Bricco // Paolo Scavino -tasting 26.6.2020

Mr. Nebbiolon Meet the Winemaker -etätastingit siirtyivät koronarajoitusten höllentyessä Briccoon. Kävimme Paolo Scavino -tastingissa perjantaina 26.6.2020 (35 €, maistelulautanen 5 €). Saimme henkilökohtaista palvelua, sillä klo 16 tastingiin ei ollut ilmoittautunut ketään muita. Myöhempään tastingiin oli sen sijaan tulossa enemmän väkeä.

Paolo Scavinon viinitalo sijaitsee Piemontessa Castiglione Falletton kylässä. Talo on perustettu vuonna 1921, ja nykyisin viinintuotannosta vastaa Scavinojen neljäs sukupolvi. Se omistaa 30 hehtaaria viinitarhoja barolo-viinin tuotantoalueen eri osissa.

Sorriso 2018
Langhe DOC; 40 % Chardonnay, 40 % Sauvignon Blanc, 20 % Viognier

Tasting alkoi valkoviinillä. Tämän viinin ensimmäinen vuosikerta valmistettiin vuonna 2002 ja sen rypäleet tulevat kahdelta eri viinitarhalta noin 20-25 vuotta vanhoista köynnöksistä. Marjutin mielestä se tuoksui jotenkin italialaiselle, vaikka pian paljastui, että viiniä ei ole tehty perinteisistä italialaisista rypäleistä.

Syy siihen on, että Barolon alueella ei ole kovinkaan vahvaa valkoviiniperinnettä eikä sen ihmeemmin omia perinteisiä valkoisia rypälelajikkeita, joten Scavinon talo halusi valmistaa viiniä kansainvälisistä rypäleistä eli Chardonnaysta, Sauvignon Blancista ja Viognierista.

Viiniin käytetyt eri rypälelajikkeet on valmistetu viiniksi erikseen, jotta lajikkeiden omat piirteet säilyisivät. Toisin sanoen Chardonnay tuo viiniin syvyyttä, Sauvignon Blanc sitrusta ja eksoottista parfyymisyyttä ja Viognier mineraalisuutta ja rakennetta.

Chardonnayn omenaisuuden olisi ehkä voinut juuri ja juuri bongatakin viinistä, jos olisi uskaltanut lähteä arvailemaan rohkeasti. Samoin Sauvignon Blanc alkoi erottua heti, kun se mainittiin. Lisäksi
Sorrison tuoksussa oli limeä ja vihreää omenaa sekä jonkin verran mineraalisuutta ja kukkaisuutta, samoin hieman hapokkaassa maussa. Viini oli kiva valkoviini ja saattaisi sopia hyvin vaalean kalan tai äyriäisten kanssa.

Vino Rosso 2019
Vino Rosso da Tavola; 40 % Nebbiolo, 20 % Barbera, 20 % Dolcetto, 20 % Merlot; 17,80 €

Seuraavaksi siirryimme punaviinien pariin. Ensimmäisen viinin rypäleet tulevat usean tarhan nuorista, 5-15 vuotta vanhoista köynnöksistä. Eri lajikkeet tehdään ensin viiniksi erillään, ja viini(t) käyvät ja kypsyvät terästankeissa.

Pöytäviinitason punaviini eli Vino Rosso hieman makea ja marjainen, lisäksi sen aromeissa oli mausteita, tummia marjoja kuten mustaherukkaa ja mustikkaa sekä vihreää paprikaa. Aluksi se ei tuntunut tekevän vaikutusta ja tuntui jopa hieman kalliilta, mutta salamin kanssa se pääsi loistamaan. Viini on siis ehdottomasti ruokaviini.

Barbera d'Alba 2016
Barbera d'Alba DOC; 100 % Barbera

Tämä barbera on käynyt terästankeissa, toisin sanoen sen ei ole saanut tammikypsytyksen tuomia vaniljaisia ja oksidatiivisia aromeja, vaan edustaa rypälettä sellaisenaan. Molemmilla koulukunnilla, sekä tammen käytöllä että käyttämättömyydellä, on kannattajansa, me emme syrji kumpaakaan suuntaa.

