Fiskarsin Panimo Foeder One Grape Saison




Mikä olut?
Foeder One Grape (Fiskarsin panimo)
Oluttyyppi: saison
Alkoholia: 5,3 %
Hinta: 3,50 € Fiskarsin Panimon kaupassa (0,33 l) 

Mitä panimo lupaa?
Côte du Rhône tammifoederissa talon saison hiivalla käytetty olut, johon on kypsytykseen lisätty murskattuja viinirypäleitä ja niiden omaa villihiivaa.

Mitä oluttyyppi lupaa?
Saison on Belgian ranskankieliseltä alueelta kotoisin oleva pintahiivaolut. Saison oli alun perin kesäolut, jota pantiin maatiloilla maaliskuussa kesää varten ja sen nimi oli alkujaan saison de mars. Saisonit ovat yleensä aromeiltaan belgihiivaisia, hedelmäisiä, yrttisiä ja mausteisia.

Kommentit

M: Greippiä tuoksussa, viinimäinen maku. Olisiko tässä rieslingiä?

J: Fiskars myi tätä ennen nimellä Foeder One Riesling Saison ja alkoholia oli 7,6 %. Nyt Riesling on pudotettu pois nimestä ja vahvuutta on laskettu maitokaupparajan tienoille. Noita Wineryn tuotevalikoiman perusteella on kuitenkin helppo päätellä, että valmistuksessa on käytetty rieslingiä, chardonnaytä tai niiden sekoitusta.

Kullankeltaisen, samean oluen tuoksussa on belgityylistä hiivaa, greippiä, appelsiininkuorta, omenaa ja sitrusta sekä vaikeasti määriteltävää viinimäisyyttä. Rieslingiä tässä varmaan edelleenkin on. Maussa on tuoksun aromien lisäksi kivaa hapokkuutta. Tynnyrikäymisestä on tullut makuun myös aavistus vaniljaa. Join Foeder Onea maissikananrinnan ja risoton kanssa ja niiden seuraksi olut sopi hyvin. Arvosana +.