-->

9. marraskuuta 2019

Viini ja ruoka 2019: Viinilehden Vuoden viinit 2019 -tasting

Bloggaajapassit tarjosi Messukeskus


Kävimme Viini ja ruoka 2019 -tapahtuman tastingissa maistelemassa Viinilehden Vuoden viini -ehdokkaat (35 €). Viinit maistettiin tuttuun tapaan puolisokkona eli tiesimme ennakkoon viinit, mutta emme niiden järjestystä. Tuttun tapaan kaikki finalistit ovat saaneet viisi tähteä Antti Rinta-Huumon ja Juha Berglundin Viinistä viiniin -kirjassa, ovat saatavilla Alkon vakiovalikoimasta ja maksavat korkeintaan 30 euroa.

Vuoden punaviini ja valkoviini -voittajat julkistetaan torstaina 13.11.2019 Viinilehti Wine Awards -gaalassa. Samassa tapahtumassa julkistetaan myös yleisön suosikki, jota on voinut äänestää netissä.

Pullojen kuvat: Alko

Ribbonwood Riesling 2015 
Marlborough, Uusi-Seelanti; 14,99 €

Kullankeltaiseen vivahtavan viinin tuoksu oli kypsän hedelmäinen ja makeahko, sitrus ja persikka kallistuivat jo hieman marmeladiseen suuntaan ja niitä täydensivät mineraaliset vivahteet. Myös viinin maku oli makeahko ja hedelmäinen, persikan lisäksi maussa oli omenaa ja aavistus petroolia. Sokeria viinissä on 11,5 g/l, mutta rieslingin sitruksinen hapokkuus tasapainotti sitä hyvin eikä viini tuntunut liian makealta.

Ribbonwood Riesling oli meidän valkoviinisuosikkimme ja samalla kaikkien tastingiin osallistuneiden suosikki (30 ääntä).

Sitzius Rothenberg Riesling Spätlese Goldkapsel Trocken 2016
Prädikatswein Nahe, Saksa; 19,73 €

Väriltään hieman edellistä hailakamman viinin tuoksu oli makeahko ja siinä oli rieslingeille tuttuun tapaan aprikoosia, persikkaa ja sitrusta. Hieman hapokas maku toisti tuoksun aromeja. Suutuntuma oli runsas ja melkeinpä pureskeltavan paksu. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus oli hillitty ja aromimaailma kypsempi kuin ensimmäisessä viinissä, mikään viiltävän rapea riesling tämäkään ei ollut. Sokeria viinissä on 9,2 g/l, mutta tämäkään viini ei tuntunut liian makealta.

Sitzius Rothenberg Riesling Spätlese Goldkapsel Trocken oli tastingin toiseksi suosituin valkoviini (27 ääntä).

Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc 2017
Wairay Valley, Marlborough, Uusi-Seelanti; 19,99 €

Tätä viiniä maistoimme jo kesällä Riedel Veritas vs. Riedel Performance -kokeilussamme. Se oli helppo tunnistaa sauvignon blanciksi: aromaattisessa tuoksussa oli herukkaa ja herukanlehteä, karviaista, raparperia ja sitrusta, samoin rapsakan hapokkaassa maussa oli herukkaa, karviaista, raparperia sekä myöskin nokkosta ja hieman mineraalisuutta. Kummankaan rieslingin hapokkuus ei erityisesti tuntunut irrottavan hammaskiillettä, mutta tässä viinissä hapokkuus tuntui enemmän, vaikka se oli suunnilleen sama kuin rieslingeilläkin.

Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc jäi äänestyksessä kolmanneksi (21 ääntä), mutta pitää todeta, että äänet hajaantuivat melko tasaisesti kaikkien viinien kesken.

