Joulukalenteri 2019, luukku 21 - Laitilan Hyvä Tuomas

Sokkoarvio

Olut on kuparinvärinen. Miedohkossa tuoksussa on mallasta, ruohoa ja hedelmäisyyttä. Katkera maku on vahvan maltainen ja keksinen. Jälkimaussa on runsaasti maltaista katkeruutta. Veikkaan tämän olevan pils. Maukas olut, tykkään.

Arvio


Tuomas Höyryolut on hedelmäinen kuparinvärinen pohjahiivaolut. Höyryoluelle ominainen hedelmäisyys ja vivahteikkuus syntyy, kun olut käytetään pohjahiivan normaalia käymislämpötilaa korkeammassa lämpötilassa. Oluen humaloinnissa on käytetty höyryoluen perinteistä humalalajiketta Northern Breweria, mutta sen lisäksi modernimman sitrusmaisen aromin saavuttamiseksi mukana on myös Amarillo-humalaa. Tuomas Höyryoluen runkona on Pilsner-mallas. Muut maltaat, Münich, Carared ja Caramel 150, antavat oluelle sen kuparisen värin, tuhdin suutuntuman sekä karamellisen ja leipämäisen aromin.

Hyvä Tuomas (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)
Oluttyyppi: höyryolut (lager)
Alkoholia: 5,0 %
Hinta: 3,35 € / 0,33 l Sellon K-Citymarketissa
Joisin uudelleen (K/E): K

Etiketti sanoo tämän olevan lager, ja tuotetietojen mukaan valmistuksessa on käytetty Pilsner-mallasta, joten arvaukseni meni melko oikein. Höyryolut valmistetaan pohjahiivaoluen hiivalla, mutta käyminen tapahtuu korkeammassa lämpötilassa pintahiivaoluen tapaan.

Olutliitto myöntää vuosittain Hyvä Tuomas -kiertopalkinnon ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi. Tuomas-olut juhlistaa tänä vuonna etiketissään sitä, että ensimmäisen Hyvän Tuomaan valinnasta on kulunut 25 vuotta.

Tänään 21.12. on myös Tuomaan päivä, josta joulunvietto on perinteisesti alkanut. Entisaikaan jouluolut pantiin perinteisesti joulukuun 15. päivänä eli Annan päivänä. Tästä on tullut sanonta "Annana oluet pannaan, jouluna joukolla juodaan." Tuomaan päivänä sai jo alkaa maistella jouluolutta, mistä juontuvat sanonnat "Tuomas tuleepi tuoppi kainalossa" ja "Tuomaana saa alkaa juomaan". Perinteen mukaan joulu jatkuu Tuomaan päivästä tammikuun alkupuolelle Nuutinpäivään saakka.

Laitilan Tuomas-olutta - alun perin Kievari Tuomas - on puolestaan pantu jo vuodesta 2009 lähtien eri tyyleillä, joten sekin alkaa olla jo jouluperinne. Tuomas sopiikin mainiosti jouluruokien kanssa ja menee myös sellaisenaan saunaoluena.

Muut joulukalenterin oluet