-->

17. syyskuuta 2020

Alkon Oktoberfest-oluita 2020

Oluet maistettu Alkon mediapruuvissa
Virallinen Oktoberfest on peruutettu tältä vuodelta ensimmäistä kertaa II maailmansodan jälkeen ja syynä on tietenkin koronapandemia. Edellisen kerran Oktoberfest peruutettiin kulkutaudin takia 1873, kun Müncheniin iski kolera. Ensimmäisen kerran tapahtuma peruutettiin 1813 Napoleonin hyökättyä Baijeriin. 

Alkossa on onneksi kotioloissa vietettävää Oktoberfestiä varten teeman mukaisia oluita, tosin yksikään mediapruuvissa olleista oluista ei ollut perinteisintä tyyliä eli Märzeniä.

Paulaner Oktoberfestbier (lager; 18.0 EBU, kantavierre 13.6 °P, 6,0 %; 4,00 € / 0,5 l) on kirkasta ja kullankeltaista. Sen tuoksussa on kevyesti yrttiä ja maltaisuutta. Maku on tuoksun tapaan kevyt ja siinä on maltaisuuden lisäksi hieman hunajaa. Maltaisuus on aluksi kevyttä, mutta voimistuu jälkimaussa.

Erdinger Oktoberfest Weissbier (vehnäolut; 11.0 EBU, kantavierre 13.2 °P, 5,7 %; 3,79 € / 0,5 l) on maistetun seitsikon ainoa vehnäolut sekä ainoa ulkonäöltään samea. Tuoksu on makean hedelmäinen, siinä on kypsää sitrusta ja banaania sekä hieman maltaisuutta. Maku ei ole yhtä makea kuin tuoksu, mutta toistaa tuoksun aromeja. Maun sitruksisuus on kirpeämpää kuin tuoksussa. Jälkimaussa on lisäksi vähän mausteisuutta.

Löwenbrau Oktoberfestbier (lager; 22.0 EBU, kantavierre 13.7 °P, 6,1 %; 3,98 € / 0,5 l) on Paulanerin tapaan kullankeltaista ja kirkasta. Sen tuoksussa on mallasta, keksiä ja kypsähköä sitrusta. Maussa on kohtuullisesti katkeruutta ja maltaisuus hallitsee hedelmäisyyden jäädessä taka-alalle. Maussa on myös vähän hunajaista makeutta sekä yrttisyyttä. Maltaisuus vahvistuu edelleen jälkimaussa.

Spaten Oktoberfestbier (lager; 20.0 EBU, kantavierre 13.6 °P, 5,9 %; 3,99 € / 0,5 l) on melko samanlainen kuin Löwenbrau. Tuoksussa on maltaisuutta sekä hieman hunajaa ja makeaa hedelmäisyyttä. Maku ei ole niin maltainen kuin Löwenbraussa. Jälkimaussa on maltaisuuden lisäksi aprikoosia ja hunajaa.

Weihenstephaner Festbier (lager; 23.0 EBU, kantavierre 13.2 °P, 5,8 %; 4,01 € / 0,5 l) on tuoksultaan melko mieto, siinä on keksiä ja kevyesti hedelmää. Humalointi tulee maussa enemmän esiin kuin kahdessa edellisessä. Raikkaassa maussa sitrus maistuu kivasti. Mukana on myös vähän keksiä sekä ripaus mausteisuutta. Jälkimaku on mieto ja kevyen maltainen.

Irlbacher Volksfestbier (lager; 23.0 EBU, kantavierre 13.5 °P; 5,6 %; 4,08 € / 0,5 l) on tummemman kullankeltainen kuin edelliset oluet. Sen tuoksussa on hunajaa ja maltaisuutta, samoin maussa. Maku on kepeän maltainen ja aavistuksen hunajainen. Jälkimaku toistaa maun aromeja. Katkeruutta on ihan kivasti.

Hofbräu Oktoberfestbierin (lager; 23.0 EBU, kantavierre 13.8 °P, 6,3 %; 4,37 € / 0,5 l) tuoksussa on viljaa, yrttejä ja kypsää sitrusta. Täyteläinen maku on vahvan maltainen ja maltaisuus jatkuu jälkimaussa. Aromeissa on myös aavistus sitrusta ja keksiä. Hofbräu on näistä oluista täyteläisin ja se päätyisi todennäköisimmin Jussin Oktoberfest-pöytään.

Vehnäolutta lukuun ottamatta kaikki maistetut oluet olivat melko samanlaisia. Jokainen oli maukas ja laadukas, mutta yksikään ei erottunut kovin paljoa muista. Kaikki maistetut oluet täyttävät Oktoberfest-oluen kriteerit eli ne menisivät makkaran sekä muun Oktoberfest-ruoan kanssa ja ovat helppoa juotavaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti