-->

13. helmikuuta 2020

Uisge X 2020 - Fèis Ìle, Jura, Michter's, Tullibardine ja Celtic Peated Mild Ale

Pääsylipun avajaisiin tarjosi Interbrands
 
Kymmenes Uisge-viskifestivaali järjestettiin 7.-8.2. Vanhalla ylioppilastalolla. Jussi kävi paikalla sekä perjantaina että lauantaina. Sisäänpääsy maksoi 18 € ja viskiannosten hinta alkoi 1 €:sta. Kallein bongaamani annos Bowmore 34 yo olisi maksanut 95 €, mutta useimpien hinta oli välillä 1 - 5 €. Maksaminen tapahtui tänä vuonna ainoastaan kortilla, Seamchip ei ollut enää käytössä. Tämä helpotti maksamista ja vähensi turhaa säätämistä. Tasting-lippujen ostamisessa oli sen sijaan säätämistä, sillä Vanhan verkkokaupassa oli aluksi ongelmia.

Tänä vuonna osallistuin yhteen viralliseen Fèis Ìle -tastingiin. Teemana olivat Fèis Ìle -pullotteet ja tastingin veti Olutravintola Pikkulinnun Markku Ristevirta. Fèis Ìle on Islayn saarella toukokuun viimeisellä viikolla järjestettävä festivaali. 1980-luvun puolivälissä alkunsa saaneen festivaalin tarkoituksena on gaelin kielen ja paikallisen kulttuurin elvyttäminen. Paikalliset viskitislaamot osallistuivat ensimmäisen kerran vuonna 1990, ja 2000-luvulla niille on tullut tavaksi tehdä erityinen viskipullote tapahtumaa varten. Näitä pullotteita tehdään pieni erä ja niitä myydään lähinnä paikan päällä, joten tarjolla oli harvinaista herkkua. Tastingin hintakin oli sen mukainen eli 70 €. Yksittäisten pullojen markkinahintaan verrattuna se oli kuitenkin halpa hinta.

Pullot oli avattu klo 14 ja ne olivat olleet lasissa puolisen tuntia ennen 15.15 alkanutta tastingiä. Viskit maisteltiin vanhimmasta nuorimpaan ja kaikki olivat cask strength -vahvuisia.

Fèis Ìle 2006 Laphroaig 1994 (56 %; 600 pullon erä)

Viski on kypsynyt bourbontynnyrissä. Sen tuoksussa oli savua, vaniljaa, kypsää sitrusta ja valkosuklaata. Maku oli tiukan savuinen, mutta myös hedelmäinen ja makeahko. Jälkimaku oli lähinnä savuinen. Vesi vahvisti aromien vaniljaa ja sitrusta. Tämä oli mielestäni tastingin kolmanneksi paras viski.

Fèis Ìle 2009 Bowmore 9 yo (57,1 %; pullo numero 888/900)

Viski on tislattu 1999 ja se on kypsynyt  bourbon- ja sherrytynnyreissä sekä tarkemmin määrittelemättömässä viinitynnyrissä. Tuoksussa oli sherrymäisiä aromeja, rusinaa, pähkinää ja karamellisuutta sekä hieman tervaa. Makeahko maku jatkoi tuoksun linjoilla. Jälkimaku oli mausteinen, jopa pippurinen. Vesi vahvisti viskin makeaa hedelmäisyyttä. Tämä oli mielestäni tastingin paras viski.

Fèis Ìle 2010 Caol Ila (61,9 %; pullo numero 053)

Viski on tislattu 1999 ja se on kypsynyt eurotammessa eli ilmeisesti vanhassa sherrytynnyrissä. Tuoksussa oli kuivahedelmää, hentoa savua ja greippiä. Maussa oli hedelmäisyyttä, sitrusta, savua ja appelsiini. Jälkimakua hallitsi mieto savu. Alkoholi tuntui lämmittävänä, mutta muuten vahvuus ei tullut ilmi maussa. Vesi ei vaikuttanut hirveästi aromeihin, lähinnä se vahvisti vähän savua.

Fèis Ìle 2014 Bunnahabhain (56,7 %; pullo numero 329/632)

Viski on kypsynyt bourbon- ja marsalatynnyreissä. Tuoksussa oli vaniljaa, appelsiininkuorta, punaista marjaa ja kevyesti savua. Hieman makeassa maussa oli savua ja makeita viinimäisiä aromeja. Viskissä oli ehkä jopa hieman tanniinisuutta, vaikka marsala onkin makea viini. Jälkimaussa oli vaniljaa ja savua, ja tilkka vettä vahvisti näitä aromeja. Tämä oli mielestäni tastingin toiseksi paras viski.

Fèis Ìle 2018 Lagavulin 18 yo
(53,9 %; 6000 pullon erä)

Viski on kypsynyt vanhoissa bourbontynnyreissä, höylätyissä bourbontynnyreissä ja vanhoissa sherrytynnyreissä. Tuoksussa oli kevyesti vaniljaa sekä greippiä. Maku oli kahvinen, mausteinen, vaniljainen ja sitruksinen. Jälkimaussa oli savua ja kahvia. Vesi ei vaikuttanut aromeihin kovin paljoa. Vaikka tämä ei ollutkaan tastingin vahvin viski, siinä tuntui nätisti sanottuna grappamainen alkoholin maku.

