Chateau Ste Michelle Riesling 2011


Chateau Ste Michelle Riesling 2011
Columbia Valley, Washington, USA; Riesling; ostettu Viking Linelta 2016, vuosikerta 2018 Alkossa 13,49 €

Tuottaja Chateau Ste Michelle

Etiketin mukaan tyylikäs ja runsaan makuinen

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana sitruunarisottoa ja piri-kanaa Hans Välimäen tapaan

Lyhyesti: kauniisti ikääntynyt, hedelmäisen makea riesling

Kommentit 

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on runsaasti kypsiä ja makeita hedelmiä, persikkaa, aprikoosia ja keltaista luumua, jonkin verran sitruunaa ja pieni häivähdys petroolia ja yrttisyyttä. Myös viinin maku on hedelmäisen makea ja persikkainen, mutta rieslingin hapokkuus tasapainottaa makeutta. Onhan tämä hyvin kosiskeleva viini, kaikki rieslingin houkuttelevat piirteet ryöpsähtävät lähes turboahdetusti esiin viiniä tuoksutellessa ja maistellessa. Samalla viinilasi tyhjenee kuin huomaamatta. Viinin jälkimaku on pitkä, sitrusta ja pientä yrttisyyttä maistaa vielä pitkään.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, itse asiassa piri-kanan marinadiin olisi voinut laittaa vielä tulisempia chilejä (eikä kaupan miedoimpia punaisia) ja viini olisi toiminut sittenkin sen kanssa, jopa thairuoka olisi mennyt varmasti hyvin. Myös sitruunarisoton kanssa viini toimi hyvin ja maistui hyvin sellaisenaankin. Sorrun viinin kosiskeluun ja miellyttämiseen eli arvosanaksi helposti kulauteltava risukka saa +.

J: Viini on väriltään kullankeltainen. Tuoksussa on runsaasti kypsää hedelmää - keltaista omenaa, persikkaa, ananasta ja sitruunaa. Hedelmien lisäksi tuoksussa on vähän petroolia. Makea maku toistaa tuoksun kypsiä aromeja, siinä on myös vähän kirpeää sitrusta tasapainottamassa makeutta. Jälkimaku muistuttaa sitruunamarmeladia, siinä on myös vähän yrttisyyttä.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, se olisi käynyt myös mausteisemmalle ruoalle. Rasvaisen risoton kanssa hapokkuutta olisi ehkä kaivannut hieman enemmän, mutta toisaalta risoton sitruuna raikasti ruokaa jo itsessään. Viini ei välttämättä kaipaa ruokaa lainkaan, sitä voi siemailla sellaisenaankin. Arvosanaksi viini saa +.

***
PS. Chateau Ste Michelle Dry Rieslingin vuosikertaa 2012 testasimme muutama vuosi sitten racleten kanssa.