-->

28. huhtikuuta 2020

Le Bullet Champagne Brut - vappusamppanjaa, mutta mistä lasista?

Viini-lehti järjesti tuttuun tapaan perjantaina 24.4.2020 Instagram Liven, jossa maisteltiin tällä kertaa Le Bullet Champagne Brut -samppanjaa eri viinilaseista. Liveä isännöi Viini-lehden Antti Rinta-Huumo ja vierailevana tähtenä oli Decanterin lasiasiantuntija Tia Vuorinen.


Le Bullet Champagne Brut
AC Champagne, Ranska; 54 % Meunier, 41 % Pinot Noir, 5 % Chardonnay; 29,49 € Alko tai 24,90 € Viinikellari.com (tarjous, normaalihinta 29,50 €)

Le Bullet -nimi on sanaleikki ranskankielisestä kuplia tarkoittavasta sanasta les bulles ja ajattomasta vapauden, kevään ja ilon symbolista haarapääskystä, joka syöksyy luodin lailla nauttimaan köynnöksillä kypsyviä rypäleitä. (Viinitie)

Me testasimme samppanjaa aluksi kolmesta lasista: Iittala Essence, Riedel Ouverture ja Riedel Veritas, mutta kaivoimme liven inspiroimana mukaan myös laakeat, coupé-malliset samppanjalasit eli Spiegelau Champagne Saucerin (ei mukana kuvissa).

Livessä esiteltyyn uuteen Riedel Winewings -lasiin emme ole vielä raatsineet investoida. Ehkä pitäisi, sillä lasivertailut ovat aina hauskoja ja hyvän lasin löytäminen on suuri ilo. Toki viiniä voi juoda vaikka muovimukista tai tuopista, mutta oikeanlainen lasi parantaa kokemusta huomattavasti - voi naulankin hakata seinään vaikka paistinpannulla, mutta vasara toimii kuitenkin parhaiten. Samoin viinin kanssa oikea työkalu parantaa elämystä.

Vasemmalta oikealle Iittala Essence, Riedel Ouverture, Riedel Veritas

...
Spiegelau Champagne Saucer

Samppanja ei tuoksu miltään, laakeassa lasissa tuoksu katoaa täysin. Maku on yhtä mitätön, vain samppanjan hapokkuus tuntuu. Jos siitä vielä vispaisi kuplat pois samppanjavispilällä, jalosta juomasta saisi hyvin harmitonta (lue: mautonta) juotavaa. Kun samppanja oli vielä supermakeaa, sitä juotiin laakeista laseista ja silloin ne saattoivatkin toimia oikein hyvin.

Nykyään laakeisiin laseihin on mukava väsätä erilaisia drinksuja, ja sitä varten ne aikanaan ostimmekin, emme samppanjaa varten, vaikka niistä mukava Gatsby-fiilis tuleekin.

Iittala Essence

Samppanjan tuoksu on valitettavan tympeä, lähinnä sitrusta ja myöhemmin myös purkkipersikkaa. Maku on lattea ja sitruksinen ja tuntuu siltä, kuin samppanjaa olisi lantrattu vissyllä.

Kun samppanja muuttui kuivemmaksi ja kuivemmaksi, laakeista coupé-laseista siirryttiin huilulaseihin myös taloudellisista syistä: kapeat ja korkeat huilulasit veivät vähemmän säilytystilaa ja niitä mahtui tarjottimelle kerrallaan enemmän kuin laakeita laseja.

Essence on meidän ensimmäinen ns. kunnon lasisarjamme emmekä ole vielä raatsineet luopua siitä, vaikka lasit kaivetaankin esille lähinnä vain vertailuja varten.

Riedel Ouverture

Samppanjan tuoksu on raikkaan sitruksinen ja siihen ilmestyy jo hieman paahteisuutta, lisäksi tuoksussa on ruohoa ja sitruunapommikarkkia. Kuplat tuntuvat enemmän ja samppanja on mukavan pirskahteleva. Myös sen maussa on paahteisuutta, sitrusta ja valkoherukkaa.

Ouverture on Riedelin edullinen perussarja ja se toimii tehtävässään oikein hyvin, meillä lähinnä sarjan punaviinilasit ovat käytössä tastingeissa.

Riedel Veritas

Samppanjan tuoksu on runsas, hedelmäinen ja paahteinen. Maku on pitkälti samantyyppinen kuin Ouverturessa, mutta nyt siinä alkaa tuntua mineraalisuuttakin. Mousse on miellyttävä ja hedelmäisyys tuntuu aiempia laseja pehmeämpänä. Tämä oli suosikkilasimme, sen suuri malja avaa viinin tuoksua ja makua huomattavasti huilulasia paremmin ja tuo sen kuplia mukavammin esiin.

Päivitimme lasimme ensin Vinum-sarjaan ja sen jälkeen Veritasiin. Muita viinejä varten olemme hankkineet myös Performancea, mutta samppanjan kanssa olemme pysytelleet Veritas-linjalla.


Mutta millainen samppanja sitten on kaiken lasisäädön jälkeen? Le Bullet on oikein kiva, kuiva ja omenainen, helppoa juotavaa ja hyvää vastinetta rahalle - Alkosta ei kovin monta alle 30 € samppanjaa edes löydy, joten se kannattaa kyllä ottaa kokeiluun. Tyylikäs samppanja käy hyvin vaikkapa vappulounaalle (tai vapun jälkeiselle lounaalle, jos tilaus ei ehdi saapua ajoissa) tai aperitiiviksi kesän tapahtumiin.

Vaikka lasien kanssa puljaaminen tuntuu markkinamiesten keksinnöltä, se kannattaa kyllä, sillä hyvän lasin käyttö on helppo tapa saada viini maistumaan entistä paremmalta. Laseja taas kannattaa hankkia vaikka yksi tai kaksi sen mukaan, millaisia viinejä juot, koko sarjaan ei tarvitse investoida kerralla - meillä eniten taitavat olla käytössä Syrah/Shiraz- ja Riesling-lasit.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti