Ravintola Basen viiniklubi // Etelä-Afrikka 12.11.2019

Ravintola Basen viiniklubivuosi 2019 päättyi Antti Uusitalon ja eteläafrikkalaisten viinien parissa.

Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut
WO Western Cape; Chardonnay, Pinot Noir; 16,19 €

Illan aloitti Méthode Cap Classique (MCC) -menetelmällä eli perinteisellä samppanjamenetelmällä (methode champenoise) valmistettu roseekuohuviini. Viini on siis käynyt kerran tankeissa ja toisen kerran pulloissa, tämän viinin tapauksessa pullokäyminen on kestänyt 12 kk ajan.

Viinin tuoksusta huomaa ensin hieman palaneen kumin, koska sitä hakee eteläafrikkalaisista viineistä melkeinpä tahtomattaankin. Sen lisäksi tuoksussa on punaisia marjoja, karpaloa, vadelmaa ja mansikkaa sekä paahteisuutta. Marjaisuus jatkuu myös viinin maussa ja sitä täydentää hentoinen inkiväärinen mausteisuus. Kaikkiaan viini on roteva, kuiva ja hapokas ja sen runsas mousse kestää kohtalaisen kauan. Se toimisi aperitiivina ja ruoan kanssa.

Maistelulautaselta Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brutin kanssa sopivat parhaiten kanasalaatti ja braai-henkinen leipä.

Waterford Pecan Stream Sauvignon Blanc 2017
WO Elgin; 14,99 €

Illan toisena viininä oli melko tyypillinen sauvignon blanc: sen tuoksussa oli hillitysti herukanlehteä, nokkosta ja karviaista sekä greippistä hapokkuutta. Myös viinin maku oli hillitty, ei pistävän hapokas joidenkin uusiseelantilaisten sauvignon blancien tapaan, vaan ennemminkin lempeä ja kuitenkin raikas. Hapokkuutta ja herukanlehteä oli myös viinin maussa.

Waterford Pecan Stream Sauvignon Blanc 2017 sopi siikatartarin ja kanasalaatin kanssa, leivänkin kanssa se oli ok.

Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2017
WO Coastal Region; 18,98 €

Sauvignon blanc unohtui nopeasti, kun vuoroon tuli muutama vuosi sitten Tocassa ihastuttanut chenin blanc. Kullankeltaisen viinin tuoksussa oli kypsää omenaa, kumia ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja voita. Sen täyteläisen hedelmäisessä maussa oli myös sitrusta, omenaa, makeaa mausteisuutta ja pähkinää, sitrus ja vanilja jäivät tuntumaan myös jälkimaussa. Aromaattisesta viinistä tuli mieleen tammikypsytetty chardonnay, ja ruokaviininä se oli ehdottomasti parhaimmillaan.

Maistelulautaselta Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2017:n kanssa maistuivat parhaiten siikatartar ja leipä. Se oli myös meidän kummankin suosikki.

Maistelulautasella siikatartar, Braai-henkinen leipä (cheddar, ruohosipuli, basilika, aurinkokuivattu tomaatti) ja pohjoisafrikkalainen kanasalaatti (rusina, kaneli, manteli, valkosipuli, sipuli)

Rhebokskloof Vineyard Selection Pinotage 2016
WO Paarl; Pinotage, Durif; 20,42 €

Etelä-Afrikka-teemaista iltaa ei tietenkään voi pitää ilman pinotagea. Pinotage on Etelä-Afrikan nimikkorypäle, vuonna 1925 kehitetty Pinot Noirin ja Cinsautin eli Hermitagen risteytys.

Viinin tuoksu oli tumman marjainen ja mausteinen, kirsikan, boysenmarjan, mustaherukan ja viikunan lisäksi tuoksussa oli kumia, tallia ja odotetusti myös jonkin verran kahvia, mutta ei mitenkään hallitsevasti. Myös viinin maussa oli kypsiä, lähes hilloisia marjoja, hieman tervaa ja suklaata. Muhkean ja täyteläisen viinin tanniinit olivat pehmeät, ja tästä viinistä huomasi hieman hapokkuuttakin.

Maistelulautaselta oli hieman hankala löytää viinille sopivaa paria, mutta lopulta leipä tuntui toimivan sen kanssa parhaiten.

Basson SMG 2015
WO Swartland; Shiraz, Mourvèdre, Grenache; 13,99 €

Illan viimeinen viini ei ollut GSM, vaan SMG eli siinä on samat rypäleet, mutta eri suhteessa. Viinin tuoksu oli marjaisen makea, kypsän hedelmäinen ja vaniljainen, tummien kirsikoiden, luumun ja mustaherukan lisäksi tuoksussa oli pippuria, tervaa ja paahteisuutta. Samoja aromeja oli myös tuhdissa ja täyteläisessä maussa, kypsä marjaisuus tuntui jo hilloiselta ja lämmittävältä, toisaalta tässäkin viinissä oli havaittavissa hieman hapokkuutta.

Maistelulautaselta viinin kanssa sopi parhaiten leipä, mutta parhaimmillaan se olisi pihvin ja/tai juustojen kanssa. Vain nelihenkisen seurueemme äänet jakautuivat tasan, sillä Basson SMG 2015 viini oli meistä kahden muun suosikki.

Loppuäänestyksessä kaikkien klubilaisten äänet jakautuivat melko tasaisesti kaikkien viinien kesken, ylivoimaista suosikkia ei ollut.

PS. Monella on muistissa vielä vuonna 2017 esitetty, Etelä-Afrikan viinitilojen työntekijöiden huonosta tilanteesta kertova Viinin katkera maku -dokumentti. (Dokumentti ei ole enää katsottavissa Yle Areenassa.) Muistutetaan siis, että vastuullisia valintoja voi tehdä valitsemalla eettisesti sertifioituja tuotteita.