Korkkiruuvi.fi // Libanonin helmi Chateau Musar 8.10.2020

Tätä odotimme! Korkkiruuvi.fi järjesti 8.10.2020 libanonilaisen Chateau Musarin viineihin keskittyvän etätastingin. Kokkasimme viinien seuraksi tabboulehia (eli tabbule-salaattia) eli libanonilaista persiljasalaattia.

Tasting on katsottavissa Korkkiruuvin Facebook-sivulla.

Chateau Musar ei ole ansainnut kulttimainettaan turhaan. Se oli luomuviinintuottaja ja noudatti natural- eli alkuviineistä tuttua mahdollisimman vähäisen puuttumisen (minimal intervention) periaatetta jo ennen kuin luomu- ja natuviineistä puhuttiin yleisesti, ja lisäksi viinit käyvät luonnonhiivojen avulla. Siksi viinit saattavat välillä olla hyvinkin mielenkiintoisia ja eri vuosikertojen välinen vaihtelu voi olla suurta. Chateau Musarin viinitarhat saivat Libanonin ensimmäisinä luomusertifikaatin vuonna 2006. 

Viinejä ei lasketa myyntiin ennen kuin ne ovat tuottajan mielestä valmiita. Ikoninen Chateau Musar Red kypsyy vähintään seitsemän vuotta ennen myyntiin tuloaan, ja joskus nuorempi vuosikerta saatetaan lanseerata ennen vanhempaa vuosikertaa, jos se on talon mielestä valmiimpi nautittavaksi. Toisaalta viini kestää hyvin säilytystä eli mikään kiire sen juomiselle ei ole. (Yli 15 vuotta vanhat viinit kannattaa avata tavallisen korkkiruuvin sijaan vanhoille viineille tarkoitetun avaajan avulla, ettei haurastunut korkki murene pulloon.)

Chateau Musar kuulostaa ranskalaiselta ja talon omistava Hocharin suku onkin alunperin ranskalainen. Libanoniin suku saapui jo 1100-luvulla, mutta se on säilyttänyt vahvat yhteydet Bordeaux'n alueelle, minkä huomaa viinien tyylistä. Libanon puolestaan on yksi maailman vanhimmista viininviljelyalueista: viini ja viiniköynnökset levisivät Välimeren alueella jo muinaisten foinikialaisten mukana muutama vuosituhat sitten. 

Suurin osa Chateau Musarin viinitarhoista sijaitsee Bekaan laaksossa. Vasta 20-vuotias Gaston Hochar istutti ensimmäiset viiniköynnökset sinne 1930-luvulla, ja viini valmistetaan noin tunnin ajomatkan päässä viinitarhoilta suvun linnassa Ghazirissa. Arabiaksi kaupungin nimi on M'zar ("äärimmäisen kaunis paikka, jossa kannattaa vierailla"), mistä Chateau Musar on saanut nimensä. Maailmanmaineeseen talo nousi vuonna 1979 Bristolin viinimessuilla, kun vuoden 1967 Chateau Musar Red keräsi kehuja.

Chateau Musar Jeune Red 2017
Bekaa Valley, Libanon; 45 % Cinsaut, 45 % Syrah, 10 % Cabernet Sauvignon; 16,95 €. Luomu.

Chateau Musar Jeune on yksi talon uusimmista viineistä. Sen ensimmäinen vuosikerta on tuotu markkinoille vuonna 2007. 

Nimensä mukaisesti Jeune on nuori viini. Se on edullinen ja helposti lähestyttävä "arki-Musar", joka ei ole kypsynyt tammitynnyreissä tastingin muiden Musarien tapaan, vaan siihen käytetyt viinit ovat käyneet betonitankeissa noin vuoden verran sadonkorjuun jälkeen: vuosikerran 2017 viini sekoitettiin maaliskuussa 2018 ja pullotettiin kesällä 2018. 

Viini oli väriltään tummanpunainen ja vivahti hieman violettiin. Sen tuoksussa oli tummia marjoja ja luumua sekä karpaloa ja lakritsaa. Viinin maku oli hapokas eikä kovinkaan tanniinen. Tuoksusta tuttuja marjoja ja lakritsaa täydensi pieni pippurinen mausteisuus ja yrttisyys. 

Jeune on oikein kiva silloin, kun kaipaa täyteläistä, mutta kuitenkin helpohkoa viiniä esimerkiksi juustojen tai pataruokien seuraksi tai ihan sellaisenaan.

Chateau Musar Hochar Père et Fils 2016
Bekaa Valley, Libanon; 50 % Cinsault, 35 % Grenache, 15 % Cabernet Sauvignon; 26,95 €

Talon perustajan mukaan nimetty Chateau Musar Hochar on tuotu markkinoille vuonna 1989. Vaikka sitä saatetaankin pitää talon kakkosviininä, se on kuitenkin ihan omanlaisensa. Vuosikerran 2017 viinit kävivät ensin erillään betonitankeissa ja sen jälkeen kuuden kuukauden ajan ranskalaisesta tammesta tehdyistä tynnyreissä (jotkut vuosikerrat saattavat kypsyä yhdeksänkin kuukauden ajan). Ne sekoitettiin vuosien 2017 ja -18 vaihteessa ja pullotettiin 2018.

Tummanpunaisen viinin tuoksu oli punamarjainen, hieman mustaherukkahilloinen ja mausteinen, lisäksi tuoksussa oli aavistus lakritsaa, savua ja nahkaa. Viinin maku oli marjainen ja hapokas, mutta kuiva, tanniinit olivat pehmeät. Viikunan lisäksi maussa oli karpaloa ja pikkuisen pippuria.

Viini sopi hyvin karjalanpaistin ja suolakurkkujen kanssa ja sen kanssa voisi kokeilla myös lammasta tai poroa. Hinta-laatusuhteeltaan se on loistava.

Chateau Musar Red 2012
Bekaa Valley; 1/3 Cabernet Sauvignon, 1/3 Carignan ja 1/3 Cinsault; 39,99 € 

Chateau Musar Redin vuosikerta oli juuri tastingin aikaan vaihtumassa vuosikerrasta 2012 vuosikertaan 2013 ja tastingissa maistettiinkin ne molemmat. Me saimme paikallisen Alkon hyllystä vielä vuosikerran 2012, mutta vuosikertaa 2013 emme saaneet hankittua (Alkon verkkokaupassa sitä olisi ilmeisesti ollut).

Chateau Musarin legendaarisen viinin resepti on saavuttanut lopullisen muotonsa vuonna 1977. Valmistukseen käyvät viinit käyvät ensin betonitankeissa puolen vuoden ajan ja sen jälkeen ne kypsyvät ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä vuoden verran. Eri viinit sekoitetaan vasta kaksi vuotta sadonkorjuun jälkeen ja sekoitus kypsyy vielä vuoden verran betonitankeissa ennen pullottamista. Pulloissa viini kypsyy neljä vuotta eli viini lasketaan myyntiin vasta vähintään seitsemän vuoden ikäisenä.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli kypsiä ja makeita tummia marjoja, viikunaa ja luumua, lakritsaa ja mausteita melkein portviinimäisellä tavalla. Lisäksi tuoksussa on hieman nahkaa, savua ja kahvia. Viinin maku on täyteläinen, tummat marjat, mustikka ja luumu tuntuvat kypsinä ja hilloisina. Hapokkuutta on jonkin verran, samoin tanniineja, mutta yleisvaikutelma on pehmeä. Viini on runsas ja maukas eikä ainakaan tämä vuosikerta ole mitenkään hurja tai erityisen funky, vaan oikein miellyttävä.

Viini sopii kovien juustojen kanssa ja sellaisenaan.

Seuraava Korkkiruuvin etätasting on torstaina 19.11.2020 ja sen aiheena ovat kuumat juomat.