Beverage Partners Finland & Ravintola Nokka // E. & J. Gallo Fine Wine Dinner 23.9.2019

Beverage Partners Finland kutsui meidät ravintola Nokkaan E. & J. Gallo Fine Wine Dinnerille, jota emännöi E. & J. Gallon Fine Wine Brand Ambassador Janice Rydin. Illallisella ravintola Nokan syksyisiä riistaruokia oli paritettu E. & J. Gallon kalifornialaisten viinien kanssa.

E. & J. Gallo on veljesten Ernest ja Julio Gallon vuonna 1933 perustama viinitila. Tila kasvoi nopeasti: jo vuonna 1966 se oli myynniltään Yhdysvaltojen suurin viinintuottaja, ja vuonna 1993 se hallitsi 25 % Yhdysvaltojen viinimarkkinoista. E. & J. Gallo on maailman suurin perheomisteinen viinitalo ja suurin kalifornialainen viininviejä. Sen portfolioon kuuluu yli 60 eri brändiä, mm. Barefoot, Apothic, Frei Brothers, Louis M. Martini ja Orin Swift.

Aperitiivi
J Vineyards J Cuvée 20 (Russian River Valley; Chardonnay, Meunier, Pinot Noir)

Illan aloitti tyylikkäästi J Vineyards J Cuvée 20. Perinteisistä samppanjarypäleistä valmistetun kuohuviinin suutuntuma oli kermainen ja sen aromeissa oli karviaista ja valkoherukkaa. Kypsän hedelmäisen kuohuviinin maku oli pitkä ja pirteän hapokas.

Kauristartar
Edna Valley Vineyard Central Coast Pinot Noir 2016
Orin Swift Slander Pinot Noir 2016 (54,99 €)

Ensimmäisenä ruokalajina tarjoiltiin kauristartaria, metsäsieniä ja kuusimajoneesia. Tartar on haastava ruoka, mutta kun se on hyvää, se on todella hyvää - ja nyt se oli mureaa ja maukasta.

Tartarin seuraksi oli valittu kaksi runsasta ja täyteläistä pinot noiria. Niistä Edna Valley Vineyardin pinot noir oli yksinkertaisempi ja Orin Swiftin pinot noir taas moniulotteisempi.

Edna Valley Vineyard Central Coast Pinot Noir 2016 oli runsaan marjainen, jopa aavistuksen hilloinen, karpaloinen ja punaherukkainen, ja tammitynnyrikypsytys toi sen makuun vaniljaa. Tanniinit olivat pehmeät. Orin Swift Slander Pinot Noir 2016:n marjaisuus kallistui puolukan ja mustikan suuntaan, sen lisäksi viinin aromeissa oli mausteita sekä hieman savua, nahkaa, kukkaisuutta ja vaniljaa. Mainitaan myös, että etiketin jesarista sai paljon insinööripisteitä.

Äkkiä voisi epäillä tartarin ja pinot noir -yhdistelmän toimivuutta ja ajatella, että tartar kaipaa seurakseen ennemminkin tanniinista viiniä kuin yleensä vähätanniinista pinot noiria. Ajatus kannattaa kuitenkin hylätä heti alkuunsa. Molemmat pinot noirit toimivat tartarin kanssa loistavasti, kun viinien hapokkuus leikkasi lihan (ja majoneesin) rasvaisuutta, ja niiden täyteläinen marjaisuus komppasi hyvin lisukkeina olleiden metsäsienien umamisuutta.

Viineistä oli vaikea valita suosikkiaan - toisaalta Edna Valley Vineyard Pinot Noir oli helppoa ja herkullista juotavaa, toisaalta taas Orin Swift Slander Pinot Noir taas sopisi hyvin niihin tilanteisiin, kun viiniä haluaa nautiskella ajatuksen kanssa.

Peuran kieltä, emmervehnää ja metsäsieniä
William Hill Estate Napa Valley Chardonnay 2015 (Napa Valley)
Louis M. Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 (Napa Valley; 35,00 €)

Toisessa annoksessa emmervehnästä oli tehty risoton tyylistä... hm... vehnättöä? Peurankielen lisäksi annoksen päällä oli sydäntä ohuina viipaleina, ja koko komeuden päälle oli raastettu vuohenjuustogruyereä.

Viineiksi oli valittu sekä valkoviini että punaviini. Itse asiassa kyseessä oli illan ainoa valkoviini.

