Pizzolato Organic Spumante Rosé Extra Dry

Näytepullo / Rosa Viini & Ruoka, Rosa viininmaistaja -yhteistyö


Pizzolato Organic Spumante Rosé Extra Dry
Veneto, Italia;  Glera, Raboso; 10,98 €. Luomu!

Tuottaja La Cantina Pizzolato
Maahantuoja Cisa Drinks

Etiketin mukaan hedelmäinen, vadelmainen ja kirsikkainen luomuviini

Rypäleen mukaan
Glera: rypäle tunnettiin Prosecco-nimellä aina vuoteen 2009 saakka. Glerasta tehdyt viinit ovat melko keveitä ja neutraaleja, niiden aromeissa on päärynää, sitrusta, omenaa, persikkaa, valkoisia kukkia ja joskus jopa saippuaa.
Raboso: rypäle on saanut nimensä Raboso-joesta, jonka varrella sitä kasvatetaan. Rabososta tehdyt viinit ovat tummia, tanniinisia ja hapokkaita, mutta vähäalkoholisia.

Ruokana hedelmäinen broilerisalaatti

Lyhyesti: yllättävän roteva rosé

Kommentit 

M: Tätä Veneton prosecco-alueelta peräisin olevaa, Glerasta (ja Rabososta) valmistettua kuohuviiniä ei saa nimittää proseccoksi, sillä prosecco-viini ei (ainakaan toistaiseksi) voi olla roséta. Tällä hetkellä noin 200 tilaa tuottaa vaaleanpunaista kuohuvaa ja lobbaus lainsäädännön muuttamiseksi on menossa, joten katsotaan, mihin suuntaan kehitys kehittyy.

Vaalean lohenpunaisen kuohuviinin tuoksussa on greippiä, persikkaa ja mansikkaa, ilmaantumisen myötä myös hieman paahteisuutta. Viinin maku on greippisen hapokas, kypsän persikan lisäksi maussa on punaisia marjoja. Viini on yllättävän kuiva ja roteva ja muutenkin sen maku miellyttää odotettua monipuolisemmalla olemuksellaan - spumanteista kun ei koskaan tiedä, mitä saa, yleensä ei kovinkaan paljon. Toisaalta se on myös raikas ja jopa hieman kukkainen.

Ruoan kanssa viini toimii hyvin ja maistuu se sellaisenaankin. Se on oikein miellyttävä yllätys ja kympin hintaluokassa varsin mainio. Arvosanaksi se saa +.

J: Viini on hyvin vaaleaa punaista. Tuoksussa on vadelmaa, mansikkaa, omenaa ja kypsää sitrusta. Keskihapokkaassa maussa on omenaa, ruohoa, sitrusta ja greippiä. Jälkimaussa on niiden lisäksi punaista marjaa ja punaherukkaa. Viini menee hyvin sellaisenaan seurustelujuomana eikä kaipaa välttämättä ruokaa. Kanasalaatin kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin, vaikka ruoassa olikin vahvoja makuja. Hyvä hinta-laatusuhde, arvosanaksi annan +.


Hedelmäinen broilerisalaatti


1 pussi jäävuorisalaattia
400 g broileria (meillä chimichurri-marinoituja fileitä)
1 appelsiini
1 persimoni
1 avokado
(kevätsipulia, cashew-pähkinöitä)

kastikkeeksi limen mehua, loraus oliiviöljyä, mausteeksi suolaa ja pippuria

Pese ja revi salaatti, asettele lautaselle ja mausta salaatinkastikkeella. Leikkaa broileri viipaleiksi ja paista kypsäksi. Paloittele appelsiini, persimoni ja avokado.

Kokoa salaatti lautaselle. Ripottele päälle kevätsipulia ja cashew-pähkinöitä.


PS. Tyhjästä pullosta saat hauskan sisustuselementin ledvalosarjan avulla.