Ravintola Murun viinibaari // Syksyn juhlien viinit 25.7.2020

Ravintola Murun viinibaarin heinäkuun tastingeista houkutteli myös syksyn juhlien viineihin keskittyvä tasting (29 €). Iloksemme huomasimme, että tastingin isännöi poikkeuksellisesti Taneli Lehtonen, koska emme olleet hänen vetämissään tastingeissa olleet pitkään aikaan.

Koska samana päivänä vietettiin myös viinin ja juuston päivää (Wine and Cheese Day), tilasimme viinien lisäksi Comté- ja brie-juustoja.

Domaine Huet Le Haut-Lieu Sec 2015
Vouvray, Loire, Ranska; Chenin Blanc

Kullankeltaisen valkoviinin tuoksu oli runsas ja aavistuksen makea (jäännössokeria 5 g/l). Sitä hallitsivat kypsät vaaleat hedelmät, ananas, omena ja persikka, joiden lisäksi tuoksussa oli hieman yrttejä. Viinin maku oli kuivempi kuin mitä aromaattinen ja herkullinen tuoksu antoi odottaa, mutta siitä löytyi samaa vaaleaa ja kypsää hedelmäisyyttä. Jälkimaussa maistui sitruunamarmeladi.

Jäännössokerinsa ansiosta viini voisi sopia sienien kanssa. Juustolautaselta se sopi molempien kanssa: Comté toi viinin makuun myös kirpeää valkoherukkaa, brie taas korosti viinin hapokkuutta ja lisäsi jälkimakuun makeutta.

► Ikävä kyllä tätä viiniä ei saa Alkosta, mutta vaihtoehdoksi Taneli suositteli etelä-afrikkalaista Groot Phesantekraal Chenin Blanc 2018:a (10,99 €).

Château Marsyas 2012
Békaa Valley, Libanon; Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot; 40,62 €

Libanonilaiset viinit ovat useimmiten yllättäneet iloisesti, joten oli tosi mukavaa, että kattauksessa oli mukana meille uusi libanonilainen tuttavuus.

Viinin tuoksussa oli makeita tummia marjoja, vahvasti mustaherukkaa ja mustaherukkahyytelöä, hillottua kirsikkaa sekä sen lisäksi hieman karpaloa, mustikkaa ja aavistus savua. Viinin tuoksu oli runsas ja täyteläinen, mutta viinin maku oli taas kuivempi kuin mitä tuoksu antoi odottaa, itse asiassa viini oli melko hapokas ja raikas eivätkä sen tanniinit olleet kovinkaan voimakkaat. Tuoksusta tuttu marjaisuus jatkui myös maussa, mutta enemmä vadelmaisena. Jälkimaussa maistui mausteita ja herukkahilloa.

Yleisvaikutelma oli melko tiukka ja viini vaatii ruokaa, esimerkiksi riistaa, seurakseen. Sille kannattaa myös antaa aikaa, sillä ilmaantumisen myötä sen makuun tuli lisää marjaista makeutta. Juustoista Comté toimi paremmin kuin brie.

Château Marsyas oli tastingin viineistä meidän suosikkimme.

► Tämän lisäksi Taneli vinkkasi lompakkoystävällisemmän libanonilaisen, Domaine des Tourelles Red 2014:n (14,96 €).

Bodegas Benjamin de Rothschild Macán Clásico 2014
DOCa Rioja, Espanja; Tempranillo; 52,00 € (vuosikerta 2015)

Toisen punaviinin tuoksu oli edellisen viinin tavoin marjaisen makea. Tummien marjojen lisäksi tuoksussa tuntui yrttejä ja hillittyä vaniljaista maisteisuutta. Samat aromit jatkuivat viinin maussa mustaherukan hallitessa marjakimaraa. Viini oli kuiva ja sen tanniinit olivat napakat, joten tämänkin lasillisen seuraksi kaipasi ruokaa. Jälkimaussa tuntui herukan lisäksi pippuria ja savua.

Comté maistui tämän viinin kanssa paremmin ja korosti sen vaniljaisuutta ja marjaisuutta.

► Jos 52 € tuntuu liian kalliilta, Taneli nimesi edullisemmaksi vaihtoehdoksi myöskin riojalaisen Coto de Imaz Reserva 2015:n (18,40 €).