William Hill Estate Napa Valley Chardonnay 2015 on ranskalaisissa ja yhdysvaltalaisissa tammitynnyreissä kypsytetty chardonnay. Onneksi se ei ollut kuitenkaan pelkkää kakkosnelosta, vaan tammikypsytys toi viiniin ennemminkin vain mukavaa täyteläisyyttä ja kermaisuutta. Viinin tuoksussa ja maussa oli kypsää, trooppista hedelmää, jopa paistettua ananasta, sitrusta ja voita.

Louis M. Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 oli herukkainen ja karhunvatukkainen. Kypsää, jopa hilloista tummaa marjaisuutta täydensi vaniljaisuus ja pieni savuisuus. Tanniinit ryhdistivät runsasta ja täyteläistä viiniä ja tekivät siitä selkeästi ruokaviinin.

Hieman yllättäen chardonnay kävi erinomaisesti emmervehnän ja tumman lihan seuraksi. Cabernet sauvignonin sen sijaan osasi jo aavistaa toimivan. Loppujen lopuksi molemmat viinit sopivat ruoan kanssa niin hyvin, että suosikkia oli vaikea valita. Lopulta chardonnay miellytti Marjutia enemmän ja cabernet sauvignon Jussia.

Kevyesti savustettua villisorsanrintaa ja karviaista 
Orin Swift Papillon 2016 (Napa Valley; Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec,
Merlot; vuosikerta 2015 79,90 €)
Frei Brothers Dry Creek Zinfandel 2015 (Sonoma County)

Kevyesti savustetun villisorsan seurana oli veripalttua, karviaischutneyta, juureksia ja punaviinikastiketta.

Orin Swift Papillon 2016:n rypäleet ovat tuttuja myös Bordeaux'n alueen viineistä. Viini jatkoi tuhtien ja kypsän marjaisten punaviinien linjalla: mustaherukan, karhunvatukan ja viikunan aromeja täydensivät pieni yrttisyys sekä tammikypsytyksen tuoma vanilja, tumma suklaa ja mausteisuus.

Frei Brothers Dry Creek Zinfandel 2015 oli meille tuttu jo viime vuoden porsastelusta. Zinfandelien odottaa usein olevan hillomaisen raskaita, mutta Jussin mielestä Frei Brothers oli yllättävän kevyt. Kypsän marjaisesta, mustikkaisesta ja herukkaisesta viinistä bongailimme myös lakritsaa ja nahkaa.

Jälleen kerran molemmat viinit sopivat ruoan kanssa loistavasti. Jussin suosikki oli ei laisinkaan yllättäen Zinfandel, Marjut ei osannut päättää. Toisaalta cabernet sauvignon -vetoinen Papillon vetosi ryhdikkyydellään ja sopi medium-kypsän sorsan seuraksi, toisaalta taas zinfandelin hilloisuus toimi hyvin karviaischutneyn lisänä.

Juustot
Orin Swift Abstract 2017 (Grenache, Petite Sirah, Syrah)
Orin Swift Machete 2016 (Petite Sirah, Syrah, Grenache; 16 % alkoholia)

Kotimaisten juustojen kanssa tarjoiltiin kaksi tuhtia, tammitynnyrissä kypsytettyä ja jossain määrin jopa portviinin täyteläisyytensä puolesta mieleen tuovaa punaviiniä, Orin Swift Abstract ja Machete. Molemmissa on käytetty samoja rypälelajikkeita, mutta eri suhteessa: Abstract on Grenache-vetoinen, kun taas Machetea hallitsee Petite Sirah.

Molemmissa viineissä on panostettu etiketteihin. Abstractin etiketin valmistuminen kesti kolme vuotta ja sen kollaasiin on kerätty 230 muotokuvaa eri lehtien sivuilta. Kuvissa esiintyvät mm. Elvis, Elisabet II ja Tilda Swinton. Macheten etikettejä on kaikkiaan 12 erilaista ja niissä kaikissa esiintyy machetea pitelevä malli vanhan valkoisen jenkkiraudan kanssa. Kuvien veitsen takia viinin myynti Ruotsissa on kielletty!

Abstractin maku oli kuiva ja täyteläinen, tumman marjainen, lakritsinen ja pippurinen. Machete oli puolestaan Abstractia makeampi, täyteläinen ja hilloinen. Tummien marjojen, herukkahillon ja viikunan lisäksi aromeissa oli pippuria. Vaikka viinissä on huimat 16 % alkoholia, sitä ei kuitenkaan huomannut kovinkaan hyvin.

Juustot, näkkileipä ja marjakompotti olivat herkullisia ja kovat, suolaiset juustot tasapainottivat hyvin viinien tanniinisuutta.

Summa summarum

Kaiken kaikkiaan mahtava kokonaisuus. Laadukkaat kalifornialaiset viinit sopivat erinomaisesti suomalaisen riistaruoan seuraksi.