-->

23. toukokuuta 2020

Hiden Schilcher Klassik Rosé 2019Hiden Schilcher Klassik Rosé 2019
DAC Weststeiermark, Itävalta; Blauer Wildbacher; 16,48 €

Tuottaja Weingut Hiden

Etiketin mukaan Schilcher-viiniä

Rypäleen mukaan
Blauer Wildbacher: Blauer Wildbacher on Itävallan Steiermarkissa, varsinkin Weststeiermarkissa viljelty rypälelajike, jonka lähin sukulainen lienee Blaufränkisch. Itävallan lisäksi sitä viljellään hieman Italian Venetossa. Kyseessä on vanha lajike, ensimmäiset merkinnät siitä ovat jo 1500-luvulta. Sen aromeissa on yrttejä ja punaisia marjoja sekä raikasta hapokkuutta, mahdollisesti parfyymisuutta ja nokkosta.

Ruokana uunissa paahdettu parsa ja varsiparsakaali, entrecôte

Lyhyesti: Schilcher ("säihkyvä") on Länsi-Steiermarkissa valmistettu hapokas, kevyt ja hedelmäinen roseeviini, joka on tarkoitettu juotavaksi nuorena.

Kommentit 

M: Tummanpunaisen, mustikkamehua väriltään muistuttavan viinin tuoksussa on mustikkaa ja reilusti mustaherukkaa (mikä olisi hyvä asia, jos sattuisi pitämään mustaherukasta) sekä nokkoseen vivahtavaa yrttisyyttä. Viinin maku on raikkaan hapokas, tuoksusta tuttujen marjojen lisäksi maussa tuntuu myös nokkosta. Varsinkin jos pitää hapokkaista viineistä, tämä on helppoa ja suoraviivaista juotavaa.

Ruoan kanssa viini ei ole nappivalinta, riskinotto en nyt kannattanut. Entrecôte-pihvi tuo viinin mustaherukkaisuutta turhan voimakkaasti esille, toisaalta pekoniin käärittyjen ja uunissa paahdettujen parsojen kanssa viini on ok, kun sen hapokkuus leikkaa pekonin rasvaisuutta ja suolaisuutta. Ennemmin harkitsisin tätä kuitenkin jonkun muun ruoan kanssa, kun nyt vain ensin keksisi, minkä... Ehkä mustaherukan kanssa muutenkin yhdistettävät ruoat voisivat toimia, vaikkapa joulukinkku ja kanaviillokki.

Schilcher Klassik Rosé on hauska viini, hapokkuus tekee siitä pirteän ja houkuttelevan kesäjuoman ja kesäroseelle on aina tilaa. Toisaalta vaikka viini onkin täällä harvemmin nähty ja rypäle on harvinainen, hintaa sille on valitettavasti pompsahtanut hieman liikaa. Arvosanaksi se saa -1.

J: Viini on roséviiniksi melko punaista ja muistuttaa ulkonäöltään marjamehua. Tuoksussa on mustaherukkaa, vadelmaa ja mustikkaa. Marjojen lisäksi tuoksussa on ripaus rosmariinia. Maku on hapokas, siinä on tuoksun aromien lisäksi punaherukkaa, yrttisyyttä ja hieman karpaloa.

Ruoan kanssa viini ei oikein sopinut. Pekoniin käärityn parsan kanssa se sopi hyvin, mutta entrecôteja parsakaalin seurana ei niinkään. Entrecôte vahvisti viinin mustaherukkaisuutta liikaa. Parsakaali taas jyräsi viini maun lähes kokonaan. Toisaalta tämä ei ole mikään seurusteluviini, vaan se vaatii ruokaa seurakseen. Grillattu kana voisi olla oiva ruokavalinta tälle viinille.

Schilcher ei ole mikään hömppärosé, vaan vakavasti otettava ruokaviini. Hinta-laatusuhde on hieman siinä rajoilla, onko hintaa liikaa. Arvosanaksi annan kuitenkin 0 eli laatu vastaa hintaa,

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti