Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rose Brut Perle d'Aurore ja joulutortut

Näytepullo / Rosa Viini ja Ruoka


Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rose Brut Perle d'Aurore
AC Crémant de Bourgogne, Ranska; Pinot Noir, Chardonnay, Gamay; 17,98 €

Tuottaja Louis Bouillot

Etiketin mukaan marjainen ja ryhdikäs

Rypäleiden mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo samppanjaan/kuohuviiniin eleganssia
Gamay: hedelmäinen, vähätanniininen, hapokas, marjaisa, mausteita, yrttejä, esanssisuutta


Rosa Viini ja Ruoka lähetti meille näytepullona burgundilaisen crémantin (eli perinteisellä menetelmällä tehdyn kuohuviinin), jota suositeltiin - ehkä hieman yllättävästi - joulutorttujen kanssa.

Sellaisenaan viini on maukas ja mukavan roteva. Sen aromeissa on punaisia marjoja, punaherukkaa, vadelmaa ja karpaloa sekä raparperin pirteää hapokkuutta. Jälkimaku on aavistuksen mineraalinen. Ennen maistamista oletimme, että hapokas viini saattaisi hyvinkin leikata torttutaikinan rasvaisuutta mukavasti, mutta ajatus ei jäänyt siihen. Mikä voisi olla sopiva makea täyte? Päätimme laittaa kuohuviinin testiin ja paistoimme sen seuraksi torttuja neljällä eri hillolla ja marmeladilla.


Vertailun viimeiseksi jäi omena-kanelimarmeladilla täytetty torttu. Vaikka täyte oli sellaisenaan mukavan raikas muihin verrattuna ja sopisi oikeastaan käytettäväksi ympäri vuoden, kaneli ei kuitenkaan sopinut viinin kanssa kovinkaan hyvin, sillä sen pieni pistävyys ei aivan keskustellut viinin hapokkuuden kanssa.

Kolmanneksi päätyi syksyn uutuus, glögi-inkivääri-luumuhillo. Vaikka glögi-inkivääri-yhdistelmä ei lupaavista mauistaan huolimatta tehnyt meihin suurta vaikutusta täytteenä ja siitä tuli lähinnä mieleen Lushissa muutama vuosi sitten myynnissä ollut glögisuihkusaippua, se sopi kuitenkin kohtalaisen hyvin yhteen kuohuviinin kanssa, kun maut pehmensivät toisiaan. Glögi-inkivääri-luumuhilloa voisi kokeilla jotenkin muuten, vaikkapa juustokakussa, nyt sen inkiväärisyys oli hieman liian ärhäkkää sekä tortuille että viineille.

Kakkoseksi pääsi vanha kunnon luumumarmeladi. Luumuinen joulutorttu on klassikkojen klassikko ja mielessä käy, miksi toimivaa ratkaisua pitäisi muuttaa. Luumun voimakas maku jyräsi hieman viinin makua alleen, mutta muuten yhdistelmä toimi.

Testin voittajatäyte oli viikunamarmeladi. Vaikka se maistui täytteistä makeimmalta, viinin hapokkuus toimi juuri marmeladin makeuden kanssa ja odotetulla tavalla myös torttutaikinan rasvaisuuden kanssa. Yhdistelmä on tasapainoinen, kumpikaan ei hallinnut liikaa.

Kokeilisimmeko torttuja uudelleen kuohuviinin kanssa? Mikä ettei! Vaikka yleensä makealle ruoalle suositellaan ruokaa makeampaa viiniä, joulutortussa oli sen verran rasvaisuutta, että tässä tapauksessa hapokas viini toimi makeiden hillojen kanssa. Lisäksi viini voisi sopia hyvin myös joulupöydän lohen kanssa. Myös äyriäiset ja leikkeleet kävisivät varmaankin viinin pariksi.

PS. Me valitsimme helpon tien ja ostimme valmista taikinaa, mutta jos haluat tehdä torttusi itse, katso Rosa Viini ja Ruoka -sivujen resepti. Rosan sivuilta löytyy myös muita hyviä joulureseptejä.