Norex Open Tasting 2019

Norex Selected Brands kutsui meidät syyskuussa Open Tastingiin tutustumaan tuotteisiinsa.

Samppanjan haastajat

Osallistuimme Jukka Sinivirran vetämään Samppanjan haastajat -tastingiin. Tastingissa neljä kuohuviiniä haastoi kaksi samppanjaa.

Wolfberger Reverence IX Cremant D'Alsace
40 % Auxerrois, 60 % Chardonnay

Cremant eli perinteisellä menetelmällä (eli samppanjamenetelmällä) valmistettu ranskalainen kuohuviini on melko itsestäänselvästi samppanjan haastaja - ja usein cremantit pärjäävät vertailussa hyvin. Wolfbergerin cremant Reverence IX on nimetty paavi Pyhä Leo IX:n (1002-54) mukaan, sillä sekä Leo IX:n että Wolfbergerin viinitilan juuret ovat Alsacen Eguisheimissa.

Wolfberger Reverence IX Cremant D'Alsace oli tuoksultaan makean hedelmäinen, jopa kukkainen, omenainen ja sitruksinen. Viinin lämmetessä sitruksisuus voimistui. Täyteläinen maku oli paahteinen, voinen ja trooppisen hedelmäinen. Meidän mielestämme tämä kuohuviini muistutti eniten samppanjaa ja oli siinä mielessä hyvä haastaja - tosin kyllä se toimi kuohuviininäkin oikein hyvin, jos haastamista ei ajatellut.

Cuvee Giulio I Millesimato Metodo Classico Brut 2011
100 % Pinot Noir

Seuraavana vuorossa oli italialainen kuohuviini, joka ei kuitenkaan ollut proseccoa tai spumantea. Makeista kuohuviineistään paremmin tunnetun piemontelaisen Giovanni Bosca Tostin kuohuviini oli valmistettu Pinot Noirista perinteisellä menetelmällä. Se on käynyt 14 asteessa kuukauden verran ja kypsynyt sen jälkeen hiivasakan kanssa terästankeissa viiden kuukauden ajan sekä pulloissa vielä 70 kuukautta. Dosage on maltillinen, kaikkiaan kuohuviinissä on sokeria 11 g/l.

Cuvee Giulio I Millesimato Metodo Classico Brut 2011 oli tuoksultaan paahteinen, raparperinen, herukkainen ja aavistuksen savuinen. Makeahkossa maussa oli tuoksun aromien lisäksi häivähdys punaista marjaa. Viinin lämmettyä aromeihin tuli valkoherukkaa. Ei tästä samppanja tullut mieleen edes rypäleestä huolimatta, mutta haastajana kuohuviini toimi hyvin. Se oli Jussin suosikki.

Parés Baltà Cusiné Blanca Cava Brut Nature
Xarello 60 %, Chardonnay 20 %, Pinot Noir 20 %; 29,98 €

Myös espanjalaisen Parés Baltàn cavassa on käytetty samppanjasta tuttuja rypäleitä, Chardonnayta ja Pinot Noiria, ja ne on yhdistetty paikalliseen Xarel·loon. Chardonnay ja Xarel·lo ovat käyneet terästankeissa, Pinot Noir taas uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja lisäksi se on kypsynyt sakan päällä (sur lie) kahden kuukauden ajan. Pullotuksen jälkeen viiniä on kypsytetty vielä yli kahden vuoden ajan.

Parés Baltà Cusiné Blanca Cava Brut Nature oli tuoksultaan kypsän paahteinen, persikkainen, hilloinen ja kypsän omenainen. Hitusen paahteisessa ja hapokkaassa maussa oli omenaa ja hieman sitrusta. Ei tätäkään viiniä olisi samppanjaksi ajatellut, mutta ruokaviininä se haastoi samppanjan hyvin sujuvasti.

Bellavista "Teatro Alla Scala" Brut 2013
Chardonnay, Pinot Noir

Italialainen franciacorta Bellavista La Scala Brut 2013 on nimensä mukaisesti tehty Milanon Teatro alla Scala -oopperataloa varten. Franciacortat tuntuvat usein jäävän tunnettuudessa proseccon varjoon, vaikka ne ovat hienoja, perinteisellä menetelmällä tehtyjä kuohuviinejä. Niin tämäkin.

Tuoksultaan viini oli makeahko, mutta kevyen paahteinen ja pähkinäinen sekä sitruksinen, ananaksinen ja raparperinen. Hapokkaassa maussa oli kukkaisuutta, päärynää, persikkaa ja kypsää omenaa. Kokonaisuus oli tasapainoinen. Sellaisenaan juotavana se haastoi samppanjan oikein hyvin, ja se oli Marjutin suosikki.

Nicolas Feuillatte Grand Cru Blanc de Noirs 2010
100 % Pinot Noir; 54,89 €

Nicolas Feuillatten vain Pinot Noirista valmistetun Grand Cru Blanc de Noirs -samppanjan rypäleet tulevat viidestä Grand Cru –luokitellusta Champagne-kylästä: Bouzy, Verzy, Verzenay, Aÿ ja Ambonnay. Samppanjan tuoksu oli hieman paahteinen, kypsän hedelmäinen, mangoinen ja sitruksinen. Tasapainoisessa maussa oli punaisia marjoja, herukkaa ja raparperia. Mukavasti kehittynyt samppanja oli oikein mukavaa juotavaa.

Nicolas Feuillatte Palmes d’Or Brut 2006
50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir; 113,86 €

Huippusamppanja Nicolas Feuillatte Palmes d’Or Brut  oli trooppisen hedelmäinen, sen tuoksussa oli ananasta, mangoa ja passiohedelmää sekä paahteisuutta. Myös samppanjan maku oli raikas ja hedelmäinen ja dokabiliteetti erinomainen. Kuiva ja aromikas samppanja on aivan loistava.

Summa summarum

Onhan samppanja aina samppanjaa, mutta kuohuviinit haastavat sen sujuvasti. Kaikille kupliville juomille on taatusti oma aikansa ja paikkansa.

Tänä vuonna tapahtumassa oli myös neljä cocktailbaaria esittelemässä erilaisia drinksuja, joten saattaa olla (köh), että Marjut vietti niiden parissa suurimman osan aikaa samalla, kun Jussi tutustui viineihin tarkemmin. Yllä vasemmalla Chihuahua Julepin luomus, oikealla Hello Strangerin.

Jussi maistoi argentiinalaisen Chakana Nunan punaviinit, jotka ovat kaikki biodynaamisia luomuviinejä. Tätyeläinen Chakana Nuna Vineyard Cabernet Franc 2018 (14,49 €) oli tumman marjainen, herukkahilloinen ja hieman vaniljainen. Chakana Nuna Malbec Organic oli kypsän marjainen, mausteinen ja hieman vaniljainen. Molemmat viinit olivat tanniinisia ja sopisivat hyvin liharuoille. Chakana Nuna Bonarda Organic oli puolestaan marjaisa, hedelmäinen ja hapokas. Kolmikosta Malbec päätyi Jussin suosikiksi.

Barthin ja Wolfbergerin tarjonta oli jälleen kerran erinomaista.

Ilta päätettiin aina yhtä hyvin maistuvalla vuosikertaportviinillä. Gran Cruz LBV 2001:n makea aromimaailma oli viikunainen, mausteinen ja kypsän marjainen. Gran Cruz Vintage 1999 (35,55 €) oli myös mausteinen ja sen aromeissa oli kypsää tummaa marjaa sekä hilloa. Molemmat olivat erittäin maukkaita.

***
Aiemmat tapahtumat: 2016, 2017, 2018