Viinimaa // Punaviinikauden aloituksen suosikit 1.10.2020

Viinimaa järjesti 1.10.2020 Instagram Liven, jonka aiheena olivat punaviinikauden aloituksen suosikkiviinit. Liven isännöi Altian viinivalmentaja Mikael Karttunen. Ostimme neljästä viinistä kolme, sillä Finca Las Moras Black Label Malbec oli meille jo entuudestaan niin tuttu, että päätimme jättää sen väliin.

Live on katsottavissa Viinimaan IGTV:ssä.

Wolf Blass Red Label Shiraz Cabernet 2019
Australia; 70 % Shiraz, 30 % Cabernet Sauvignon; 8,99 €

Liven ensimmäinen viini oli australialaisen Wolf Blassin viinitalon helposti juotavien viinien Red Label -sarjan Shiraz/Cabernet Sauvignon -sekoitus. Sen tuoksussa oli makeita marjoja, mustikkaa ja mustaherukkaa, sekä yrttisiä ja pippurisia mausteita sekä hieman vihreää paprikaa. Tammikypsytyksen tuoma vanilja alkoi tuntua voimakkaammin viinin ilmaantumisen myötä. Viinin maku oli ryhdikäs, mutta pehmeä ja toisti tuoksun aromeja. Napakoita tanniineja tuntui jonkin verran. Ilmaantumisen myötä maku muuttui makeammaksi, jopa kypsän mansikkaiseksi ja vaniljaiseksi. Jälkimaussa tuntui pippuria ja hieman savua.

Viini sopi hyvin entrecôten kanssa ja sopisi myös pizzan, pastan ja juustojen seuraksi, miksei myös ribsien tai muun grillatun lihan kanssa. Jos etsit mutkatonta ja edullista pihviviiniä, joka maistuu ruoan jälkeen myös sellaisenaan, niin tämän viinin hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Casal Garcia Douro Red 2018
DOC Douro, Portugali; 30 % Touriga Nacional, 30 % Tinta Roriz, 20 % Touriga Franca, 20 % Tinta Barroca; 9,98 €

Casal Garcian roseeviini oli keväällä varsin positiivinen tuttavuus, joten odotimme kiinnostuneina myös talon punaviiniä - varsinkin, kun portugalilaiset punaviinit ovat noin yleensä olleet varsin hyviä.

Viinin makeahkossa tuoksussa oli tuttuun portugalilaiseen tapaan marjoja, mustikkaa, punaherukkaa ja karpaloa sekä mausteita, jopa pieni vivahde savua. Viinin maku oli hedelmäisen pehmeä ja kevyehkö, toisaalta hapokkuus kannatteli viiniä eikä tanniineja ollut oikeastaan yhtään. Sekä maussa että jälkimaussa tuntui tuoksusta tuttuja marjoja. Kaiken kaikkiaan viinin dokabiliteetti oli hyvä ja se saattaisi jopa sopia "en tykkää punkusta" -ihmisille, mutta meidän portugalilaisten viinien suosikkilistallamme se ei kiilannut kärkeen.

Lämpimien kanaleipien kanssa viini sopi hyvin, entrecôten kanssa ei niinkään, ja sitä voisi nauttia myös tapasten, antipaston ja grilliruoan kanssa. Rasvaista savu- tai loimulohtakin voisi ehkä kokeilla.

Notre Dame de Cousignac Parcelle Nord 2019
AOC Côtes du Vivarais, Ranska; 45 % Grenache,  45 % Syrah, 10 % Cinsaut; 10,88 €

Ranskasta Rhônen alueelta tuleva viini oli väriltään tumman purppurainen. Sekä sinertävä väri että beaujolais nouveau -viineistä muistuttava banaanin tuoksu kertoivat myös, että viini on vielä kovin nuori.

Viinin täyteläisessä tuoksussa oli tummia marjoja, mustikkahilloa ja viikunaa sekä neilikkaista mausteisuutta, samoin sen maussa. Napakat ja hyvin tuntuvat tanniinit tekivät viinistä ruokaviinin, sellaisenaan se oli hieman liian ärhäkkä. Se toimi sekä meillä ruokana olleiden lämpimien kanavoileipien ja entrecôten kanssa melko hyvin, samoin runsaat liharuoat ja riistaruoat, hirvi, poro ja lammas saattaisivat sopia sen seuraksi.

Viinistä huomasi, että se oli vielä nuori, vuodenkin kypsyminen saattaisi pehmentää ja tasapainottaa sitä mukavasti.

PS. Kolme pulloa viiniä on paljon varsinkin kahdelle ihmiselle, joten mitä tehdä ylijäämäviineille?

  • viinit säilyvät jääkaapissa tyhjiökorkin kanssa (tai ilman) muutaman päivän ajan, ehkä jopa viikon
  • viinit voi käyttää ruoanlaitossa: punaviinirisotto, kukkoa viinissä, punaviinikastike, marinadit...
  • viinin voi pakastaa esimerkiksi jääpalamuoteissa ja käyttää myöhemmin ruoanlaitossa