Ravintola Muru // Viini-iltapäivä: henkilökunnan suosikit 30.11.2019

Ravintola Murun vuoden viimeinen viini-ilta olikin tällä kertaa lauantainen viini-iltapäivä (55 €). Tutustuimme Taneli Lehtosen kanssa murulaisten omiin suosikkiviineihin.

Domaine René Collet Empreinte de Terroir Chardonnay Brut (NV)
Côte de Cezanne, Ranska; Chardonnay

Ravintolapäällikkö Maijun suosikki oli kolme vuotta pullokypsytetty, hillitty ja tyylikäs blanc de blancs -samppanja Côte de Cezannen alueelta. Samppanjan tuoksussa oli sitrusta ja trooppista hedelmää, raikkaassa ja hapokkaassa maussa omenaa ja paahteisuutta. Samppanja jakoi mielipiteitä: toisten mielestä se oli lempeä, toisten mielestä kirpeän hapokas - hyvää se joka tapauksessa oli.

Äänestyksessä Domaine René Collet'n samppanja sai Marjutilta 1 p ja yhteensä 10 p.

Fattoria Zerbina Bianco di Ceparano 2018
DOCG Albana Romagna Secco, Emilia-Romagna, Italia; Albana

Ensimmäiset kirjalliset muistiinpanot Albanasta ovat 1400-luvulta, mutta todennäköisesti jo muinaiset roomalaiset toivat Albanan Emilia-Romagnan alueelle, jossa sitä viljellään edelleen. Albanasta valmistetaan passito-menetelmällä makeita viinejä, mutta myös kuohuviinejä ja kuplattomia viinejä. Nimensä Albana on saanut latinan sanasta albus, "valkoinen". DOC-laatuluokitus Romagna Albanan alueella on ollut vuodesta 1967 ja DOCG vuodesta 1987 (alunperin nimellä Albana di Romagna).

Italiasta ravintolakoulusta kolmeksi kuukaudeksi Muruun tullut harjoittelija Matteo oli valinnut viinikseen meille uudesta tuttavuudesta eli Albana-rypälelajikkeesta tehdyn valkoviinin. Viinin tuoksu oli kukkainen, lähes karkkinen, sen lisäksi siinä oli valkoherukkaa ja herukanlehteä sekä karviaista. Aromaattinen ja greippisen hapokas viini oli tasapainoinen ja varsin gastronominen.

Talvinen valkoviini sopisi esimerkiksi äyriäisten seuraksi. Fattoria Zerbina Bianco di Ceparano 2018 sai Marjutilta 2 p ja yhteensä 7 p.

Tryffelirisottoa, mmm.

Parés Baltà Ginesta 2017
Penedés, Espanja; Gewürztraminer

Sommelier Jennin suosikki oli Parés Baltàn gewürztraminerista valmistettu palstaviini Ginesta. Ginestan rypäleet kasvavat Penedesin korkeimmilla kukkuloilla, ja niitä viljellään luomusti ja biodynaamisesti.

Aromaattisen viinin tuoksusta sai aluksi makean vaikutelman, kun aprikoosi ja kypsä omena sekoittuivat rypälelajikkeelle tuttuun aavistuksen valkopippuriseen, mutta makeahkoon mausteisuuteen ja ruusuun. Itse viini oli kuitenkin kuiva ja hapokas. Runsaassa maussa tuntui kypsää sitruksista hedelmäisyyttä ja tuoksusta tuttua mausteisuutta, jälkimaussa oli havaittavissa myös hieman yrttisyyttä. Suutuntuma oli jopa hieman öljyinen, niin täyteläinen viini oli.

Tämänkin viinin voisi tarjoilla äyriäisten kanssa tai tonnikalan ja siian kanssa. Äänestyksessä se sai yhteensä 20 p.

