Suomen Sommelierit ry & Winestate // Dow's portviini-ilta ja portviiniä pukinkonttiin

Portviini sopii sekä joululahjaksi että joulupöytään. Kävimme maistelemassa Dow'sin portviinejä 19.11. Bar Jackiessa järjestetyssä tapahtumassa (12 €) ja poimimme sieltä muutamia tiedonpalasia mukaan.

Viinejä esitteli Symington Family Estatesin Mariana Botto, ja maahan niitä tuo Winestate.

Monen portviinitalon taustalla on brittiläisiä sukuja ja kuten nimestäkin voi päätellä, Symington on yksi niistä. Symingtonin perhe on valmistanut viinejä ja portviinejä Portugalissa Douron laaksossa jo 130 vuoden ajan, ja tällä hetkellä talon johdossa ovat suvun neljäs ja viides sukupolvi.

Lyhyesti sanottuna portviini on väkevöity viini, joka valmistetaan paikallisista lajikkeista. Sen käyminen keskeytetään lisäämällä siihen rypäleviinaa, jolloin viini jää makeaksi ja noin 20 % alkoholia sisältäväksi. Sokeria portviinissä on yleensä noin 100 g/l, tosin Dow'sin tyyli on suuresta sokerimäärästä huolimatta portviinien kuivemmasta päästä. Portviini syntyi, kun paikalliset viinitilat keksivät lisätä viinin joukkoon brandya, jotta se säilyisi paremmin merimatkalla Britanniaan - nykyisin valmistus on hieman erilaista ja jopa hyvin byrokraattisesti säänneltyä.

Ilta alkoi kuitenkin punaviinillä.

Quinta do Vesuvio Pombal de Vesuvio 2017
DOC Douro; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela; 19,99 €

2017 oli Dourossa kuumin vuosi koskaan, sadonkorjuu alkoi jo elokuussa ja valmistui syyskuussa, kun esimerkiksi tänä vuonna se aloitettiin vasta syyskuussa. Kuuman vuoden viinin tuoksu oli runsas ja kukkainen, ruusun ja orvokin lisäksi siinä oli eukalyptusta ja mustetta. Viinin maku oli täyteläinen, mausteinen ja tumman marjainen, mustikkainen ja luumuinen. Pehmeän tanniininen ja tummasävyinen viini sopi hyvin marraskuiseen iltaan, ja ehkä sitä pitäisi käydä hankkimassa myös omaan viinikaappiin, sillä muutaman vuoden päästä se saattaisi olla vieläkin parempaa. Lämpimän vuoden olisi voinut olettaa asettavan haasteita, mutta sitä ei huomannut, sillä viini oli varsin herkullinen ja tasapainoinen, ja oikean ruoan kanssa taatusti loistava pari.

Viini on saanut nimensä kyyhkyslakasta ("pombal"), mutta mitä tekemistä Vesuviuksella on Portugalin kanssa? Perinteikkään Quinta do Vesuvio -viinitilan (ensimmäiset köynnökset istutettiin jo 1565) omisti 1800-luvulla Dona Antónia Ferreira, joka oli varsin noheva rouva viinibisneksessä ja muutenkin. Hän ihastui Vesuviuksen maisemiin häämatkallaan Italiassa ja nimesi sen takia tilan uudelleen vuonna 1827. Symingtonin omistukseen tila päätyi vuonna 1989, ja Dona Ferreiran henki on kuulemma edelleen vahvasti havaittavissa paikan päällä.

Tawny

Tawny kypsyy pienissä tynnyreissä yleensä 3-5 vuoden ajan tai vielä pidempään, jos kyseessä on tawny reserve. Lisäksi tawnyja on ikämerkittyjä eli 10, 20, 30 ja yli 40 vuotta vanhoja. Kypsyessään tynnyreissä tawny oksidoituu eli hapettuu ja saa kellanruskean värinsä sekä pähkinäisiä aromeja. Colheita on yhden vuosikerran tawny, vähintään seitsemän vuoden ajan kypsytetty portviini.

