Cerveza del Puerto IPA, Amber Ale ja Porter

Näytepulloja / Cisa Drinks

Cerveza del Puerto on Chilen Valparaisossa sijaitseva vuonna 2003 perustettu pienpanimo. Vuonna 1536 perustettu Valparaiso on tärkeä satamakaupunki, vaikka sen merkitys vähenikin Panaman kanavan avaamisen jälkeen, kun Atlantin ja Tyynenmeren välillä kulkeneiden laivojen ei tarvinnut enää kulkea Magalhãesinsalmen kautta. Merihenkisyys näkyy Cerveza del Puerton eli sataman oluiden etiketeissä. IPA:a (3,95 €) ja Amber Alea (3,99 €) näkyi myynnissä mm. Sellon K-Citymarketissa, porteria en ole kaupasta bongannut.

Cerveza del Puerto IPA (4,7 %; IBU 45) on sameaa ja kellertävän oranssia. Tuoksu on vahvan sitruunainen, ja siinä on myös trooppista hedelmäisyyttä, kypsää ananasta, hieman greippiä ja epämääräistä yrttisyyttä. Maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hieman mangoa ja maltaisuutta. Katkeruutta ei ole kovin paljon.

Olut on raikas, mutta kokonaisuus on turhan kevyt omaan makuuni. Tämä menisi janojuomana kuumana kesäpäivänä.

Cerveza del Puerto Amber Ale (4,5 %; IBU 22) on väriltään kuparisen punertavaa. Tuoksussa on karamellisuutta, pähkinää, tummaa mallasta, punaista marjaa ja aavistus ruisleipäistä makeutta. Maku jatkaa samoilla linjoilla tuoksun kanssa. Jostain syystä tämä maistuu katkerammalle kuin IPA, vaikka tässä on pienempi IBU-arvo. Ihan mainio amber ale se on.

En tiedä, kuvaako tämän ja porterin etiketti jotain oikeaa merirosvoa, mutta kaappari Sir Francis Drake hyökkäsi vuonna 1578 Valparaisoon ja sai saalikseen chileläistä viiniä kuljettaneen rahtilaivan.

Cerveza del Puerto Porter (4,5 %; IBU 23) on tummanruskeaa, lähes mustaa. Tuoksussa on kahvia, paahteista mallasta, tummaa suklaata ja rusinaa. Maussa on tuoksun aromien lisäksi hieman savuisuutta ja mausteisuutta. Kokonaisuus on hieman kevyt, mutta olut on maitokauppaporteriksi kuitenkin hyvä. Pidin tästä eniten näistä kolmesta.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun maistoin chileläisiä oluita. Eivät nämä maultaan mitenkään eksoottisia olleet, mutta ihan hyviä oluita kuitenkin. Pienpanimo-oluiksi hinta-laatusuhde on kohdallaan, joten kannattaa maistaa, jos haluaa tutustua uusiin olutmaihin.