Hotelli- ja ravintolamuseo // Oispa kaljaa -näyttely

Kutsu avajaisiin Hotelli- ja ravintolamuseolta

- Onko siellä niitä meemejä? Marjutin työkaveri kysyi näyttelyn nimen kuultuaan.

Ei ole, ei edes Shiba Inun karvan verran. Viime perjantaina (24.1.2020) avautuneen näyttelyn esittelytekstin mukaan "Oispa kaljaa -näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia olueen ja sen merkitykseen suomalaisessa kulttuuriperinnössä ja -historiassa".

Näyttely ei siis edes yritä olla kaiken kattava katsaus olueen, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen, sillä se olisi käytännössä mahdotonta, niin paljon kaikkea tuohon jaloon mallasjuomaan liittyy. Sen sijaan näyttely tarjoaa muutaman valikoidun näkökulman suomalaiseen olutkulttuuriin, oluen valmistukseen ja sen paikkaan yhteiskunnassa.

Näyttelykierros alkaa melko itsestäänselvästi katsauksella oluen valmistamiseen. Suomalainen olutperinne on pitkä, sillä jo Kalevalassa puhutaan runsaasti oluen panemisesta. Historian siivet eivät kuitenkaan havise pitkään, sillä pikaisen taustoituksen, raaka-aineiden ja oluttyyppien esittelyn jälkeen näyttelyssä siirrytään saunaoluiden kautta keskiolutbaareihin tutustumaan siihen, kuinka olut on kietoutunut suomalaisen kulttuurin eri kerroksiin.

Knoppitieto: Kalevalassa puhutaan oluen panemisesta tuplamäärä maailman luomiseen verrattuna.

"Ohrasta oluen synty, humalasta julkijuoman,
vaikk' ei tuo ve'että synny eikä tuimatta tuletta."

(Kalevala, 20. runo)

Kieltämättä hämyinen ja savuinen keskiolutkuppila ajatuksena vie takaisin omaan omaan lapsuuteen/nuoruuteen, vaikka ikä ei niissä käymiseen riittänytkään - ja vaikka oluen veroluokat ja sen myötä virallinen keskiolut-nimitys poistuivat käytöstä jo vuonna 1994, käsitteenä keskiolut elää vahvasti edelleen. Keskioluen muistoa olisi voinut kunnioittaa kirjoittamalla omat muistonsa kirjaan.

Vaikka keskiolutromantiikka ei elä kovinkaan vahvasti meidän muistoissamme, mieleen ovat jääneet melko hupaisatkin olutmainokset. Virallisesti tv:ssä ja lehdissä sai mainostaa vain sen ajan ykkösolutta, mutta käytännössä sillä ei ollut merkitystä, oliko mainoksessa numerona ykkönen vai kolmonen. Jos jotain olutmuistoja olisi halunnut jakaa, niin Light Beerin mainoksessa lentävän kotkan taustalla soinut "El Condor Pasa" ja "Lahtelaista, totta kai" -slogan ovat jääneet elävästi mieleen, samoin se, kun kauppoihin saapui kaikkea silloisella mittapuulla jännittävää, kuten Wild Indian -olut (1995-97), jonka raaka-aineena oli - jestas sentään! - maissia.

Näyttely sivuaa myös olutkulttuurin kännihakuista pussikalja- ja mäyräkoirapuolta, mutta jättää nykyisen craft beer- / käsityöläisolutkulttuurin melko pitkälti väliin. Siihen pureuduttaneen tarkemmin vuoden aikana tulevilla luennoilla ja työpajoissa.

Knoppitieto: sana "känni" on alunperin tarkoittanut pientä, yksikorvaista puutuoppia ainakin Etelä-Pohjanmaalla. (Miltä känni sitten näyttää? Se selviää näyttelyssä.)

Näyttely ei ole suuren suuri, mutta Hotelli- ja ravintolamuseon pysyvän näyttelyn kanssa se muodostaa mielenkiintoisen kokonaisuuden, jonka parissa vierähtää mukavasti tovi ja toinenkin. Oispa kaljaa tarjoaa näkökulman ihmisiin, jotka nauttivat olutta ja pysyvä näyttely taas katsauksen paikkoihin, joissa on nautittu mm. olutta ja ihmisiin, jotka ovat tarjoilleet olutta.

Knoppitieto: yksi Suomen ensimmäisiä englantilaistyyliiin sisustettuja pubeja avattiin Lahteen hienona vuonna 1973. Big Ben toimi vuoteen 1984 saakka Aleksi 10:ssa, joten sinnekään ei ikä koskaan riittänyt. Palanen pubin sisustusta on nyt esillä museon pysyvässä näyttelyssä.

Asiaankuuluvasti näyttelyllä on myös oma olut, jonka on pannut sen yhteistyökumppani Teerenpeli. Oispa kaljaa -olut (4,5 %) on pils ja tyylinsä mukaisesti vahvan maltainen ja hieman ruohoinen. Olutta pääsee maistamaan ohjatuilla kiertokäynneillä ja sitä voi ostaa Teerenpelin lisäksi Ruoholahden K-Citymarketista.

Varsinaisen näyttelyä täydentää oheisohjelma eli erilaiset luennot ja työpajat. Niistä tiedotetaan tarkemmin museon nettisivuilla.

***
Oispa kaljaa - näyttely oluesta 24.1.2020 - 3.1.2021 
Hotelli- ja ravintolamuseo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18

Liput: aikuiset 10 €, opiskelijat ja
5 €, Teerenpelin kanta-asiakkaat 7 €
Ilmainen sisäänpääsy Museokortilla ja joka kuun viimeinen ke klo 17–20

***
Lue lisää:
Olutposti
Olutkoira
Helsingin Sanomat