Prinz von Hessen Riesling Steckenpferd 2011


Prinz von Hessen Riesling Steckenpferd 2011 
Rheingau, Saksa; 100 % Riesling; 19,40 € saksalaisessa verkkokaupassa vuonna 2015

Tuottaja Prinz von Hessen

Etiketin mukaan 800-vuotista viiniperinnettä

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana jouluisia kaloja (lohta, silliä, siikaa, silakkaa)

Lyhyesti: tasapainoisesti makea ja hapokas riesling

Kommentit 

M: Itsenäisyyspäivän kunniaksi on korkattava (lähes) perinteiseen tapaan Suomen kuninkaan riesling. Tällä kertaa viinikaapista valikoitui illan kalaruokien pariksi Steckenpferd 2011 ("keppihevonen"), joka sisältää lähes 40 g/l sokeria.

Viinin tuoksussa on sitrusta, makeaa persikkaa ja hurmaavaa petroolia. Myös viinin maku on makea, toisaalta rapsakka hapokkuus tasapainottaa makeutta hyvin. Kunhan alun makeudesta pääsee ohi, maussa tuntuu kypsiä, mehukkaita hedelmiä, litsiä, persikkaa, aprikoosia, omenaa ja ananasta (ja vaikka mitä muuta), hapokkuus kallistuu hennosti greippiseen suuntaan. Suutuntuma on jonkin verran tahmea ja jälkimaku pitkä, hapokkuus ja hedelmäisyys tuntuvat kauan. Onneksi tätä viiniä fiilistelee mielellään pitkään.

Ruoan kanssa viini sopii loistavasti, toisaalta sen hedelmäisyys ja makeus pehmentävät sillin etikkaisuutta ja toisaalta sen hapokkuus toimii rasvaisten kalojen kanssa. Sellaisenaan Steckenpferd on herkullista nektaria, risukkaa lähes parhaimmillaan ja saa arvosanaksi ++.

J: Viinin tuoksussa on sitrusta, kypsää trooppista hedelmää, persikkaa ja petroolia. Maku on aluksi makean hedelmäinen, siinä on kypsää ananasta, keltaista omenaa, persikkaa, aprikoosia ja kuivahedelmää. Makeus muuttuu pian kirpeän sitruskarkkimaiseksi hapokkuudeksi. Jälkimakua hallitsee sitrus, siinä on myös hieman greippiä ja kypsää omenaa.

Ruoan kanssa viini toimi erittäin hyvin. Hapokkuutta oli tarpeeksi rasvaisille kaloille ja makeus pehmensi suolaisia makuja kuten silliä ja graavisiikaa. Tämä viini ei tarvitsisi välttämättä ruokaa lainkaan, sitä voisi nautiskella sellaisenaankin. Loistava riesling, joka saa arvosanaksi ++.