Tawny on kypsynyt tynnyreissä valmiiksi ennen pullotusta eli sitä ei kannata enää jemmailla sen kummemmin. Vaikka vuosikertaa ei pullossa mainita, pullotusvuoden voi tarkistaa etiketistä. Avattuna tawny säilyy noin 3-4 kk.

Tarjoile tawny viilennettynä pähkinäisten jälkiruokien, pähkinöiden, kuivattujen aprikoosien ja muiden kuivahedelmien sekä viikunoiden kanssa, mutta unohda homejuustot. Myös köyhät ritarit voisivat olla kokeilemisen arvoisia.... ja voisikohan sekahedelmäsoppaan lorauttaa sekaan hieman tawnya?

Dow's 10 Year Old Tawny Port
29,99 € / 0,75 l

(Keskimäärin) 10-vuotiaan tawnyn aromeissa oli aprikoosia ja kuivahedelmiä, mutta myös alkoholi tuntui jonkin verran. Mausteiden, mantelin ja pähkinän lisäksi maussa oli appelsiinimarmeladia. Viini ei ollut niin makea kuin portviinit yleensä ja siinä oli hieman hapokkuutta ja tanniineja. Pähkinät sopivat sen seuraksi oikein hyvin.

Dow's Colheita Single Harvest Tawny Port 2002
Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional; 34,98 € / 0,75 l

Myös tämän viinin aromeissa oli pähkinää ja kuivahedelmiä, mutta niiden lisäksi myös rusinaa, appelsiininkuorta, toffeeta ja joulun odotukseen sopivasti piparkakkua. Tässäkin viinissä oli sekä hapokkuutta että tanniineja tasapainottamassa makeutta. Pähkinöiden lisäksi sen seuraksi sopi myös viikuna - lisäksi jouluna sitä voisi harkita myös jonkin luumuisen jälkiruoan kanssa.

Colheita 2002 oli meidän suosikkimme tawnyista, mutta vaikka Jussi on tawny-mies, se ei kuitenkaan päätynyt Jussin illan ykkössuosikiksi.

Ruby

Ruby eli perusportviini on kypsynyt 2-6 vuotta tynnyreissä, ruby reservet vielä jonkin verran pidempään. Rubyt sekoitetaan useiden vuosikertojen viineistä, ja ne ovat makeita ja marjaisia.

Myöskään rubya ei kannata jemmailla pitkään, tawnyn tapaan se on heti valmista juotavaa. Avattuna ruby säilyy tawnya huonommin, noin 3-4 viikon ajan, eli joulun juustojen ja suklaiden seuraksi avattua rubya ei kannata enää loppiaisen jälkeen säästellä kovinkaan pitkään.

Tarjoile ruby homejuuston, kovien juustojen, marjaisten jälkiruokien tai tumman suklaan kanssa. Meille suositeltiin sitä myös pihvin ja kermaisen kastikkeen kanssa - pitänee kokeilla.

Dow's Trademark Finest Reserve Port
Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Nacional; 19,98 € / 0,75 l

Trademark on Dow'sin talon nimikkosekoitus, joka edustaa talon ominta tyyliä. Viini on kypsynyt neljä vuotta ennen pullotusta. Sen aromeissa on sekä tummia marjoja että kirsikkaa, vadelmaa ja herukkaa sekä yrttiseen suuntaan kallistuvaa mausteisuutta, pippuria ja eukalyptuksen ja mintun raikkautta. Dow'sin talon kuiva tyyli sopi viiniin hyvin, jälkimaussa kuivuus tuntui eniten.

Viini sopi loistavasti homejuuston kanssa (tällä kertaa Stiltonin).

Dow's Nirvana Reserve Port
Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional; 15,98 € / 0,5 l

Nirvana on kehitetty erityisesti tumman suklaan seuraksi, mutta myönnetään, että myös eräs seattlelainen grungeyhtye vaikutti siihen, että Marjut osti sitä pullon pari vuotta sitten... Se tuntui olevan monelle muullekin vanha tuttu.

Nirvana on kypsynyt kolme vuotta ennen pullotusta. Se oli kevyt (portviiniksi), mausteinen ja jopa hieman kukkainen, makea marjaisuus taittui mustikkahillon ja karhunvatukan suuntaan. Odotetusti tumma suklaa sopi Nirvanan kanssa erinomaisesti. Se oli rubyista meidän suosikkimme.

