Espelt Quinze Roures 2015

Espelt Quinze Roures 2015
DO Empordà, Espanja; 50 % Grenache Gris, 50 % Grenache Blanc; 18,89 €

Tuottaja Espelt Viticultors

Etiketin mukaan moniulotteista ja helposti juotavaa viiniä

Rypäleiden mukaan
Grenache Blanc: vihreää omenaa, kivellisiä hedelmiä, sitrusta, mandariinia, persikkaa, hunajaa, yrttejä, nuorena tilliä, aavistus lakritsia, alueen mukaan myös mineraalisuutta ja maanläheisyyttä
Grenache Gris: Grenache Gris ("harmaa") on Grenachen harvinaisehko pinkki-harmaa mutaatio, jota käytetään useimmiten sekoiteviineissä; aromeissa on aprikoosia ja kivihedelmiä, suuntuntuma on öljyinen

Ruokana veriappelsiini-feta-punasipulisalaatti ja yrttimarinoitu kana

Lyhyesti: moniulotteinen ja helposti juotava viini (heh)

Kommentit 

M: Espelt Quinze Roures oli muutama vuosi sitten saatavilla Alkon erikoiserissä, jolloin ostin sitä pullollisen. Sitä näyttää edelleen saavan verkkokaupan kautta, ja hyvä niin. Tarkoituksena oli nauttia oma pullomme melko pian, mutta niin se jäi, kunnes se pääsi veriappelsiini-feta-punasipulisalaatin ja kanan seuraksi. Toisaalta parin vuoden jemmaaminen ei haitannut laisinkaan.

Osa viinistä on kypsynyt terästynnyreissä, osa (500 l) varta vasten tätä viiniä valituissa tammitynnyreissä ja osa betonimunissa. Sillä on haettu viiniin moniulotteisuutta ja kieltämättä siinä on onnistuttu hyvin. Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on keltaista luumua, omenaa ja ananasta, tammen tuomaa kermaa/voita sekä jonkin verran mineraalisuutta. Mukavan hapokas ja täyteläinen maku jatkaa trooppisten hedelmien linjalla, mutta niiden lisäksi maussa tuntuu suolaista mineraalisuutta ja pieni sitruksinen puraisu. Toisaalta tammikypsytys tuo viiniin pyöreyttä. Kaiken kaikkiaan tämä on varsin miellyttävä viini, jossa myös dokabiliteetti on kohdallaan.

Yrteillä maustetun kanan ja salaatin kanssa viini sopi mainiosti. Salaatin ainekset eivät toimineet niin hyvin yksinään viinin kanssa, mutta niiden yhdistelmä oli mainio, kun veriappelsiinin makeus, fetan suolaisuus ja sipulin kirpeys yhdistyivät viinin hedelmäisyyteen. Viini saattaisi maistua myös äyriäisten tai kalan kanssa. Arvosanaksi arkiviiniksi hitusen kallis viini saa 0.

J: Viini on väriltään vaalean kullankeltainen. Sen tuoksussa on omenaa, kypsää ananasta, persikkaa, aprikoosia ja aavistus vaniljaa. Maku on keveän hapokas ja täyteläinen. Siinä on samanlainen aromimaailma kuin tuoksussa ja mukana on myös mineraalisuutta, sitrusta ja hieman hunajaa. Jälkimaku on sitruksinen ja yrttinen.

Viini kävi ruoan kanssa hyvin, se pärjäsi jopa raa'alle punasipulille. Kanan lisäksi viini voisi sopia äyriäisille, tonnikalapihville tai lohelle. Arvosanaksi viini saa 0.