-->

25. huhtikuuta 2020

Teiskon Viini Tomaatti


Teiskon Viini Tomaatti
Suomi; tomaatti; 15 € / 50 cl Teiskon Viinin myymälässä vuonna 2019

Tuottaja Teiskon Viini

Etiketin mukaan valmistettu suomalaisista raaka-aineista

Ruokana salami- ja prosciuttopizzat (taikinan ohje Soppa365)

Lyhyesti: tomaattinen ja yrttinen kuiva valkoviini

Kommentit 

M: Viime kesänä satuimme kuulemaan Teiskon Viinin tomaattiviinistä sopivasti ennen Rammsteinin keikkaa, joten keikkareissulla piti tietenkin poiketa viinimyymälässä. Kului kuitenkin tähän saakka ennen kuin saimme viinin korkattua. Tomaattiviini kaipasi tietenkin seurakseen tomaattista ruokaa eli pizzaa.

Kullankeltaisen viinin tuoksu on yllättävän voimakas, yrttinen ja tomaatinlehtinen. Ajatukset lähtevät toisaalta italialaisen valkoviinin suuntaan ja toisaalta natuviinien suuntaan, mutta sen tarkemmin niistä ei saa kiinni. Mieleen tulee myös joku Alkon uutuuksissa ehkä puolisen vuotta sitten ollut hyvin tomaatinlehtinen sauvignon blanc (muistaakseni se oli sauvignon blanc), tosin ilman samanlaista viiltävää rapsakkuutta ja herukanlehtisyyttä.

Viinin maku on kuiva ja yllättävän hapokas, toisaalta myös pyöreä ja melko voimakas. Yrttisyyden lisäksi maussa on myös kypsiä keltaisia hedelmiä ja tomaattia. Pizzan kanssa viini sopi hyvin, ja miksei sitä voisi nauttia myös tomaattisen, yrteillä maustetun pastan tai kalaruokien kanssa tai lorauttaa risoton mausteeksi. Viini on niin erikoisen makuinen, että sen seuraksi kannattaa varata ruokaa, sellaisenaan se voi olla hieman liikaa. Samoin se kannattaa nauttia riittävän kylmänä, sillä viinin lämmetessä sen tuoksu ei enää tunnu niin miellyttävältä.

Tomaattiviini on varsin mielenkiintoinen tuttavuus ja on ihan hauska lisätä se kokeiltujen viinien listalle marjaviinien, punajuuriviinin ja valkosipuliviinin lisäksi. Vaikea sanoa, mitä viiniltä oikein odotti, mutta positiivinen kokemus se oli joka tapauksessa. Varsinkin viinin kuivuus oli hieno asia! Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään vaalean kullankeltaista. Tuoksussa on keltaista omenaa, tomaattia ja yrttejä. Kuiva maku on hieman hapokas ja toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hieman kypsää ananasta. Jälkimaku on yrttinen ja mausteinen. Sokkotastingissä tämän voisi arvata olevan jostain erikoisesta rypäleestä valmistettu valkoviini tai chardonnay-pohjainen natuviini.

Ruoan kanssa viini kävi melko hyvin. Se oli riittävän hapokas pizzan rasvaisuuden seuraksi. Kyseessä on ehdottomasti ruokaviini. Se voisi sopia myös vaikka savulohen kanssa. Ennen maistamista suhtauduin ajatukseen tomaattiviinistä epäilevästi, mutta viini yllätti positiivisesti. Arvosanaksi annan 0.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti