri. aromaattinen, trooppista hedelmää, mandariinia ja sitrusta

Rypäleiden mukaan
Arinto: hapokkuutta ja usein mineraalisuutta, omenaa, limeä, greippiä ja sitruunaa, ikääntymisen myötä myös vaaleita kivihdelmiä kuten persikkaa ja pähkinää
Fernão Pires: aromaattinen, sitruunaa, limeä, appelsiinia ja mandariinia, ruusua ja kukkaisuutta, aavistus mausteisuutta, ikääntymisen myötä hunajaa ja mineraalisuutta


Kommentit 

M: Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa on kypsää hedelmää, omenaa, päärynää ja persikkaa, joka muuttuu ilmaantumisen myötä makeaksi marmeladisuudeksi ja hunajaisuudeksi. Viini on myös maultaan kypsän hedelmäinen sekä pirteän hapokas, jopa hieman mineraalinen. Kaiken kaikkiaan se on mukava viini - portugalilaiset punaviinit ovat olleet suosikkejamme pitkään eikä tämä valkoviinikään tuota pettymystä varsinkaan tähän hintaan.

Koskenlaskijan kanakeitto oli tuhtia lohturuokaa, ja raikas valkoviini sopi sen seuraksi hyvin. Viinin hapokkuus oli mukavaa vastapainoa keiton juustoisuudelle, ja toisaalta se oli kuitenkin kepeän hedelmäinen eikä jyrännyt keiton muuten lempeitä makuja. Vaikka keitossa oli chiliä, se ei maistunut liikaa. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruuna. Tuoksussa on aromaattisuutta, limeä, omenaa, kypsää ananasta ja mineraalisuutta. Pirteän hapokas maku on limettinen, aromaattinen, päärynäinen ja trooppisen hedelmäinen. Jälkimaku on suuta kuivattavan hapokas ja sitruksinen. Viini lämmetessä aromit muuttuivat hieman kypsemmän hedelmäisiksi.

Aluksi hieman arvelutti, sopiiko viini tuhdille, juustoiselle keitolle, mutta epäilykset osoittautuivat turhiksi. Viini hapokkuus tasapainotti mukavasti ruoan rasvaisuutta. Ainoastaan viinin limettisyyden ja juuston rasvaisuuden yhdistelmä tuntui aluksi hieman oudolta. Viini voisi sopia kevyiden kanaruokien ja kalaruokien seuraksi ja se saattaisi mennä myös äyriäisten kanssa. Viini menisi myös sellaisenaan seurustelujuomana.

Hintaansa nähden hyvä viini, arvosanaksi annan +.


Koskenlaskijan kanakeitto

Alkuperäinen resepti Rosa Viini & Ruoka

1 iso sipuli
2 porkkanaa
1/2 mieto chilipaprika
1 pieni purjo
2 rkl öljyä
250 g maustamattomia broilerisuikaleita tai vuolua
1 tl tomaattipyreetä
1 l kanalientä
2 dl basmatiriisiä
ripaus suolaa
1 paketti Koskenlaskija-sulatejuustoa
tuoretta persiljaa koristeluun

Esivalmistele kasvikset: kuori ja kuutioi sipuli ja porkkanat. Poista chilistä siemenet ja silppua. Viillä purjoon pitkittäissuunnassa halkio ja pese hyvin myös sisältä. Suikaloi. Sekoita muut kasvikset keskenään, mutta pidä purjo erillisessä astiassa.

Paista ison kattilan pohjalla broileri pienessä määrässä öljyä. Kun broileri on saanut väriä, lisää sipulit, porkkanat, chili ja tomaattipyree. Paista, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja lisää kanaliemi.

Kuumenna neste kiehuvaksi ja lisää riisi. Kypsennä ilman kantta vielä noin 20 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää. Lisää tarvittaessa kanalientä, jos keitto on liian kiinteää. Mausta suolalla.

Kun keitto on muuten valmis, sulata vielä joukkoon Koskenlaskija. Tarjoile lämpimänä esimerkiksi tumman leivän kanssa ja koristele persiljan lehdillä.

***
Alkuperäinen ohje on neljälle. Keitto oli sen verran tuhtia, että emme ihan syöneet koko kattilallista kahdestaan pääruokana, vaan sitä jäi vielä seuraavaksi päiväksi lautasellinen tai pari. Koristelimme keiton persiljan sijaan kirsikkatomaateilla, punasipulilla, chilillä ja purjolla.

Keittoa voisi myös tuunata: chilin voisi vaihtaa hieman tulisempaan, ainakaan mieto Pirkka-chili ei tuntunut vielä missään. Maustamattoman Koskenlaskijan sijaan voisi kokeilla myös maustettuja sulatejuustoja ja riisin tilalla voisi kokeilla pastaa.