-->

9. toukokuuta 2020

Antinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2006


Antinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2006 
DOCG Brunello di Montalcino, Toscana, Italia; 100 % Sangiovese; 51,70 € Eckerö Linellä vuonna 2014, vuosikerta 2012 54,99 € Alkossa 

Tuottaja Marchesi Antinori

Etiketin mukaan brunelloa

Rypäleen mukaan
Sangiovese (Brunello): Montalcinon alueella Sangiovesea kutsutaan Brunelloksi - aiemmin jopa luultiin, että Brunello ("pieni ruskea") on paikallinen lajike, mutta 1800-luvun lopulla todettiin, että se ei pidä paikkaansa. Sangiovesen aromeissa on yleensä luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa. Montalcinon alueelle tyypillisiä aromeja ovat chiantiin verrattuna lihaisampi tuntuma, karhunvatukka, tumma kirsikka, suklaa, nahka ja orvokki.

Ruokana pasta carbonara

Lyhyesti: tyylikkäästi ikääntynyt brunello

Kommentit 

M: Melkeinpä läpinäkymättömän tummanpunaisen, rusehtavan viinin tuoksu on herkullinen: tummia marjoja, luumua, karhinvatukkaa, hapankirsikkaa, nahkaa ja orvokkista kukkaisuutta. Viini vaatii ainakin tunnin tai pari ilmaantumista, jotta sen mausta pääsevät esiin kaikki ulottuvuudet, mutta hyvää kannattaa odottaa. Maku on napakan tanniininen ja hapokas oikein miellyttävällä tavalla, ja tuoksusta tuttujen tummien marjojen lisäksi siinä on neilikkaan ja pippuriin vivahtavaa mausteisuutta.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin ja maistui se erinomaisesti sellaisenaankin. Sangiovese on loistava rypäle, sillä sen hapokkuuden ja tanniinisuuden yhdistelmä on aina yhtä kiehtova. Mehevät ja hilloiset viinit osaavat kosiskella ja olla helppoa juotavaa, mutta ne ovat usein myös melko yksiulotteisia - niihin verrattuna tämä brunello on haastava ja moniulotteinen viini, jota maistellessa kotona eristäytyminen korona-viruksen takia ei tunnu enää niin pahalta. Arvosanaksi Pian delle Vigne Brunello di Montalcino saa ++.

J: Syvän tummanpunaisen, rusehtavan viinin monipuolisessa tuoksussa on mustaherukkaa, tummaa suklaata, lakritsaa, luumua, kirsikkaa ja nahkaa, Täyteläinen maku on kypsän hapokas sekä pehmeän tanniininen. Siinä on tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta, joka muuttuu jälkimaussa pippuriseksi. Viini parani entisestään saatuaan ilmaantua kunnolla.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Hyvin ikääntynyt, erinomainen viini saa arvosanaksi ++.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti