Ravintola Muru // Viini-ilta: Sumua rinnan alla 21.10.2019

Ravintola Murun lokakuun viini-illassa ei saatu (heti) murua rinnan alle (hehheh), vaan sumua rinnan alle, kun Taneli Lehtosen johdolla tutustuimme erilaisiin Nebbiolo-rypäleestä tehtyihin viineihin.

Nebbiolo on Pohjois-Italiasta Piemonten alueelta peräisin oleva rypäle, joka on ilmeisesti saanut nimensä siitä, että rypäleen pinnalle muodostuu ohut, sumumainen kalvo (nebbia = sumu). Tunnetuimpia Nebbiolo-viinejä ovat samannimisten kuntien/alueiden mukaan nimensä saaneet Barbaresco ja Barolo sekä Nebbiolo d'Alba. Nebbiolo on myös siitä mielenkiintoinen rypäle, että siitä valmistetuissa viineissä on sangiovesen tapaan runsaasti sekä happoja että tanniineja, joita kypsytys tammitynnyrissä pehmentää. Tyypillisiä viinien aromeja ovat terva ja ruusu, lisäksi niissä voi olla mausteisia ja maanläheisiä vivahteita.

Nebbiolo-viinit kestävät pitkän säilytyksen, joten niiden kanssa ei ole syytä hätäillä, vaikka viinien tyyli onkin viime vuosien aikana muuttunut hedelmäisemmäksi ja ehkä helpommaksikin.

Cuvage Nebbiolo d'Alba Rosé Brut (NV)
DOC Nebbiolo d'Alba, Piemonte; 24,98 €

Nebbiolo-ilta alkoi (tietenkin) Nebbiolo-kuohuvalla. Sen rypäleet ovat kasvaneet Barolon alueella ja itse viini on valmistettu perinteisellä menetelmällä (metodo classico) eli samppanjamenetelmällä, toisin sanoen kuohuviini on käynyt ensimmäisen kerran tankeissa ja uudelleen pulloissa. Hennon vaaleanpunainen kuohuviini ei kuitenkaan maistunut hennolta. Makua vahvisti se, että viini on levännyt sakkojensa päällä ainakin 24 kk ajan ennen uudelleenkorkitusta.

Viinin tuoksu oli ujosti yrttinen ja marjainen, vadelman, mansikan ja punaherukan lisäksi tuoksussa oli hieman tervaleijonaa ja salmiakkia. Viinin maku oli ennakko-odotusten mukaisesti sekä hapokas että tanniininen, marjaisuus kallistui kirpeiden marjojen, karpalon ja puolukan suuntaan. Punainen marjaisuus jatkui myös pitkässä jälkimaussa tervaleijonan seurana. Tanniinisia kuohuviinejä ei kovinkaan usein tule vastaan, joten tämä viini oli mielenkiintoinen, roteva kokemus.

Cuvage Nebbiolo d'Alba Rosé Brut sai suosikkiäänestyksessä Jussilta yhden pisteen ja yhteensä 12 p.

Arpepe Rosso di Valtellina 2016
DOC Rosso di Valtellina, Lombardia; 34,30 €

Illan ainoa ei-piemontelainen viini on kypsynyt ensin kuusi kuukautta tammitynnyreissä ja sen jälkeen kolme kuukautta betonitankeissa ja vähintään kuusi kuukautta pullossa ennen myyntiin tuloaan. Lombardialainen nebbiolo on peräisin Italian Alpeilta Valtellinan alueelta läheltä Sveitsin rajaa ja sanotaankin, että siellä nebbiolot saavat pinotnoirmaisia piirteitä.

Niin olikin. Viinin väri oli kirkas ja läpinäkyvä ja sen tuoksussa oli runsaasti kirpeitä punaisia marjoja, puolukkaa, karpaloa ja vadelmaa, punaherukkaa ja kirsikkaa. Kun niihin yhdistyi vielä hieman savua ja kukkaisuutta, viiniä olisi ensinuuhkaisulla todellakin voinut ajatella pinot noiriksi, sen verran kepeän hapokas se oli. Myös viinin maku oli kevyt ja pirteän hapokas, tanniinit tuntuivat vasta viiveellä. Tuoksusta tuttujen punaisten marjojen mukaan liittyi ilmaantumisen myötä toffeeta, ja marjaisuus jäi tuntumaan myös jälkimaussa.

