Noita Winery Pinot Noir 2019


Noita Winery Pinot Noir 2019 
Suomi / Burgenland, Itävalta; Pinot Noir; 27,92 €

Tuottaja Noita Winery

Rypäleen mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana loimulohileipiä

Taustaa

Noita Winery on Fiskarsissa toimiva urban winery eli urbaani viinitila tai kaupunkilaisviinitalo - tai oikeastaan sen juomat eivät tarkalleen ottaen ole viinejä, vaan rypäleistä käymisteitse valmistettuja mietoja juomia, sillä Suomi ei ole EU:ssa listautunut viinintuottajamaa eikä sen takia rypäleistä valmistettuja viinejä saa kutsua viineiksi, mutta kutsutaan niitä nyt niin lyhyyden vuoksi kuitenkin.

Noita Winery tuo käsinpoimitut luomurypäleensä Itävallan Burgenlandista ja valmistaa viinit Fiskarsissa Fiskarsin Panimon yhteydessä - itse asiassa viinitalon taustajoukoissa on samoja ihmisiä kuin panimonkin ja viinien valmistuksesta jäänyt kuorimäski hyödynnetään myöhemmin oluen panemisessa.

Aiemmin talo on valmistanut mm. rieslingiä ja blaufränkischiä, pinot noirille tämä on ensimmäinen vuosikerta. Viinit käyvät rypäleiden omien hiivojen avulla ja muutenkin viinin valmistukseen pyritään puuttumaan mahdollisimman vähän, toisin sanoen alkuviinien maailmassa liikutaan.

Pääsimme tutustumaan viineihin pikaisesti viime vuoden Helsinki Natural Wine -tapahtumassa, mutta sen jälkeen ne ovat jääneet vähälle huomiolle. Kun huomasimme, että Insinööriliiton Kesäkaravaani-sarjassa karavaani kuljetti viinien äärelle, talouden insinööri ilmoittautui mukaan katselemaan ja kävimme nappaamassa lähi-Alkosta sen hyllyllä olleen Pinot Noir 2019 -pullon.

Puna- ja valkoviinien ja pét nat -viinien lisäksi talon valikoimassa on myös maitokauppavahvuisia (5,5 %) viinijuomia/spritzereitä, Pinot Noir Skin Contact Pet Nat ja Riesling Skin Contact Pet Nat.



Kommentit 

M: Väriltään sinertävän ja jonkin verran läpinäkyvän viinin tuoksu kehittyy koko ajan: ensin siinä on punaherukkaa ja mieleen tulee vahvasti punaherukkamehu. Myöhemmin tuoksussa on mustikkaa ja puolukkaa ja myöhemmin taas herukkaa. Lisäksi tuoksussa on yrttisyyttä ja pientä mausteisuutta.

Viinin maku on hapokas, tanniinit ovat vähäiset ja yleisvaikutelma on kevyt ja mehumainen. Juuri lasiin kaadettuna suutuntuma on pirskahteleva, mutta pirskahtelevuus katoaa, kun viiniä on hetken aikaa pyöritellyt lasissa. Maussa on tuoksusta tuttuja marjoja, mustikkaa ja karpaloa, jälkimaussa on aavistus salmiakkia.

Onhan tämä hauska ja kulauteltava viini ja loimulohen kanssa se sopi mainiosti. Arvosanaa en osaa millään antaa - toisaalta muutaman sentin vajaa 28 € on paljon, toisaalta taas pitää nostaa hattua tekijöiden rohkeudelle ja luovalle hulluudelle - ei minulle ainakaan tulisi mieleen lähteä roudaamaan rypälelastia Itävallasta... Alkuviinien ystäville siis suosittelemme ehdottomasti.

J: Viini on väriltään sinertävänpunainen. Tuoksu on kevyen marjainen, siinä on punaherukkaa, mustiikkaa, karpaloa ja puolukkaa. Marjaisuuden lisäksi tuoksussa on hieman yrttejä kuten rosmariinia.

Maku on kepeä, jopa mehumainen. Heti avaamisen jälkeen viinissä on runsaasti pirskahtelua, joka katoaa viinin hieman ilmaannuttua. Tanniineja ei ole juuri lainkaan, marjaista hapokkuutta on sen sijaan runsaasti. Maku toistaa tuoksun aromeja. Viini sopi loimulohileivän kanssa hyvin. Se voisi käydä myös alkupalojen seuraksi tai kevyiden kanaruokien kanssa. Hapokkuus on siinä rajoilla, menisikö tämä sellaisenaan seurustelujuomana.

Alkuviineistä pitäville tätä voi kyllä suositella, samoin niille, jotka haluavat maistaa Suomessa valmistettua erikoisuutta. Jos taas alkuviinit eivät ole omia suosikkeja, hinta saattaa olla jo hieman liian korkea.