Olutreissu // Olutta ja sadonkorjuuruokaa 26.9.2020

Olutreissu järjesti 26.9. virtuaalitastingin, jonka teemana oli olutta ja sadonkorjuuruokaa. Tapahtuman vetivät Anikó Lehtinen ja Maria Markus. Ruokasuosituksina olivat juureslastut, vihreä pesto ja gouda, paistetut sienet sekä omenapiirakka. Niistä hankimme muut paitsi sienet. 

Tastingin oluet olivat Nokian Panimo Keisari Münchener, Mufloni CCCCC IPA, Panimo Honkavuori Valo ja Hiisi Gosebump Raspberry & Passionfruit Gose. Mikäli kyseisiä oluita ei löytänyt, ne saattoi korvata saman tyylisillä oluilla. 



Valo
Panimo Honkavuori; vehnäolut; 4,5 %

Valo valittiin tänä vuonna Suomen parhaaksi olueksi

Samean oluen tuoksussa oli banaania, sitrusta ja hedelmäisyyttä. Pehmeä, hieman katkera maku toi aromimaailmaan lisäksi aprikoosia ja omenahilloa. Valo toimi hyvin juuressipsien kanssa, tosin suolaisemmat sipsit olisivat toimineet paremmin. Omenapiirakan seuraksi olut kävi myös hyvin, jopa paremmin kuin sille suositeltu gose.

Keisari Münchener
Nokian panimo; tumma lager; 4,5 %

Oluen tuoksussa oli karamellisuutta, kinuskia ja kuivahedelmää. Hieman katkera maku oli karamellinen ja aavistuksen siirappinen. Tätä olutta suositeltiin sienien kanssa, koska se on makea ja sienet taas suolaisia, mutta niissä ei ole katkeroa. Sieniä meillä ei ollut, mutta juusto ilman pestoa kävi Keisari Münchenerin seuraksi. Kokeilimme tätä myös salamin kanssa ja sekin toimi hyvin.



Mufloni CCCCC
Beer Hunter's; IPA; 7,0 %

CCCCC:n nimi tulee siinä käytetyistä humalista: Citra, Cascade, Centennial, Chinook ja Columbus. Olut oli tumman kuparisen värinen. Sen tuoksussa ja maussa oli havua, karamellisuutta, appelsiinia ja toffeen suuntaan kallistuvaa makeutta. Karamellisuus tasapainotti mukavasti oluen katkeruutta. Mufloni CCCCC toimi parhaiten pestolla höystetyn juuston kanssa ja komppasi myös omenapiirakkaa.

Gosebump Raspberry & Passionfruit
Hiisi; gose; 5,5 %

Happamassa tuoksussa oli runsaasti passiohedelmää ja vadelmaa. Raikas maku jatkoi samoilla linjoilla tuoksun kanssa, lisäksi siinä oli myös karviaista ja merisuolaa. Olut sopi sipsien kanssa hyvin. Omenapiirakka puolestaan pehmensi Gosebumpin happamuutta.

Valo oli tastingin oluista Jussin suosikki. Se on Suomen parhaimman oluen tittelin ansainnut. Marjut puolestaan piti eniten Gosebumpista. Ruokien kanssa Gosebump toimi parhaiten. Juusto ei ollut sille ihan täydellinen pari, mutta menetteli.