Pullojen kuvat: Alko


Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir 2014
Marlborough, Uusi-Seelanti; 19,99 €

Ensimmäisenä punaviininä oli rapsakan hapokas pinot noir eli viinistä ei voinut erehtyä. Sen tuoksussa oli punaisia marjoja, vadelmaa, puolukkaa ja karpaloa sekä niiden lisäksi vaniljaa ja hieman savua, samoin maku oli marjainen ja vaniljainen. Tanniineja ei ollut oikeastaan lainkaan, mutta reipas hapokkuus toi viiniin voimaa ja luonnetta.

Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir oli tastingin toiseksi suosituin punaviini (27 ääntä).

Château Smith Cabernet Sauvignon 2016
Washington, Yhdysvallat; 98 % Cabernet Sauvignon, 2 % Merlot; 25,49 €

Toisen punaviinin kanssa siirryttiin erilaisiin tunnelmiin. Sen runsaassa tuoksussa oli tummia marjoja, mustaherukkaa ja luumua sekä tammikypsytyksen tuomaa tummaa suklaata, vaniljaa ja kinuskia. Marjutin mielestä tuoksussa oli myös paprikaa. Pehmeän tanniininen, muheva maku oli varsin tyylikkäällä tavalla kosiskeleva, tumman marjainen, mustaherukkainen, lakritsainen ja mausteinen.

Château Smith Cabernet Sauvignon oli Jussin suosikkipunaviineistä, mutta se jäi tastingissa viimeiseksi (22 ääntä).

Tommasi Crearo della Conca d'Oro 2016
IGT Verona, Italia; Corvina Veronese, Cabernet Franc, Oseleta; 19,99 €

Kolmas viini erosi jälleen edellisistä. Sen maanläheisessä ja rustiikkisessa tuoksussa oli kirsikkaa, yrttejä ja joulumausteita sekä nahkaa ja aavistus tallia. Myös hapokkaassa, marjaisessa maussa oli pippurista mausteisuutta ja tummia marjoja, luumua, mustaherukkaa ja kirsikkaa. Tanniinit olivat pehmeät, mutta tuntuivat silti mukavan pehmeinä.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka Crearo menestyy tänä vuonna, sillä sen vuosikerta 2014 valittiin vuoden punaviiniksi vuonna 2017. Lupaavalta vaikuttaa: se oli Marjutin ja kaikkien tastingiin osallistuneiden suosikkipunaviini (30 ääntä).

Summa summarum

Ehdokkaista peräti puolet oli tänä vuonna Uudesta Seelannista, mikä yllätti Rinta-Huumon ja Berglundinkin, kun sokkona valitut finalistit paljastuivat. Uusi maailma hallitsi muutenkin, sillä vain kaksi viiniä oli Euroopasta.

Vaikka rieslingit olivat eri puolilta maailmaa, ne olivat yllättävän samankaltaisia ja eroa niiden välille oli hankala tehdä. Molempien makua pyöristi jäännössokeri, toisaalta rieslingin rapsakkuuden huomasi kummastakin. Valinta oli vaikea, sillä Ribbonwood Riesling miellytti kepeydellään ja Sitzius kypsemmällä hedelmäisyydellään. Sinänsä hieno ja maistuva Villa Maria Sauvignon Blanc joutui hieman epäreiluun asemaan, sillä meidän mieltymyksemme kallistuvat hyvin usein risukan suuntaan. Voittajaksi arvaamme Sitziusta.

Punaviinit olivat taas niin erilaisia keskenään, että niistäkin oli vaikea valita suosikkia. Jackson Estate Pinot Noirin keveys ja hapokkuus viehättivät, samoin taas Charles Smith Cabernet Sauvignonin tuhti marjaisuus kiehtoi ja toisaalta taas Tommasi Crearon rustiikkisuus on aina yhtä hurmaavaa. Äänestyksessä taisi myös tulla laskuvirhe tai joku taisi huijata, sillä punaviinit saivat yhteenlaskettuina yhden äänen enemmän kuin valkoviinit... Marjut arvaa voittajaksi Charles Smithia, Jussi taas Jackson Estatea.

***
Aiemmat tastingit: 201520162017 ja 2018

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti