-->

11. huhtikuuta 2020

Ainoa Havu

Näytepullo / Ainoa Winery


Ainoa Havu 
Suomi; puolukka, hunaja, kuusenkerkkä; 16,44 €

Tuottaja Ainoa Winery

Etiketin mukaan metsän makuja ja kevään saloja

Raaka-aineet
Puolukkamehusta tehty viini on makeutettu hunajalla ja maustettu kuusenkerkillä

Lyhyesti: puolukkaisen kirpeä ja havuinen

Kommentit 

M: Ainoa Wineryn marjaviineistä tuli suosikkejamme jo vuosia sitten, kun talo tunnettiin vielä Finnviininä. Vuosien aikana vanhat tutut viinit ovat pysyneet mukana Ainoan valikoimassa - punajuuriviini Elo on edelleen mukana ja paranee koko ajan! - samalla, kun siihen on tullut mukaan uusiakin tuttavuuksia. Yksi uusimmista viineistä on #kotonakotimaista-päivänä 27.3.2020 korkkaamamme Havu, alkuvuonna 2019 julkaistu kevätviini.

Viini on nimensä mukaan havuinen ja se yllättää joka kerta, kun viiniä nuuhkaisee. Jos nyt voisi harhautua hetkeksi, niin havuisuus yhdessä puolukan kanssa tuo mieleen The Helsinki Distilling Companyn Puolukka-Gin -liköörin... Sokeria molemmissa on reippaasti, liköörissä 180 g ja Havussa 120 g/l, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Havu on matala-alkoholinen, itse asiassa vain 5 % alkoholia sisältävää viiniä voi myydä ruokakaupassa (vink vink, lähikauppiaamme!).

Vaikka sokeria onkin paljon, viini on raikas eikä ollenkaan sokerisen tahmea ja puolukan hapokkuus tuntuu hyvin. Maussa puolukka ja hunaja hallitsevat, havuisuus hiipii mukaan vasta pienellä viiveellä ja tuntuu lopuksi pienenä katkerana puraisuna. Tämä on varsin tasapainoinen ja hauska viini, sillä se sopi hyvin aperitiiviksi, sellaisenaan juotavaksi ja varmasti se maistuisi myös kalaruokien, salaattien ja marjajälkiruokien kanssa. Arvosanaksi viini saa ++.

Saako lopuksi näin koronapandemian keskellä siteerata Marjo Matikaista? "Havuja, perkele!" Nyt samaa sisua ja tsemppiä käyttöön! Me olemme (ainakin toistaiseksi) eristettyinä Uudellamaalla, mutta käykää te paikalliset tukemassa Ainoa Wineryä Hollolassa.

J: Viini on väriltään lohenpunaista. Tuoksussa on runsaasti puolukkaa. Kuusenkerkkä tuo siihen lisäksi havuisuutta ja metsäisyyttä. Maku on aluksi makea, hunajainen ja puolukkahilloinen, mutta muuttuu pian hapokkaammaksi ja katkeraksi. Jälkimaussa on puolukan karvautta, jota hunaja pehmentää. Toisaalta hapokkuus tasapainottaa makeutta mukavasti.

Havu menee sellaisenaan aperitiivina ja voisi sopia hyvin savulohen tai kovien juustojen kanssa. Oikein hyvä viini, joka saa arvosanaksi ++.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti