-->

21. marraskuuta 2020

Ravintola Murun viinibaarin tasting 17.10.2020: portviinit

Ravintola Murun viinibaarin tastingissa (29 €) 17.10.2020 perehdyimme portviineihin Taneli Lehtosen kanssa. Portviinien seuraksi tilasimme palasen cheddaria.

Portviini on portugalilainen väkevöity viini, jota valmistetaan Douron laaksossa kasvavista paikallisista rypälelajikkeista, kuten Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Barroca sekä Tinta Cão ja moni muu. Käymisen aikana viiniin lisätään 77 til-% alkoholia, jolloin käyminen keskeytyy ja viiniin jää sokeria (eli makeutta).

Eri portviinilaatuja ovat esimerkiksi:

  • Punaiset: ruby, late bottled vintage (LBV), vintage eli vuosikertaportviini, single quinta vintage eli yhden viinitilan rypäleistä tehty vuosikertaviini ja crusted (suodattamaton)
  • Kellanruskea eli tawny
  • Valkoinen (makea tai kuiva) ja rose

Niepoort Dry White Port
Côdega, Rabigato, Viosinho, Arinto, Gouveio; 17,99 €

Valkoisen portviinin tuoksu oli hyvin omenainen, kypsäsn hilloisen omenan lisäksi mieleen tulivat omenasiideri ja calvados. Myös viinin meripihkankeltainen väri vei ajatuksia kypsän omenan suuntaan. Viinin maussa oli omenaa ja mausteista omenapiirakkaa ja niiden lisäksi sitrusta ja appelsiinihilloa sekä jonkin verran kuivahedelmiä ja pähkinöitä. Jälkimaku oli pitkä ja mausteinen, ja viini lämmitti pitkään.

Quinta Vale d. Maria Late Bottled Vintage 2014
25 eri rypälelajikkeen sekoitus; 29,76 €

Late bottled vintagea (LBV) pullotetaan silloin, kun vuosikertaportviiniksi aiotusta portviinistä ei tehdäkään vuosikertaportviiniä kahden vuoden kypsytyksen jälkeen, vaan viini jää vielä tynnyreihin kypsymään noin 4-6 vuoden ajaksi.

Kauniin tummanpunaisen viinin tuoksussa oli makeita tummia marjoja, luumua, mustikkaa ja karpaloa sekä mausteita, myös alkoholi tuntui jonkin verran. Samoja aromeita oli myös viinin maussa. Viini on runsas ja maukas, hapot ja tanniinit olivat hienosti tasapainossa. Jälkimaussa tuntui mausteita. Tämä viini sopisi loistavasti juustojen kanssa ja sellaisenaan pimeinä marras-joulukuun iltoina

C. da Silva Dalva Colheita 1997

Colheita (colheita = sato) on yhden sadon rypäleistä valmistettu tawny-tyyppinen portviini, joka kypsyy seitsemän vuotta pienissä tammitynnyreissä ennen pullotusta.

Hieman samean, tumma oranssin/kuparinpunaisen viinin tuoksussa oli kuivattua hedelmiä, mausteita ja pähkinöitä, toisaalta myös makeita punaisia marjoja ja viikunaa. Myös viinin maussa oli kuivattuja hedelmiä, mausteita sekä mansikka- ja viikunahilloa. Maku oli jossain määrin hapokas, myös alkoholi tuntui pienenä pistävyytenä. Kyseessä oli oikein kiva tawny, jossa kaikki elementit olivat hyvin tasapainossa.

Vaikka Jussi onkin yleensä tawny-mies ja Marjut LBV-leirissä, tällä kertaa Marjut lämpeni eniten Niepoort Dry Whitelle ja Jussi Quinta Vale d. Maria Late Bottled Vintage 2014:lle.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti