Matkalla jossain päin Suomea

Kesäloman aikana kiersimme muutaman Etelä- ja Keski-Suomen viini-ja olutkohteen, joten tässä loppukesän ja alkusyksyn menovinkkejä. Muista tarkistaa aukioloajat, sillä ainakin kesäaukioloajat muuttuvat jossain vaiheessa tämän kirjoittamisen jälkeen, kun syksy etenee.


Ainoa Winery


Aiemmin Finnviininä tunnettu Ainoa Winery muutti tuotantotilansa Lepaalta Hollolaan ja avasi niiden yhteyteen pienen myymälän. Remontti on vielä kesken, mutta hyvää kannattaa odottaa. Kahvila valmistuu jossain vaiheessa, ja sen jälkeen viinejä pääsee ostamaan laseittain. Sillä välin voi poiketa ostoksilla hankkimassa useaan kertaan palkittuja marjaviinejä. (Ei, vieraita ei hätistellä kirveellä, kuvassa on pohjoismaisen ruokakilpailun Emblan palkinto Islannista.)



Kannattaa siis koukata Helsingistä tullessa yhdeltä maailman tylsimmistä reiteistä eli E75-tieltä Lahden eteläisestä liittymästä ja suunnata Renkomäen ABC:n kohdalta kohti Hollolaa. Opasteiden puuttumista ei kannata hätkähtää, kyllä se keltainen talo sieltä löytyy.

Ainoa Winery
Rekolanpolku 65, 15700 Hollola
avoinna la-su 10-16 tai sopimuksen mukaan

***


Flinda Juomapuoti


Helsinkiläisen Pienin jalanjäljissä seurannut Flinda Juomapuoti on pieni olutkauppa ja -baari Tampereen kauppahallissa keskikäytävällä. Kaupan valikoimissa on kotimaisten pienpanimoiden oluita, baarissa niitä saa nautiskella euron avausmaksua vastaan.



Jos liikut Tampereen keskustassa raitiovaunutyömaasta huolimatta, Kauppahallissa on kaikkea muutakin herkullista ja houkuttelevaa.

Flinda Juomapuoti
Hämeenkatu 19, 33200 Tampere
avoinna ti-pe 12-18, la 12-16

***


Heinolan Heila


Heinolan Heilassa myydään noin 250 pientuottajan tuotteita. Kaupan lisäksi Heilassa on myös kahvila ja ravintola. Viinien ja oluiden ystävää kiinnostavat eniten Heilan oman viinitilan Viiniheilan marjaviinit sekä itähämäläinen sahti ja Hilpeä-pienpanimokauppa, jossa myydään kotimaisten pienpanimoiden oluita sekä Pihamaan panimon maalaissiidereitä.



Heilaan on vain pieni koukkaus nelostieltä (Heinolan pohjoinen liittymä 24 pian Teboil Tähtihovin jälkeen Helsingistä tullessa). Ei kai sitä muuten Heinolassa pysähtyisi edes jyräämään?

Heinolan Heila
Työmiehentie 35, 18200 Heinola
avoinna ma-to 10-18, pe 10-19, la 10-17, su 11-18

***


Hopping Brewsters, Akaa


Vintage-ilmailun ja pin-up-taiteen etiketeissään yhdistävän Hopping Brewsterin panimo ja sen myymälä sijaitsevat Akaalla sopivasti puolisen tuntia Tampereelta Helsingin suuntaan. Omien humalapainotteisten oluiden lisäksi tarjolla voi olla myös vierailevia tähtiä, esimerkiksi pieniä eriä virolaisia oluita ja siidereitä.



Panimon myymälä on aivan Toijalan ABC:n - tiedättehän, sen, jonka pihassa on Risto-höyryveturi - nurkan takana.

Hopping Brewsters
Sirkesalontie 3, 37800 Akaa
avoinna ti-pe 11.30-17.30, la 11.30-16.30

***


Nilkko Brewing, Mäntyharju


Nilkko Brewingin panimo sijaitsee Mäntyharjulla vanhassa kenkätehtaassa Kurkilammen rannalla. Eläinaiheisilla etiketeillä koristeltuja oluita voi nautiskella sympaattisesti sisustetussa taproomissa tai ostaa mukaan. Oluet ovat enimmäkseen moderneja amerikkalaistyylisiä oluita. Alkoholittomalta puolelta löytyy Vierulan mansikoista tehtyä Nilkon mansikkalimua. Mikäli ajoittaa käyntinsä oikein, voi osallistua Nilkko Festiin, jossa on tarjolla livemusaa ja katuruokaa.



Jos olet matkalla Mikkelin suuntaan viitostietä pitkin, niin Mäntyharjulle voi helposti lähteä reissulle.

Nilkko Brewing
Pyhävedentie 20, Mäntyharju
avoinna kesällä ke-to 14-21, pe 14-22 (24), la 11-22 (24)

***


Mustila Viini, Elimäki


Elimäen tarkoitusta voi etsiä Mustila Viinin myymälästä tai sen vieressä sijaitsevasta arboretumista. Sitä ei ehkä löydä, mutta tarjolla on marjaviinejä ja likööreitä sekä muita tuotteita sinapista mehuihin, hilloihin ja hyytelöihin sekä keittokirjoihin. Lisäksi puutarhamyymälässä voi sortua ostoksille... Viinitastingeja järjestetään viinituvassa tilauksesta.



Kun kutostieltä koukkaa suunnilleen Neste Alppiruusun kohdalta sivutielle, voi Mustila Viiniin ajaessaan ihailla kaunista kymenlaaksolaista maalaismaisemaa.

Mustila Viini
Mustilan Puistotie 21, 47200 Elimäki
avoinna kesällä ma-la klo 9-18 ja su klo 12-18, muuten tilauksesta

***


Teiskon Viini, Tampere


Mansesta, nääs, saa marjaviinien lisäksi myös Zilga-rypäleestä valmistettua viiniä ja tomaattiviiniä sekä liköörejä, mausteita ja makeisia. Tilalla on myös kahvila. Kahden tamperelaisen nääskatin henkilökuntana arvostamme erityisesti maalaisromanttisilla tiluksilla päivystävää Väinö-kissaa. Toinen manselaiskolleistamme on kovin leikkisä ja oppinut sanan "huisku", mutta nyt Jussi opettaa sille sen sijaan sanaa "Teisko"...



Myymälä on noin 20 km Tampereen keskustasta pohjoiseen, mutta jos olet autolla liikkeellä, niin kannattaa ajella. Nysselläkin kuulemma pääsee.

Teiskon Viini
Sääksniementie 76, 34240 Kämmenniemi
avoinna ma-pe 10-18, la 9-15, su 11-16