Viini & Ruoka 2019 // Balfour-tasting

Bloggaajapassit tarjosi Messukeskus
Tastingin tarjosi Viinityttää / Social Wines



Aloitimme Viini ja ruoka -tapahtuman kuplivissa tunnelmissa englantilaisten viinien parissa. Balfour-viinien tastingia isännöi Balfour Hush Heath Estaten myyntijohtaja Adam Williams, ja tastingissa oli maistettavina kolmen kuohuviinin lisäksi yksi rosé, yksi valkoviini ja yksi punaviini.

Balfour Hush Heath Estate sijaitsee Kentin kreivikunnassa Kaakkois-Englannissa. Se on 1500-luvulta peräisin oleva vanha maatila, jonka Richard ja Leslie Balfour-Lynn ostivat vuonna 1986. He aloittivat viininviljelyn tilalla vuonna 2002, ja ensimmäinen sato korjattiin vuonna 2004. Kyseisen vuoden Balfour Brut Rosé voitti kultamitalin International Wine Challengessa vuonna 2008.

Wine GB:n syyskuun päivityksessä tilastot ovat hieman muuttuneet eli korjataan syyskuussa blogiin kirjattuja tietoja: Englannissa ja Walesissa on nyt yhteensä 164 viinitaloa ja 658 viinitarhaa. Vuonna 2018 viiniä tuotettiin 13,2 miljoonaa pulloa, kun vuonna 2017 määrä oli vielä 5,9 miljoonaa pulloa. Melko huisaa.

Balfour 1503 Classic Cuvée Brut NV
66 % Pinot Noir, 34 % Chardonnay; 34,59 €

Balfour 1503 Classic Cuvée Brut oli ensimmäinen kosketuksemme englantilaisten kuohuviinien maailmaan, joten oli mukava palata sen pariin pienen tauon jälkeen. Alkon valikoimiin se tuli jo keväällä 2015 yhtenä ensimmäisistä englantilaisista kuohuviineistä, joita on sen jälkeen tullut saataville ilahduttavan runsaasti. Meidän laseihimme viini päätyi pienellä viiveellä, sillä juhlistimme sillä uutta vuotta 2016. Sen jälkeen kului puolisentoista vuotta ennen kuin maistelimme sitä toisen kerran ravintola Basen viiniklubin samppanja vs. kuohuviinit -mittelössä.

Millainen Balfour 1503 Classic Cuvée Brut oli tällä kertaa? Ainakaan kukaan ei huudellut mitään juustosta. Viinin tuoksussa oli runsaasti omenaa, valkoherukkaa sekä tuttuun tapaan myös yrttejä ja pienenä yllätyksenä jopa nokkosta. Omenaa oli myös viinin maussa, samoin greippiä. Mukavan runsas mousse teki viinistä aina yhtä miellyttävää juotavaa.

Balfour Leslie’s Reserve NV
66 % Pinot Noir, 34 % Chardonnay; 36,90 €

Loput viineistä olivat meille uusia tuttavuuksia. Leslie's Reserven nimi lupasi edellistä kehittyneempää viiniä ja sellaista saimmekin. Kypsien omenoiden, sitruunan ja punaherukan lisäksi viinin tuoksussa oli paahtoleipää. Myös viinin maku oli kypsän hedelmäinen, omenan ja aprikoosin lisäksi siinä oli marmeladimaista makeutta. Viinin hapokkuus tasapainotti sen pientä makeutta - ja pitää myöntää, että pieni makeus oli paikallaan, sillä tämä oli kahdesta ensimmäisestä viinistä melko monen suosikki, myös meidän.

(Rypälesekoituksen tiedot ovat esityksestä, niistä poiketen Balfourin nettikaupassa sekoitukseksi ilmoitetaan 55 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay, 5 % Meunier)

Balfour 1503 Rosé Dry
40 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay, 20 % Pinot Meunier; 34,59 €

Rosé-viini oli väriltään hyvin kalpea pinkki. Sen tuoksu oli marjainen, mansikkainen ja vadelmainen, marjojen lisäksi tuoksussa oli yrttejä (ehkä oreganoa) ja raparperia. Myös maku oli marjainen. Kevyt ja hapokas viini oli mukavaa juotavaa, jälkimaussa tuntui vielä punaista omenaa. Tätä voisi nautiskella kesällä ja miksei myöskin ruoan kanssa hapokkuutensa ansiosta.



