Mionetto Prosecco Frizzante



Mionetto Prosecco Frizzante
DOC Treviso, Italia; 100 % Glera; 11,29 €

Tuottaja Mionetto
Maahantuoja Henkell Freixenet Finland Oy

Etiketin mukaan pirskahtelevaa

Rypäleen mukaan
Glera: rypäle tunnettiin Prosecco-nimellä aina vuoteen 2009 saakka. Glerasta tehdyt viinit ovat melko keveitä ja neutraaleja, niiden aromeissa on päärynää, sitrusta, omenaa, persikkaa, valkoisia kukkia ja joskus jopa saippuaa.

Ruokana tonnikalapihvi ja mozzarella-tomaatti-basilika-kevätsipulisalaatti

Lyhyesti: nimestään huolimatta Mionetto Prosecco Frizzante ei ole kuohuviini, vaan kevyesti pirskahteleva (frizzante) valkoviini.



Kommentit 

M: Mionetton kevyesti kuplivan valkoviinin tuoksussa on omenaa ja jonkin verran myös proseccolle tuttua päärynää. Tuoksussa on jopa hieman paahteisuutta hedelmäisyyden lisäksi. Maultaan viini on hapokas ja omenainen eikä tunnu lainkaan liian makealta, vaikka siinä on sokeria 10,8 g/l. Kyllähän tästä prosecco tulee mieleen varsinkin maun puolesta, mutta yleisvaikutelma on kuitenkin valkoviinimäinen hillittyjen kuplien ansiosta. Toisaalta mukava pirskahtelu muistuttaa esimerkiksi lambruscoista.

Pirteä viini toimii tonnikalan ja insalata capresea mukailevan salaatin kanssa oikein hyvin. Se ei ole liian voimakas miedon tonnikalan rinnalla ja sen hapokkuus riittää hyvin makeiden miniluumutomaattien, sipulinvarsien ja kastikkeena olleen balsamicon seuraksi. Sellaisenaankin viini maistuu varsinkin näin kuumana kesäpäivänä. Arvosanaksi oikein kiva kesäviini saa +.

J: Tuoksussa on sitrusta, vihreää omenaa ja proseccolle ominaista päärynää. Viinin hieman lämmetessä tuoksuun tulee aromaattisuutta ja kypsää omenaa. Rapsakan hapokas maku on sitruksinen, omenainen ja mineraalinen. Pitkä jälkimaku on kirpeän sitruksinen ja aavistuksen hunajameloninen.

Viini sopi ruoan kanssa erittäin hyvin. Hapokkuutta oli sopivasti tonnikalalle ja viini kävi myös salaatin kanssa. Se voisi myös esimerkiksi siian tai kanasalaatin seuraksi. Tarpeeksi viileänä viini menee seurustelujuomanakin. Arvosanaksi annan +.