Omatoiminen Haapala BnB -tasting



Tuttavamme kävi Sotkamossa sijaitsevassa Haapala BnB:ssä ja toi matkaltaan Haapalan panimon oluita. Kuusi pulloa olutta maksoi panimokaupassa 19 €. Panimo tuottaa kuutta erilaista olutta, joista viidestä järjestimme omatoimisen tastingin kolmen hengen raadilla. Rajoitetun erän vuosiolut ei ollut mukana.
 


Ensimmäinen olut Hiukan helmeilevä golden ale (4,7 %) on kahden maltaan sekoitus, siinä on käytetty sekä pale ale että kauramallasta. Oluen tuoksussa on hunajaa, persikkaa ja tyrniä. Hieman katkerassa maussa on hunajaa ja mallasta sekä aavistus sitrusta. Jälkimaussa tuntuu mieto mausteisuus. Tasapainoinen, maukas olut menisi sellaisenaan terassilla.

Toinen olut oli Vaarojen vaalea blonde ale (5,4 %). Sen tuoksussa on mallasta ja vähän banaania. Tuoksuun tulee myös vehnää, kun olut hieman lämpenee, makua hallitsee banaani. Tämäkin on tasapainoinen kokonaisuus. Vaarojen vaalea sopisi hyvin makkaran kanssa. Se menisi myös sellaisenaan, sillä oluessa on niin sanotusti hyvä dokabiliteetti. Tämä oli raadin mielestä paras olut sellaisenaan nautittavaksi.

Seuraavaksi oli vuorossa Riuskasti rukiinen ruis IPA (6,4 %) Tuoksussa on IPA:lle ominaisia aromeja eli havua ja greippiä, mutta myös ruista, kaarnaa ja tummaa suklaata. Kivan katkera maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on lisäksi ruisleipää ja appelsiinikuorta. Erinomainen ruis-IPA.

Neljäs olut oli Korpikuusen kuiskaus kuusenkerkkä pale ale (5,2 %). Sen tuoksussa on (kuten olettaa saattaa) kuusenkerkkää ja sen lisäksi karamellisuutta ja mallasta. Kevyt sitruksisuus tasapainoittaa makeita aromeja. Raikkaassa maussa on runsaasti kuusenkerkkää sekä katajaa, havua ja ketunleipää. Olut toimisi hyvin riistaruokien tai kaalin kanssa. Se on yksi parhaista tai ehkä jopa paras kuuusenkerkkäolut, mitä olen maistanut. Raadin mielestä tämä oli paras ruokaolut.

Tastingin päätti Usvainen uitto terva porter (5,4 %). Oluen tuoksussa on kahvia, savua, vadelmaa ja tervaa. Kahvisen karvaassa maussa on tervaa ja espressoa. Hyvä porter toimi loistavasti tumman suklaan sekä mutakakun seurana.

Haapalan oluet olivat kaikki hyviä ja jokaista joisi mielellään uudestaankin.