Pyynikin Naga Jolokia Chili Porter




Mikä olut?
Naga Jolokia Chili Porter (Pyynikin Brewing Company)
Oluttyyppi: portteri
Alkoholia: 5,5 %
Katkeruus:  30 IBU
Väri: 50 EBC 
Hinta: 3,84 € Sellon K-Supermarketissa (0,33 l) 

Mitä panimo lupaa?
Chocolate, caramel, and roasted malts make this beer a real treat. The addition of Naga Jolokia (ghost pepper) adds a little kick that comes out in the finish. Not too spicy, just enough to let you know it’s there.

Mitä oluttyyppi lupaa?
Portteri on englantilainen tumma pintahiivaolut, jota on valmistettu 1700-luvulta lähtien. Oluen tumma väri ja kevyen paahteinen aromi johtuvat valmistuksessa käytetyistä tummista maltaista. Portteriin käytettyjä maltaita ei paahdeta kuten stoutin maltaita. Maussa on tyypillisesti kahvia, lakritsaa, suklaata, toffeeta ja karamellisuutta. Imperial Porterit ovat tummia, vahvempia versioita

Kommentit

M: Miksi minä?

J: Marraskuun kylmät ja pimeät illat vaativat lämmikettä. Sellaiseksi sopii hyvin portteri, joka on maustettu Naga Jolokialla. Kyseinen chili oli vuoteen 2011 asti Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman tulisin chili. Tulisuutta on noin miljoona scovillea eli se on 400 kertaa Tabasco-kastiketta tulisempaa. Naga Jolokia Chili Porter valittiin vuonna 2016 Suomen parhaaksi chiliolueksi, mutta silloin myynnissä oli vahvempi 7,8 % versio.

Olut on väriltään hyvin tummanruskeaa, lähes mustaa. Tuoksussa on paahteisuutta, tummaa suklaata, ruisleipää ja hieman lakritsaa. Keskitäyteläinen maku toistaa aluksi tuoksun aromeja, sitten chili hukuttaa muut aromit. Tulisuus ei ole liian polttavaa, se on vahvuudeltaan punaisen Pirkka-chilin luokkaa. Jälkimaku on myös vahvan chilinen, mutta siinä on lisäksi hieman tuoksun makeita elementtejä. Vahvempaa versiota en ole maistanut, joten en voi verrata siihen. Chilin ystävät varmaan tykästyvät tähän, minä ainakin pidin. Arvosanaksi annan +.