Arpepe Rosso di Valtellina 2016 sai Marjutilta kaksi pistettä, mutta se ei paljoakaan auttanut, koska yhteensä se keräsi vain 5 p ja oli suosikkiäänestyksen viimeinen. Myönnetään kuitenkin, että kävimme kotiuttamassa sitä pullollisen kotimatkalla.

La Spinetta Vigneto Gallina Barbaresco 2006
DOCG Barbaresco, Piemonte (vuosikerta 2007 135 € Alkossa keväällä 2019)

Viini on kyspynyt uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 20-22 kuukauden ajan ja sen jälkeen terästankeissa kolmen kuukauden ajan. Myyntiin se on tullut kolmen vuoden päästä sadonkorjuusta.

Tummanpunaisen viinin tuoksu oli runsas ja kypsän marjainen, sen lisäksi siinä oli jotain maanläheistä ja metsänpohjaa sekä lakritsia ja tervaa. Viinin maku oli sekä hapokas että tanniininen (tarvitseeko sitä edes mainita erikseen enää?) sekä marjainen, mutta marjaisuudessa tuntui myös tummempia marjoja kuten mustikkaa. Maussa oli lisäksi tervaa ja savua, jälkimaussa mustikkaa ja mustaherukkaa. Ilmaantumisen myötä tammikypsytys alkoi tuntua ja tuoksu muuttui aiempaa makeammaksi.

Vaikka tämä viini oli jo 13-vuotias, se osoittaa, kuinka hyvin Nebbiolo-viinit ikääntyvät eli se säilyisi vielä ainakin 10-20 vuotta. Kuriositeettina mainittakoon, että etiketin sarvikuonon piirtänyt taiteilija ei ollut koskaan nähnyt sarvikuonoa, vaan pelkästään lukenut sen kuvauksen. Melko lähelle se kuitenkin meni.

La Spinetta Vigneto Gallina 2006 sai Marjutilta yhden pisteen ja yhteensä 28 p. Se oli suosikkiäänestyksessä hyvä kakkonen.

Rivetto Barolo Leon Riserva 2012
DOCG Barolo, Piemonte; 98,99 € (vuosikerta 2013)

Serralunga d'Alban alueelta peräisin oleva viini on kypsynyt uusissa ja vanhoissa tammitynnyreissä. Kaikkiaan barolon on kypsyttävä vähintään viiden vuoden ajan, jotta sitä voi kutsua riservaksi.

Viinin tuoksussa oli tuttuun tapaan punaisia marjoja, tervaa ja savua sekä orvokkista kukkaisuutta, kanelia ja jonkin verran nahkaa. Myös viinin maku oli punamarjainen, karpaloinen ja punaherukkainen. Viinin tanniinit olivat vielä tiukat, joten sen voisi antaa kypsyä kaikessa rauhassa vielä muutaman vuoden. Yleisvaikutelma oli nyt moderni ja kevyehkö. Viinissä tuntui satunnaisesti jopa makeita vivahteita, ja sen jälkimaku oli mausteinen. Vanhempiin vuosikertoihin tutustuminen olisi ehdottomasti mielenkiintoista.

Rivetto Barolo Leon Riserva 2012 sai Jussilta kaksi pistettä ja yhteensä 24 p.

Aldo Conterno Barolo Bussia Colonnello 2014
DOCG Barolo Bussia, Piemonte

Viini on kypsynyt vanhoissa slavonialaisissa tammitynnyreissä.

Tummanpunaisen viinin tuoksu oli voimakas ja runsas: punaisia ja tummia marjoja, puolukkaa, karhunvatukkaa ja kypsää kirsikkaa, lakritsaa, tervaa ja nahkaa sekä ruusuista kukkaisuutta, jopa hieman paahteisuutta... Viinin maku on lämmin, täyteläinen ja hyvin tanniininen. Tuoksusta tuttujen marjojen ja muiden aromien seuraksi liittyi viikunaa ja karpaloa, jälkimaussa tuntui mausteita, raikasta minttua ja eukalyptusta. Tämä oli klassinen, herkullinen barolo, jota hankkisi mielellään omaan viinikaappiin usean pullon verran, jos vain lompakko sallisi.

Aldo Conterno Barolo Bussia Colonello 2014 sai meiltä molemmilta kolme pistettä ja yhteensä 31 p, mikä toi sille illan suosikkiäänestyksessä ykkössijan.