Domaine Amiot Guy et Fils Chassagne-Montrachet "Vieilles Vignes" 2013
AOC Chassagne-Montrachet, Côtes de Beaune, Burgundi, Ranska; Chardonnay

Hovimestari Tiian suosikki oli 25-30 vuotta vanhoissa köynnöksissä (vieilles vignes) kasvaneista rypäleistä tehty chardonnay. Osa viinistä on kypsynyt uusissa tammitynnyreissä, mikä toi sekä sen tuoksuun että makuun tammen aromeja, kermaisuutta, voita ja pähkinää. Hillityn omenaisessa tuoksussa oli myös aavistus savua, ja sen maku oli täyteläinen, runsas ja pehmeä. Tätä viiniä voisi hyvin kypsyttää vielä hyvän aikaa.

Chassagne-Montrachet "Vieilles Vignes" 2013 sai Jussilta 2 p ja yhteensä 26 p. Sillä se sai äänestyksen kakkossijan.

Domaine de Bargylus Deir Touma Lattaquié 2011
Syyria; 60 % Cabernet Sauvignon, 20 % Syrah, 20 % Merlot

Tanelin lempiviini oli syyrialainen, sillä hän haluaa etsiä ja kokeilla kaikkea uutta.

Vaikka Syyria on vanhaa viininviljelyaluetta, viinikulttuurin puute ja nykyisin myös sotatila ovat vaikeuttaneet viinintuotantoa, ja Domaine de Bargylus on tällä hetkellä Syyrian ainoa kaupallinen viinitalo. Viiniköynnökset kasvavat Bargylus-vuoren rinteillä muinaisen Antiokian (nykyisin Antakya, Turkki) kaupungin lähellä, ja rypäleet kuljetetaan Libanoniin viinin valmistusta varten. Alueen viileä tuuli pidentää kasvukautta, mikä lisää viinien hapokkuutta.

Viinin tuoksussa on tummia, lähes hilloisia marjoja ja kirsikkaa, samoin maussa. Bordeaux-henkisen, tammessa kypsyneen viinin yleisvaikutelma on yllättävän kevyt ja hapokas, mutta varsin miellyttävä. Tumman marjaisuuden ja herukan lisäksi maussa on mausteisuutta, lakritsaa ja jopa hieman lyijykynää.

Domaine de Bargylus Deir Touma Lattaquié 2011 sai meiltä molemmilta 3 p ja yhteensä 22 p.

Château Maison Blanche Montagne Saint-Emilion 2000
AC Montagne Saint-Emilion, Bordeaux, Ranska; Merlot, Cabernet Franc; 69,98 €

Viimeisenä viininä oli Samuil Angelovin suosikki, Murun omaa maahantuontia. Château Maison Blanche sijaitsee Garonne-joen vasemmalla rannalla ja se on ensimmäinen sertifioitu biodynaaminen tuottaja Bordeaux'ssa.

Rusertavanpunaisen viinin tuoksussa on mausteita ja punaisia marjoja, punaherukkaa, karpaloa ja kirsikkaa, lisäksi siinä on hieman nahkaa ja savua. Samat aromit jatkuvat myös viinin maussa, joka on myös hieman hapokas ja reippaan tanniininen. Maukas viini tuntuu jo kypsältä, mutta nuorekkaalta ja siinä on ehdottomasti säilytyspotentiaalia. Jälkimaussa tuntuu mustikkaa ja mausteita. Viini kaipasi ruokaa seurakseen, sellaisenaan se oli hieman liian tymäkän tanniininen.

Château Maison Blanche Montagne Saint-Emilion 2000 sai Jussilta 1 p ja yhteensä 27 p, mikä teki siitä iltapäivän suosikkiviinin.

Suosikkiviineistä puheenollen - tähän loppuun voisimme lainata Tanelia: lasissa oleva viini on aina suosikkiviini ja jokaisesta viinistä voi löytää jotain hyvää (paitsi jos se on korkkivikainen).

Tastingista olikin mukava lähteä kissakahvilaan iltapäiväkahville ja sen jälkeen vielä samppanjalle Pop-up Champagne Bariin (Lönkka 14, auki to-la klo 16.30 alkaen jouluun saakka, samppanjat vaihtuvat joka päivä), mutta se on jo eri tarina se.