Nannette's Rosé 2018
Regent, Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Regent on punainen hybridilajike, joka kehitettiin 1960-luvulla Saksassa risteyttämällä Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) Vitis-sukuun kuuluvan hybridin Chambourcinin kanssa. Regent kestää hyvin sienitauteja ja sopii viileään ilmastoon, tosin sen osuus viljellyistä lajikkeista on marginaalinen.
Provencen roseita muistuttavan roseen tuoksu on aromaattinen, marjainen ja yrttinen. Mansikan ja punaherukan lisäksi tuoksussa ja maussa on rosmariinia. Marjaisuuden lisäksi raikkaassa ja kevyessä viinissä on jopa jotain karkkimaista makeutta ja kukkaisuutta. Pehmeän hapokas viini sai kaipaamaan kesää, tosin mikäpä estäisi juomasta roséta ympäri vuoden?

Skye’s English White Blend 2018
55 % Bacchus, 25 %  Chardonnay, 20 % Pinot Blanc
Bacchus on Englannin neljänneksi viljellyin rypälelajike 6,9 % osuudellaan. Se on Saksassa 1930-luvulla kehitetty lajike, Rieslingin ja Silvanerin risteytys, joka on risteytetty edelleen Müller-Thurgaun kanssa. Lajike soveltuu hyvin viljeltäväksi viileillä alueilla kuten Englannissa, koska siellä rypäleet säilyttävät paremmin hapokkuutensa. 
Viinin tuoksussa on sauvignon blanceista tuttuja karviaista, nokkosta, ruohoa ja herukkaa. Sen maku on kuiva ja hapokas, ja ruohon ja nokkosen lisäksi havaittavissa on myös trooppista hedelmää ja omenaa. Kuulemma Bacchuksen vertaaminen Sauvignon Blanciin on liian yksinkertaista, mutta samankaltaisia piirteitä niissä kieltämättä oli, tosin Chardonnay ja Pinot Blanc toivat toki oman osuutensa mukaan. Hedelmäinen ja raikas viini oli Jussin suosikki.

Luke's Pinot Noir 2018
100 % Pinot Noir

Viinintekijöiden vanhimman pojan mukaan nimetty Luke's Pinot Noir on kypsynyt osittain tammessa: 20 % viinistä on ollut ranskalaisesta ja amerikkalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä kolmen kuukauden ajan.

Viinin tuoksussa on punaisia marjoja, vadelmaa, puolukkaa ja kirsikkaa sekä tammikypsytyksen tuomaa makean mausteista vaniljaa. Samat aromit jatkuvat viinin maussa, jota puolukkainen hapokkuus ja pieni mausteisuus hallitsivat. Lempeät tanniinit tuntuivat marjaisuuden jälkeen ja pirteä hapokkuus teki viinistä ryhdikkään. Tämä viini oli Marjutin suosikki.


Tapahtuman puolella oli vielä kolme muuta Balfourin viiniä, jotka kävimme maistamassa.

Liberty's Bacchus
100 % Bacchus

Suurin osa viinistä on kypsynyt terästankissa viileässä 14-17°C lämpötilassa ja 15 % viinistä on kypsytetty tynnyreissä villihiivalla. Viinin tuoksussa oli sitrusta, karviaista, nokkosta ja ruohoa. Pirteän hapokas maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli myös vihreää omenaa. Puhdas Bacchus toi kieltämättä mieleen Sauvignon Blancin, mutta siinä oli myös omanlaistaan luonnetta. Viini ja rypäle olivat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Springfield Chardonnay
100 % Chardonnay

Osa viinistä on kypsynyt ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä viiden kuukauden ajan. Tammikypsytyksen huomasi, mutta se ei ollut mitenkään hallitseva piirre. Viinin aromeissa oli greippistä hapokkuutta, vihreää omenaa ja aavistus makeaa mausteisuutta. Se sopi erittäin hyvin myös Brexit-keskustelun kanssa, sillä näiden viinien jälkeen alkoi huolestuttaa entistä enemmän se, mikä on englantilaisten viinien tulevaisuus Suomessa eli saako niitä vielä Brexitin jälkeen ja jos/kun saa, niin mihin hintaan.

Rosé Brut
48 % Chardonnay, 39 % Pinot Noir, 13 % Meunier

Tämä viini on kypsynyt vähintään 36 kuukauden ajan sakkojen päällä. Punaisten marjojen, mansikan ja punaherukan, lisäksi viinissä oli raparperista hapokkuutta ja jopa pientä paahteisuutta. Olisi ollut mielenkiintoista maistaa tämä rinnakkain toisen rosékuohuvan kanssa, mutta siihen ei nyt ollut mahdollisuutta. Tyylikäs viini tämä joka tapauksessa oli.