Joulukuun kuukauden klassikko: joulukalat, riesling ja golden ale

Joulukuun kuukauden klassikkona ovat joulukalat: lohi, silli, siika ja silakka sekä mäti. Silakka on muutenkin noussut esiin: Pullon henki -blogin #silakkahaaste kehotti syömään silakkaa suunnilleen samaan aikaan, kun Yle Luonto julisti #itämeridinner-haasteen, jolla halutaan nostaa esiin muitakin Itämeren kaloja kuin silakkaa (haukea, lahnaa ja särkikaloja).



Akuutti Riesling 2017
Rüdesheim am Rhein, Rheingau, Saksa; 100 % Riesling; 15,88 €
Tuottaja Heroux / Viinitie
Etiketin mukaan raikas riesling, jossa kohtaavat saksalainen kasvualue, ruotsalainen viinintekijä ja suomalainen suunnittelu
Rypäleen mukaan sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Yksi viininharrastajan jouluperinteistä lienee se, että todetaan, kuinka haastavaa yleispätevän jouluviinin valinta suomalaiseen joulupöytään on. Mennään siis suoraan asiaan: joulukalapöytäämme päätyivät lämminsavulohitahna, kylmäsavulohi viipaleina, graavisiika, sipulisilli ja tervasilakka osana venäläistä sillitarjotinta kananmunan, punajuuren, suolakurkun ja punasipulin kanssa sekä muikunmäti. Lisukkeeksi keitimme perunoita ja valmistimme beurre blanc -voikastiketta Iltasanomien ohjeen mukaan.

Aiempien kokemusten perusteella tiesimme, että varsinkin etikkaisen ja rasvaisen sillin kanssa parhaiten toimii hieman makea, mutta hapokas riesling. Nettisurffailun perusteella valinta tarkentui vielä siihen, että Rheingaun alueella tuotettu risukka toimisi hyvin. Valinta oli nopea: koska ykkösvaihtoehtomme oli itsenäisyyspäivän alla myyty loppuun lähi-Alkostamme, joulukalapöytään valikoitui Heroux'n yhdessä Viinitien kanssa valmistama Akuutti.

Vaikka Akuutti on virallisen määritelmän mukaan kuiva (sokeria 7 g/l), se tuntuu runsaan trooppisen hedelmäisyytensä ansiosta makealta eli olisimme veikkailleet sitä puolikuivaksi. Viini on rapsakan hapokas ja sen aromeissa on kypsää sitruunaa, mandariinia ja appelsiinia, omenaa ja persikkaa sekä jonkin verran mineraalisuutta. Viini ei riitele ollenkaan sillin kanssa ja sopii passelisti graavikalan ja savulohitahnan seuraksi. Sen hapokkuus leikkaa myös mukavasti voisen beurre blancin rasvaisuutta. Kaiken kaikkiaan viini oli onnistunut valinta ja se voisi muutenkin toimia joulupöydässä hyvänä yleisviininä.



Paloaseman panimo Ratto Golden Ale
Suomi, golden ale; 5,3 %; 4,90 € Fat Lizardin panimokaupassa
Tuottaja Paloaseman panimo
Oluttyylin mukaan golden ale on alun perin englantilainen pintahiivaolut, jonka ominaisuuksia ovat vaalea, kullankeltainen väri ja mausteinen tai sitruksinen humalointi.
Panimon mukaan vaalea, sitruksisen raikas kauralla rokattu vaalea golden ale.

Joulun kalaruokien kanssa suositellaan yleensä lageria, pilsiä tai vehnäolutta. Kun Fat Lizardin panimokaupasta löytyi Paloaseman panimon Ratto Golden Alea, päätimme kokeilla sitä perinteisten vaihtoehtojen sijasta. Arvelimme golden alen sitruksisen makumaailman sopivan yhteen kalojen kanssa.

Kullankeltaisen, hieman samean oluen tuoksussa on sitrusta, trooppista hedelmää, ruohoa ja hieman maltaisuutta. Katkerahko maku jatkaa tuoksun linjoilla. Maussa on myös jonkinlaista hedelmäpiirakan ja kaurapaistoksen aromia, mikä johtunee kaurasta. Jälkimaku on sitruksinen ja hedelmäinen. Oluen kirpeän sitruksinen yleisvaikutelma oli saman tyylinen kuin rieslingin, joten juomat komppasivat hyvin toisiaan.

Olut kävi hyvin kaikkien erityylisten kalojen kanssa. Ainoa outous oli, että sillin kanssa oluen makuun tuli ananasta. Ratto sopii hyvin joulun kalaruokien kanssa, mutta kinkun kanssa sen sitruksinen ja hedelmäinen aromimaailma ei välttämättä käy.


Graavisiika

2 siikafilettä (noin 300 g)
1 rkl merisuolaa
1/2 tl sokeria
roseepippuria
(tilliä)

Ripottele siikafileen pinnalle sokeria ja suolaa niin, että kala peittyy sekä rouhi hieman roseepippuria mausteeksi. Laita fileet lihapuolet vastakkain ja lisää tilliä niiden väliin, jos haluat. Kääri fileet tiiviisti leivinpaperiin tai kelmuun ja anna suolaantua jääkaapissa noin vuorokauden verran. Pyyhi suola (ja tilli) fileiden pinnalta ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.

Lämminsavulohitahna


1 pkt (200 g) ruohosipulin makuista tuorejuustoa
200 g lohta
2 salottisipulia
tilliä, suolaa, pippuria, ruohosipulia

Pilko salottisipuli. Notkista tuorejuusto kulhossa ja sekoita sen sekaan lohi, sipuli, tilli ja ruohosipuli, mausta suolalla ja pippurilla.

Venäläinen silli- ja silakkalautanen


sipulisilliä (purkista)
tervasilakkaa (purkista)
keitettyjä kananmunia (meillä 2 kpl)
punajuuria kuutioina (purkista)
punasipulia (meillä noin puolikas iso sipuli)
suolakurkkua
kapriksia (purkista)
smetanaa
tilliä, ruohosipulia

Laiskan ihmisen venäläishenkinen sillilautanen syntyy nopeasti valmiista tuotteista.

Keitä kananmunat ja anna jäähtyä. Pilko kananmunat, punasipuli ja suolakurkku. Asettele silli, silakka ja muut ainekset tarjottimelle ja lisää päälle muutama kapris. Koristele smetanalla, tillillä ja ruohosipulilla.

Muikunmätiä kananmunalla


kananmunia
graavisiikaa ja graavilohta
mätiä
smetanaa
tilliä

Keitä kananmunat ja anna jähtyä, leikkaa puolikkaiksi. Jos olet laiska, pursota puolikkaan kananmunan päälle smetanaa ja asettele sen päälle hienoksi pilkottua graavisiikaa ja/tai -lohta sekä mätiä. Jos olet viitseliäällä tuulella, koverra keltuaiset pois ja sekoita tahnaksi smetanan kanssa (mausta suolalla, pippurilla ja ruohosipulilla) ja pursota tahna takaisin kananmunan päälle. Asettele tahnan päälle kalaa ja mätiä. Koristele hienonnetulla tillillä.