Vintage port / Late bottled vintage (LBV)

Vintage port valmistetaan vain erinomaisen vuosikerran rypäleistä. Lainsäädännön mukaan vintage portia saa valmistaa kolme kertaa vuosikymmenen aikana ja siihen on haettava erikseen lupa. Se sekoitetaan eri palstojen laadukkaimmista viineistä ja pullotetaan yleensä seuraavana kesänä, kuitenkin viimeistään kaksi vuotta sadonkorjuun jälkeen.

Vintage portia voi (ja kannattaa) säilyttää pitkään vuosien ja ehkä jopa vuosikymmenien ajan, sillä muista portviineistä poiketen se kypsyy vielä pullossa. Pulloissa on myös tavallinen korkki toisin kuin muissa portviinipulloissa, ja se vaihdetaan 30 vuoden välein. Korkinvaihtopäivä on myös merkitty pullon etikettiin.

Tarjoile vintage port sellaisenaan tai juustojen, pähkinöiden tai suklaan kanssa ja hyvässä seurassa, sillä avattuna vintage port säilyy vain muutaman päivän.

Ruby-portviineihin kuuluva late bottled vintage (LBV) kypsyy ennen pullotusta tynnyreissä 4–6 vuoden ajan. LBV:tä tehdään silloin, kun alunperin vintage portia varten tarkoitetuista yhden vuoden sadon viineistä ei syystä tai toisesta tehdäkään vintage portia, vaan viini jää tynnyreihin aiottua pidemmäksi aikaa.

LBV on myös valmista nautittavaksi, vintage-sanasta huolimatta se ei hyödy säilytyksestä sen ihmeemmin. Avattuna LBV säilyy 3-5 viikon ajan.

Tarjoile LBV homejuustojen tai suklaan kanssa.

Dow's Late Bottled Vintage 2012
Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional; 11,90 € / 0,375 l

LBV on kypsynyt 4-6 vuotta tammitynnyreissä ennen pullotusta. Se oli samettinen ja varsin herkullinen, mausteinen, mustaherukkahilloinen ja aavistuksen eukalyptuksinen. Toisaalta pirteyttä toivat kypsä, mutta pippurinen tanniinisuus ja miellyttävä hapokkuus. Aromeissa oli myös tummaa suklaata. Mitäpä tässä viinissä ei olisi ollut?

Late Bottled Vintage 2012 on meidän suosikkimme kaikista illan portviineistä, vaikka valinta oli vaikea - paitsi Marjutille, joka pysyttelee uskollisesti LBV-leirissä.

Quinta do Bomfim Vintage Port 2006
Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional; saatavilla Viking Linen Ruotsin-laivoilla

Quinta do Bomfim Vintage Port 2006 on pullokypsytetty, suodattamaton, yhden tarhan (single quinta) rypäleistä valmistettu vuosikertaviini. Sen maku oli moniulotteinen: tutun pippurisen mausteisuuden rinnalla hillomainen makeus vaihteli viikunasta herukkaan ja hapankirsikkaan. Mikään tunkkainen sokeripommi tämä viini ei missään nimessä ollut: mukava hapokkuus ja tanniinisuus ryhdistivät viiniä ja lisäksi havaittavissa oli myös pientä kukkaisuutta sekä minttua. Hieno, tyylikäs viini sopii nautittavaksi ihan sellaisenaan kaikessa rauhassa.

Vasemmalla pullotusvuosi takaetiketissä, oikealla portviini-instituutin (Port and Douro Wines Institute, IDVP) takuusinetti eli Selo de Garantia

Vinkvink: kun nyt vuosikertaportviineistä puhutaan, niin vuonna 2010 Dow's Vintage Port 2007 sai Wine Spectator -lehdeltä 100 pistettä eli jos satut löytämään sitä vielä jostain, nappaa mukaan. (Todennäköisesti se on kuitenkin kaikkialta loppuunmyyty.) Vuosikerta 2011 puolestaan sai 99 pistettä.