Õllenautin oluita, Rock 'n' Rollia ja Limestone Branch Distilleryn bourboneita

Oluet ja viskit maisteltu AMKA:n valikoimatastingissa


Saimme kutsun AMKA:n valikoimatastingiin. Jussi testasi muutamia oluita sekä pari bourbonia.

Virolaisen Õllenautin Sauna Alus:in (4,5 %; 3,79 €) valmistuksessa on käytetty aitoja koivunlehtiä - ja sen huomasi. Koivunlehden lisäksi oluen tuoksussa oli hedelmäisyyttä ja hieman mausteisuutta, maussa taas oli koivunlehden ja hedelmäisyyden lisäksi sitrusta. Olut oli nimensä mukaisesti täydellinen saunaolut.

Õllenaut Sesoon Rye Saisonin (5,3 %; 3,99 €) tuoksussa oli maltaisuutta, ruisleipää, belgihiivaa ja vähän sitrusta. Maku oli hedelmäinen, mausteinen ja makean rukiinen. Hapokkuutta oli kohtuullisesti. Sesoon Rye Saison oli ihan hyvä saison, mutta pidin enemmän Sauna-oluesta.

Õllenaut Must Eksport Baltic Porter (7,9 %; 3,50 €) oli tuoksultaan paahteinen, kahvinen, tumman suklainen ja lakritsainen. Tuhti maku toisti tuoksun aromeja ja siinä oli myös vähän luumua. Paahteisuus korostui jälkimaussa. Mainiolla portterilla on hyvä hinta-laatusuhde.


Italialaisen Birra Baladinin valkopippurilla maustettu Rock 'n' Roll American Pale Ale (7,5 %; 4,99 €) oli tuoksultaan trooppisen hedelmäinen, karamellinen, mangoinen, sitruksinen ja maltainen. Rapsakan katkera maku toisti tuoksun aromeja eikä valkopippurikaan tuntunut liian terävänä. Tykkäsin.

Yellowstone Select Kentucky Straight Bourbon Whiskey (46,5 %) on sekoitus neljä- ja seitsenvuotiaita tisleitä. Se on tulossa Suomen markkinoille, mutta tarkasta päivämäärästä tai hinnasta ei ollut vielä tietoa. Tyypillisesti vaniljainen bourbon tuoksui myös karamelliselle, kuivahedelmäiselle, mausteiselle ja vähän sitruksiselle. Maussa oli samoja aromeja kuin tuoksussa sekä niiden lisäksi appelsiininkuorta. Laadukas bourbon.

Minor Case Rye Sherry Cask Finished (45 %) on kypsynyt kaksi vuotta tammitynnyrissä ja sen jälkeen puoli vuotta Meier’s #44 Cream Sherry -tynnyreissä. Se oli aromeiltaan edellistä bourbonia makeampi. Sekä tuoksussa että maussa oli vaniljaa, kuivahedelmää ja mausteisuutta, ja maussa oli vielä kypsää kirsikkaa ja rukiista pippuria. Tämä oli suosikkini näistä kahdesta, sillä ruis ja sherrytynnyrissä kypsytys toivat aromimaailmaan enemmän luonnetta.