Oliko tasting hintansa arvoinen? Kyllä oli, vaikka viskit olisivat ehkä olleet parempia, jos eivät olisi olleet cask strength -vahvuisia, vaan hieman miedompia.

Fèis Ìlen lisäksi tein kolme omatoimista vertikaalitastingia. Juralta maistoin Two-one-two 13 yo:n (47,5 %; 99,99 €),  Rare Vintage 1989:n (53,5 %) ja 21 yo Tide:n (46,7 %). Two-one-two on saanut nimensä siitä, että Juran saarella asuu 212 asukasta. Viskin aromeissa oli makeaa hedelmäisyyttä, toffeeta ja hieman kanelia. Maku toisti tuoksun aromeja, siinä oli myös kypsää omenaa.

Rare Vintage 1989:a on pullotettu 1500 pulloa. Se oli tuoksultaan vaniljainen, hunajainen, pähkinäinen ja päärynäinen. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi kypsää sitrusta. Esittelijän mukaan aromeissa oli sveitsiläistä valkosuklaata ja kyllähän aromeissa oli hieman valkoista Tobleronea. Myös 21 yo Tide:n aromeissa oli valkosuklaata. Sen lisäksi aromeissa oli karamellisuutta, pähkinää, mantelia ja hieman piparkakkua. Jälkimaku oli mausteinen. Näistä suosikkini oli Rare Vintage 1989.


Michter's oli minulle uusi tuttavuus. Nämä ovat esittelijän mukaan suosittuja cocktailbaarien drinkeissä. Michter's "US*1" Small Batch Bourbon (45,7 %; 59,99 €) oli kuivahedelmäinen, vaniljainen, karamellinen ja hennon kanelinen. Jälkimaussa oli hieman mausteisuutta. Michter's "US*1" Unblended American Whiskey (41,7 %) oli aromeiltaan makea, sekä tuoksussa että maussa oli vaniljaa, kuivahedelmää ja toffeeta. Tässäkin oli hieman mausteisuutta makeuden vastapainoksi.

Michter's "US*1" Kentucky Straight Rye (42,4 %) oli vaniljainen, kypsän appelsiininen ja toffeinen. Aromeissa oli myös sitrusta ja pippuria tasapainottamassa makeutta. Michter's 10yo Single Barrel Kentucky Straight Bourbon (47,2 %) jatkoi tutuilla makeilla linjoilla - siinä oli vaniljaa, kuivahedelmää, vaahterasiirappia ja toffeeta, mutta myös tummaa suklaata ja pippurista mausteisuutta. Tämä oli näistä viskeistä suosikkini.Tullibardinella oli tarjolla viskin perusversio sekä samaa viskiä kypsytettynä erilaisissa tynnyreissä. Tullibardine Sovereign Single Malt (43 %; 46,98 €) oli vaniljainen, toffeinen, karamellinen ja mausteinen. Sauternes on ranskalainen, makea valkoviini, jonka aromeissa on yleensä aprikoosia, hunajaa ja persikkaa. Kuuluisin alueen viineistä on Château d’Yquem. Tullibardine 225 Sauternes Cask Finish Single Malt (43 %; 49,99 €) ei ollut perinyt tynnyristä näitä aromeja, vaan oli enemmänkin kypsän appelsiininen ja ananaksinen. Jälkimaussa oli hieman mausteita.

Tullibardine 228 Burgundy Cask Finish (43 %; 49,99 €) on kypsynyt Chateau de Chassagne Montrachetin Pinot Noir -viinitynnyreissä. Kyseinen rypäle tuo yleensä viiniin kirsikkaa, raparperia ja herukkaa sekä kukkaista hedelmäisyyttä. Viskin tuoksussa oli punaista marjaa, omenaa ja hieman appelsiinia eli se oli imenyt aromeja tynnyristä. Tullibardine 500 Sherry Cask Finish Single Malt (43 %; 49,99 €) oli - vähemmän yllättävästi - sherrymäinen eli sen aromeissa oli pähkinää, kuivahedelmää, karamellisuutta ja hunajaa. Tästä sarjasta pidin eniten Burgundy Cask Finish -versiosta. Bonuksena oli vielä Tullibardine 15 yo (43 %), joka ei ollut ehtinyt vielä edes viralliseen pulloon.


Välillä piti syödä, että jaksoi maistella. Vanhan tämänvuotisen Uisge-menun pääruokana oli tällä kertaa ylikypsää naudanrintaa ja piparjuurikastiketta, jonka seuraksi sai timjamipaahdettuja juureksia ja tryffeliöljyllä maustettua savoijinkaalia. Jälkiruoaksi oli vielä tumma suklaamousse, viski-karamellikastiketta ja vadelmaa ja ruokajuomaksi Uisgen virallinen olut Bone Machine Brew Con Celtic Peated Mild Ale (5,5 %). Ruoka oli hyvää ja oluessa oli maukas turvesavun aromi.

Eikä tässä kaikki - tulossa on vielä toinen Uisge-blogaus yksittäisistä viskeistä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti