-->

14. toukokuuta 2020

Fat Lizard Brewing Randalized Ankle Slapper Growler


Mikä olut?
Randalized Ankle Slapper Growler (Fat Lizard)
Oluttyyppi: American Pale Ale
Alkoholia: 5,2 %
Katkeruus:  35 IBU
Hinta: 12,00 € (0,75 l) Fat Lizardin panimokaupassa

Mitä panimo lupaa?
Nilkkoja läpyttelevien pienten aallonpoikasten mukaan nimetty Ankle Slapper on moderni, länsirannikon pale ale, joka suunniteltiin yhteistyössä surffaajien kanssa. Ankle Slapperin modernia luonnetta korostavat single hop -humalointi ja vuonna 2012 markkinoille tulleen Mosaic-humalan käyttö. Mallaspohjan karamellimaltaat antavat oluelle kauniin värin ja luovat harmonisen taustan Mosaicin raikkaille aromeille. Mosaicin moniulotteiset, kevyet trooppisen hedelmäiset vivahteet pääsevät hyvin esiin tässä oluessa. Kokonaisuus on sopivan luonteikas, mutta silti raikas ja helposti juotava.

Mitä oluttyyppi lupaa?
American Pale Ale (APA) on Indin Pale Alea (IPA) muistuttava pintahiivaolut. APA:ssa käytetään amerikkalaisia humalalajikkeita kuten Cascadea, jotka tuovat makuun hedelmäisyyttä, sitrusta, greippiä ja havua. APA:n IBU-arvo on yleensä välillä 30-45, joten ne eivät ole yhtä katkeria kuin IPA:t. Itärannikon APA:t ovat yleensä maltaisia ja länsirannikon APA:t puolestaan katkerampia.


Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Ankle Slapper Surf Ale on tuttu olut, jota olen maistanut mm. Basen olutklubissa viime vuonna. Tällä kertaa tarjolla oli randalizerin kautta growleriin valutettu versio. Randalizer (jota kutsutaan myös hopinaattoriksi) on olutsäiliö, johon laitetaan olutta sekä lisämakua antavia aineksia. Yleensä randalizer on läpinäkyvä, jotta sen sisältöä voi ihailla samalla, kun siellä olevaa olutta lasketaan lasiin. Laitteen on kehittänyt Dogfish Headin perustaja Sam Caglione. Tämä erä Ankle Slapperia oli höystetty mansikalla, kiivillä ja ananaksella.

Growler ei oluen yhteydessä tarkoita Boeingin elektronisen sodankäynnin hävittäjää, vaan hanaoluen myyntiastiaa, joka voi olla normaalia isompi pullo tai muovikanisteri. Growlerin hyvä puoli on se, että olut on tuoretta, mutta huono puoli on lyhyempi säilyvyys. Growlerit tulee säilyttää kylmässä ja niiden sisältö suositellaan nautittavan kolmen päivän sisällä ostamisesta. Me nautimme oluen aperitiiviksi ennen Weinwelt Langefeldin etätastingiä.


Olut on odotusten mukaisesti raikasta ja tuoretta. Tuoksussa on trooppista hedelmäisyyttä, appelsiininkuorta ja hieman karamellisuutta. Mansikkaa, ananasta ja kiiviä tuoksussa ei oikein ole, mutta niitä on sen sijaan maussa, joka muuten toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaussa on lisäksi hieman greippiä. Kokonaisuus on tasapainoinen, humalan katkeruutta ei maista juuri lainkaan.

Jaoin growlerin kahden kaverin kanssa ja nautimme lisäksi samoja aineksia kuin mitä randalizeriin oli laitettu. Niistä kiivi sopi oluen seuraksi parhaiten, mansikka puolestaan vahvisti oluen humalointia. Ananas kävi oluen kanssa kohtuullisen hyvin.

Vieraiden mielestä hedelmät toivat olueen täyteläisyyttä ja tasapainoa. Ne myös pyöristivät humalan makua. Tämä versio oli heidän mielestään parempaa kuin originaaliversio. Olut jätti mielikuvan Hawaijista ja hiekkarannoista. Minunkin mielestäni se oli hyvää, arvosanaksi annan ++.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti