Saksan viinitiedotus // Tulossa: Silvaner-viikko 7.-13.9.2020

Ruoan ja viinit tarjosi Saksan Viinitiedotus

Silvaner-viikko on täällä taas! Viime vuonna viikon teemana oli Merenelävät rakastavat Silvaneria, tänä vuonna juhlitaan sato- ja rapukauden herkkujen merkeissä.

Saksan Viinitiedotus kutsui meidät tänä vuonna 40-vuotisjuhlaansa viettävään ravintola Zinnkelleriin tutustumaan silvanereihin sekä ravintolan teemamenuun. Zinnkeller on ainoa teemaviikkoon osallistuva ravintola Helsingissä, Tampereella mukana ovat ravintolat Gastropub Tuulensuu, Tampella, Henriks ja Winebridge ja Turussa Ludu.

Tapahtuman aluksi oli Silvaner-tasting viinipastori Juha Rantalan vetämänä. Samalla saimme katsauksen Silvanerin nykytilanteeseen: Saksassa viljellyistä rypäleistä vain 7 % on tällä hetkellä Silvaneria Rieslingin pitäessä kärkisijaa 35 % osuudella.

Zinnkellerin Silvaner-menuun (35 €) kuuluu alkukeittona silvaner-broileri-vihanneskeittoa ja kermavaahtoa, pääruokana joko broilerin rintafileetä silvanerkastikkeessa, herkkusienimuhennosta ja tagliatellea tai voissa paistettua kuhafilettä, kermaista hapankaalia ja persiljaperunoita sekä jälkiruokana paistettuja omenarenkaita ja vaniljakastiketta.

Kokeile menun kanssa vaikkapa seuraavia viinejä, joista osaa saa vain Zinnkelleristä.

Winzergenossenschaft Herxheim am Berg Silvaner Trocken 2019
Pfalz; 12,98 €

Alkumaljaksi sopii Alkoon juuri saapunut rheinhesseniläinen silvaner. Vaikka viini oli kuiva (sokeria 6 g/l, happoja 6,6 g/l), se maistui ja varsinkin tuoksui hedelmäisen makealle, toisaalta hapokkuus piti sen hyvin ryhdissä. Viini oli pirteä, päärynäinen ja omenainen, lisäksi siinä tuntui pientä kukkaisuutta ja jälkimaussa hieman suolaista mineraalisuutta. Tätä silvaneria voisi nautiskella sellaisenaan tai sitä voisi kokeilla mausteisen ruoan kanssa.

Silvaner Trocken Westhofener Bergkloster 2019
Rheinhessen; Zinnkellerin valikoimissa
happoja 6,5 g/l, sokeria 5,6 g/l

Rheinhesseniläisten silvanerien pitäisi tyypillisesti olla hedelmäisiä, lisäksi niissä voi olla hieman jäännössokeria - ja siltä tämä viini tuoksui ja maistuikin. Tuoksussa hallitsivat päärynä ja omena, joita täydensi aavistus limeä. Viinin maku oli tuoksun tapaan omenainen ja eikä se tuntunut kovinkaan hapokkaalta, vaan tuntuma oli ennemminkin omenamehuinen. Jälkimaussa tuntui pientä yrttisyyttä. Kaikkiaan tämä viini oli kevyt ja suoraviivainen, helppoa juotavaa.

Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2018
Rheinhessen; 13,99 €
happoja 5,4 g/l, sokeria 1,0 g/l

Seuraava viini vei eri maailmaan, vaikka alue olikin sama: sen tuoksu oli paahteinen ja yrttinen, kepeää päärynää ei tuntunut ollenkaan. Toisaalta vaikka viini oli rutikuiva ja hapokas, se oli hedelmäinen, kypsän sitruksinen ja vihreän omenainen, jälkimaku oli mausteinen. Yleisvaikutelma oli napakka ja ryhdikäs, oikein miellyttävä.

2:Baldauf Muschelkalk Silvaner Kabinett Trocken 2019
Franken; Zinnkellerin valikoimissa
happoja 5,9 g/l, sokeria 2,7 g/l

Seuraavaksi siirryimme frankenilaisten silvanerien pariin. Niiden pitäisi tyypillisesti olla kuivia ja mineraalisia eli eroa rheinhesseniläisiin pitäisi olla jonkin verran. Itse asiassa vanhin kirjallinen maininta Silvanerista on Castellin kylästä Frankenista vuodelta 1659, joten perinteitä riittää.

Viinin tuoksussa oli tuttuun tapaan kypsää hedelmää, päärynää, omenaa ja limeä. Sen maku oli kuiva, sitruksisen hapokas ja päärynäinen, odotettua mineraalisuutta oli myös jonkin verran. Jälkimaussa tuntui yrttistä mausteisuutta.

Viini oli tavallisen pullon sijaan Frankenin alueen perinteisessä Bocksbeutel-pullossa. Kyseinen pullotyyppi otettiin käyttöön vuonna 1728, kun Würzburgin raati määräsi, että parhaat viinit tulee pullottaa kyseisen mallisiin pulloihin.

Bocksbeutelin ulkomuodon ja nimen taustasta ei ole tarkkaa tietoa. Muoto lienee peräisin nahkaleilistä, mutta nimitys saattaa viitata pukinpallien tai keskiaikaisen kannettavan messukirjan muotoon. Pullotyypillä on nykyisin EU-suoja ja sitä saa käyttää Frankenin ja Badenin lisäksi vain Italiassa, Kreikassa ja Portugalissa. Pullosta tuli uudistettu malli vuonna 2016, mutta nuoremman polven valmistajat käyttävät myös muunlaisia pulloja.

Juliusspital Würzburger Abtsleite Silvaner trocken 2015
Franken; Alkossa vuosikerta 2016 22,57 €
happoja 6,2 g/l, sokeria 3 g/l

Vaikka yleinen käsitys tuntuu olevan se, että silvanerit kannattaa juoda nuorina, ne saattavat myös hyötyä muutaman vuoden ikääntymisestä. Lasissa oli siitä varsin hieno esimerkki ja viisi vuotta vanhassa silvanerissa tuntui olevan vähän kaikkea: sen tuoksu oli samaan aikaan hedelmäinen, yrttinen ja mineraalinen ja sen maku oli täyteläinen, hapokas ja runsas. Hedelmäisen makeassa viinissä maistui keltainen omena ja kypsä sitrus sekä mineraalisuus ja sen jälkimaku oli pitkä. Kaiken kaikkiaan se tuntui nuorelta ikäisekseen.

Brennfleck Sulzfelder Sonnenberg Silvaner Alte Reben 2019
Franken; 15,75 €
happoja 6,1 g/l, sokeria 3,0 g/l

Viinin tuoksussa oli kypsää hedelmää ja kypsää sitrusta, jonkin verran myös voita ja mineraalisuutta. Samoin viinin mausssa oli kypsiä hedelmiä, omenaa ja päärynää ja sen hapokkuus oli varsin mukava. Vaikka viini oli vielä nuori, se oli jo hyvin tasapainoinen ja sillä tuntui olevan hyvä ikääntymispotentiaali - hinta-laatusuhdekin tuntui olevan kohdallaan. Tätä viiniä voisi ehkä hankkia omaan varastoon ja palata sen pariin vuoden-parin päästä.

Sasbacher Silvaner Kabinett Trocken 2019
Baden; Zinnkellerin valikoimissa
happoja 6,1 g/l sokeria 1,5 g/l

Saksan eteläisin viininviljelyalue Baden on tunnetumpi burgundereistaan ja Silvaneria viljellään alueella vain paikallisesti. Siksi olikin hienoa, että tastingissa oli mukana badenilainen silvaner.

Viinin tuoksu oli mieto, mutta kypsän hedelmäinen, mukana oli myös aavistus savua. Maku oli kuiva ja hapokas, jälkimaku oli jossain määrin jopa pippurisen mausteinen. Hillityn tyylikäs viini toimi hapokkuutensa ansiosta hyvin ruoan kanssa.

Silvaner osoittautui monipuoliseksi rypäleeksi, joka sopii perinteisten kalan ja äyriäisten lisäksi hyvinkin erilaisten ruokien seuraksi. Teemamenun ruoista se toimi hyvin paitsi kalan myös kanan, hapankaalin ja alkukeiton kanssa. Silvaneria kehotettiin kokeilemaan lisäksi vaikkapa parsan, kesäkurpitsan ja munakoison sekä sushin seurana.

Muista myös valokuvakilpailu: postaa Instagramiin kuva tunnisteella #silvaner2020kilpailu ja voit voittaa joko 100 € lahjakortin viikolla mukana olevaan ravintolaan tai Suomen Kotitila Oy:n kotitila.fi -verkkokauppaan.