Tämä barbera olikin juuri sitä, mitä osasimme odottaa: viinin hapokkuus oli sopivan haastavaa ja sen aromeissa oli punaisia kirpeitä marjoja kuten karpaloa sekä hieman kukkaisuutta. Kokonaisuus oli pirteä ja tasapainoinen. Kuten Vino Rosso, myös tämä viini kaipasi ruokaa seurakseen ja salamin kanssa se sopi oikein hyvin yhteen.

Barolo 2016
Barolo DOCG; 100 % Nebbiolo; 49,50 €

Tasting päättyi tietenkin baroloon. Ensimmäisen barolon rypäleet tulevat kolmesta eri kylästä kahdeksalta eri tarhalta (vuoteen 2016 saakka seitsemältä), joiden viiniköynnöksistä vanhimmat on istutettu vuonna 1946 ja nuorimmat 2010, suurin osa kuitenkin 60-70-luvuilla ja 90-luvulla.

Jokaisen viinitarhan rypäleet käyvät erikseen terästankeissa yhtä lukuunottamatta, joka käy osin tammitynnyrissä. Viinit ikääntyvät erikseen tammitynnyreissä noin kahden vuoden ajan, minkä jälkeen viini sekoitetaan parhaimpien tarhojen viineistä. Sen jälkeen viini kypsyy kahdeksan kuukautta terästynnyreissä ja puoli vuotta pulloissa. Se ei siis saa kovinkaan voimakasta tammikäsittelyä ja sen myötä vaniljaisuutta.

Viini oli runsas, mausteinen ja marjainen sekä hieman savuinen ja nahkainen. Marjaisuus kallistui vadelman ja kirsikan suuntaan ja sitä täydensi pieni yrttisyys ja minttuinen vivahde. Tanniinit ja hapokkuus olivat pirteät. Ei tämä mikään helppo sellaisenaan juotava viini ollut, vaan se näytti parhaat puolensa juustojen seurana.

Barolo 2016 oli meidän suosikkimme.

Barolo Bricco Ambrogio 2014 ja 2015
Barolo DOCG; 100 % Nebbiolo; vuosikerta 2015 69,90 €

Lopuksi saimme maistaa vielä tastingin viralliseen settiin kuuluneen vuosikerran 2014 lisäksi Bricco Ambrogion vuosikertaa 2015.

Viiniin käytetyt rypäleet tulevat Roddin kylästä Bricco Ambrogion tarhalta. Tarhan vanhimmat köynnökset on istutettu vuonna 1969 ja nuorimmat 2002. Viini käy terästankeissa ja kypsyy sen jälkeen ensin eri kokoisissa tammitynnyreissä parin vuoden ajan, sen jälkeen kahdeksan kuukautta terästankeissa ja lopuksi puoli vuotta pullossa ennen myyntiin tuloa.

Vuosikerran 2014 barolo oli hieno viini, josta ei keksinyt mitään moitittavaa: se oli hieno ja tyylikäs, sopivan marjainen ja vaniljainen, tanniinit ja hapot olivat miellyttävässä tasapainossa. Oikeastaan se oli niin herkullinen, että siitä ei keksinyt oikeastaan mitään sanottavaa - niin käy meille usein, kun viini on tosi hyvä, se vain jättää sanattomaksi. Bricco Ambrogio 2014 olisi voinut olla meidän suosikkimme ihan heittämällä, mutta sympatiat kääntyivät kuitenkin edellisen barolon suuntaan.

Viinejä vertaillessa huomasimme, että vuodet eivät ole veljiä keskenään ja yhden vuoden ero teki paljon. Vuosikerta 2015 oli särmikkäämpi ja hapokkaampi kuin 2014, toki edelleen marjainen ja mausteinen, mutta ei yhtä pehmeä ja vaniljainen. Pitää myöntää, että jos viinin ostaisi nyt juotavaksi, tällä hetkellä vuosikerrasta 2014 maksaisi Alkon hinnan 69,90 € sen pahemmin yskiskelemättä, mutta 2015:n kanssa voisi tehdä tiukkaa - toki baroloilla on hyvä kypsytyspotentiaali ja vuodet voivat tehdä ihmeitä eli kymmenen vuoden päästä mielipide voi olla aivan toinen.