-->

5. toukokuuta 2020

Espoon oman panimon olutmyymäläauto

Espoon oma panimo lanseerasi vappuviikolla Suomen ensimmäisen olutmyymäläauton, jota myös olutmatkamuistomyymäläautoksi ja bissebiiliksi kutsutaan.


Olutmyymäläauto? Kuinka se voi olla mahdollista? Asiaa voi lähestyä kahdelta eri kulmalta.

Toisaalta auto on aivan tavallinen myymäläauto, josta alle 5,5 % alkoholijuomien myyminen on aivan yhtä sallittua (ja luvanvaraista) kuin kivijalkamyymälästäkin. Nyt vain myymälä saapuu asiakkaiden luo eikä toisinpäin.

Toisaalta taas lainsäädännön mukaan pelkkää olutta myyvää myymälää ei saa perustaa, vaan myymälän liikevaihdosta vähintään puolet pitää tulla muista elintarvikkeista kuin alkoholista. (Tähän uudistuneeseen tulkintaan kaatui aikanaan Ison Omenan Pien-olutkauppa, jota haikeudella muistelemme.) Tavallaan olemme siis lainsäädännössä palanneet pysähtyneisyyden ajan Kekkoslovakiaan, jolloin oluen kanssa oli ravintolassa pakko tilata ruokaa.


Kävimme vappuaattona ostoksilla olutmyymäläauton ensimmäisellä kierroksella Lintuvaaran pysäkillä, ja paikalla oli runsaasti muitakin kiinnostuneita. Auto saapui paikalle hieman myöhässä eikä meidän(kään) pysäkillämme kaikkia jonottajia ehditty palvella, kun auton piti jo lähteä eteenpäin. Myyntiä toki nopeutettiin myymällä valmiiksi pakattuja vappukasseja, joissa oli neljä olutta ja alkoholiton matkamuisto (valitsimme chilikastiketta), mutta siitä huolimatta noin 20 minuutin pysähdys jäi lyhyeksi - eikä meidän pysäkkimme jono ollut lähellekään niin pitkä kuin somen mukaan vaikkapa Otaniemessä.

Hesarin juttu, somepöhinä ja vapun läheisyys saattoivat vaikuttaa väkimäärään, mutta toivottavasti ostajia riittää jatkossakin. Ostosten helpottamiseksi olutmyymäläautolla on nyt myös ennakkotilausmahdollisuus - toisin sanoen oluita voi mennä jonottamaan auton pysäkille tai ne voi ostaa ennakkoon panimon nettikaupasta ja noutaa autolta.

Yksittäisten oluiden lisäksi ennakkomyynnissä on matkamuistosäkkejä, joissa on neljä eri olutta sekä alkoholiton matkamuisto. Alkoholittomat matkamuistot ovat espoolaisia elintarvikkeita, vaikkapa kombuchaa, rapukakkuja, lihapiirakkaa tai muikkukukkoa. Vappuviikolla valikoimissa oli myös donitseja (siis oli, meidän pysäkillämme niitä ei enää ollut). Onhan se tietysti kätevää, että oluen kanssa saa myös hiukopalaa.


Olutmyymäläauto kiertää Espoota torstaisin. Parillisina ja parittomina viikkoina on eri reitit, jotka voi tarkistaa Panimon kotisivulta tai Facebookista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti