Smokers x VASP 18.9.2019

Smokers Beer & BBQ järjesti 18.9.2019 tastingin, jonka teemana olivat bändioluet. Tastingin veti Vakka-Suomen Panimon Janne Mikkola. Paikalla oli myös Erkka Korhonen kertomassa Raskasta joulua- ja Raskasta iskelmää -kiertueista sekä niiden nimikko-oluista.

Tastingin hintaan (28 €) kuului myös maistelulautanen, jossa oli chilistä jokirapucevicheä, vuohenjuustosalaattia, savustettua briskettiä ja paistettua taimenta sienikastikkeella. Jälkiruuaksi oli vielä banaaninen crème brûlée.


Vakka-Suomen Panimon eli VASP:n perustivat vuonna 2008 Jani Vilpas ja Heidi Jaakola. Panimomestarina toimiva Jani on saanut koulutuksensa Saksassa, mistä johtuen VASP:n oluet ovat usein saksalaistyylisiä. Tämän huomasi myös maistetuista oluista. Bändioluiden valmistajaksi panimo taas päätyi raskaan rockin fanituksensa takia. Panimon lyhennekin eroaa vain yhden kirjaimen verran eräästä kasarilla shokeeranneesta bändistä.

Shokeeraamisesta puheen ollen - ensimmäinen juoma ei kuitenkaan ollut olut, vaan lonkero. Danny Long Drink (4,5 %) tehtiin Dannyn viimeiselle kiertueelle, joka päättyi tämän vuoden tammikuussa. Tosin ei Iso D keikkailua siihen lopettanut, vaan jatkaa esiintymisiä edelleen. Sinänsä tässä ei ole mitään ihmeellistä, olihan Ozzy Osbournellakin jo vuonna 1992 viimeiseksi aiottu No More Tours -kiertue ja viime vuonna alkoi No More Tours II.

Danny-lonkero oli tuoksultaan katajanmarjainen ja ja maultaan vähäsen makeahko sekä miedon greippinen. Gini ei maistunut kovinkaan voimakkaasti, mutta maistui kuitenkin. Danny oli helppoa juotavaa, joka sopi parhaiten rapujen kanssa.


Vuonna 2004 aloittanut Raskasta joulua -musiikkiprojekti sai vuonna 2018 rinnalleen Raskasta iskelmää -kesäversion, jonka ensiesiintyminen tapahtui saman vuoden Iskelmä-festivaalilla. Tänä vuonna julkaistiin ensimmäinen Raskasta iskelmää -albumi.

Raskasta iskelmää pilsner (4,5 %) on Saazilla humaloitu täysmallasolut. Oluen aromimaailma oli vahvan maltainen, sen maussa oli myös hieman yrttisyyttä ja ruohoa. Raikas olut sopi vuohenjuuston ja kalan kanssa. Se maistuisi varmaan myös kesällä grillatun makkaran kanssa.

Seuraava olut oli vanha tuttu Raskasta joulua tumma lager (4,5 %). Sen karamellisessa tuoksussa oli maltaisuutta, tummaa suklaata ja hieman paahteisuutta. Maku oli maltainen, paahteinen, ruisleipäinen ja hieman katkera. Kokonaisuus oli täyteläinen, mutta kevyt, mikä johtunee vanhasta maitokaupparajasta. Raskasta joulua sopi parhaiten ravun ja brisketin kanssa ja se menee hyvin myös jouluruokien seurana.

Neljäntenä oli vuorossa hyvin tuoretta juotavaa eli Battle Beast Pils (5,2 %), joka oli pullotettu edellisenä perjantaina ja tulee myyntiin lähiaikoina. Etikettiä koristaa bändin uusimman No More Hollywood Endings -levyn kansikuva. Oluen tuoksu oli vahvan maltainen ja siinä oli myös sitrusta, ruohoa ja karviaista. Raikas maku oli maltainen ja hieman sitruksinen. Battle Beastin kanssa sopivat maistelulautasen ruoista parhaiten ravut.


Vuonna 1990 perustettu Impaled Nazarene soittaa mustaa metallia, joten heidän nimikko-oluensa Impaled Nazarene Goat Brew Schwarzbier (4,5 %) on sopivasti tummempaa laatua. Oluen tuoksussa oli kahvia, tummaa suklaata ja savua. Katkerahkoa makua hallitsi tumma suklaa. Impaled Nazarene sopi parhaiten brisketin kanssa.

Vuonna 2012 perustettu Lazy Bonez on ainakin meille hieman aikaisempia tuntemattomampi bändi ja sen jäsenet tunnetaan paremmin vaikkapa Tarotista ja Turmion kätilöistä.

Heidän oluensa Lazy Bonez Hefeweizen (4,5 %) oli joka tapauksessa mainio vehnäolut. Sen tuoksua hallitsivat korianteri ja banaani. Myös raikas ja kevyen katkera maku oli hyvin banaaninen. Jälkimaussa maistuivat banaanin lisäksi, kiivi ja mieto valkopippuri. Olut oli aromeiltaan hieman liian hento jälkiruoalle, paremmin se sopisi juotavaksi sellaisenaan kesäpäivänä.

Seuraavan kerran Smokersissa maistellaan oluita marraskuussa, lokakuu pidetään taukoa.