Vähäalkoholinen roseeviini Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Rosé Bright Light 2020 & vanhat tutut

Näyte / Beverage Partners Finland

Alkon vakiovalikoimaan on juuri saapunut uusi Saint Clairin vähäalkoholinen roseeviini täydentämään talon viinivalikoimaa. Saimme tutustua siihen ennakkoon etätastingin merkeissä.

Viinin tuottaja Saint Clair Family Estate -viinitila on perustettu vuonna 1994. Uuden-Seelannin Marlboroughissa sijaitseva tila on saanut nimensä ensimmäisen omistajansa sukunimestä Sinclairista, ja sen nykyisillä omistajilla Neal ja Judy Ibbotsonilla on viininviljelykokemusta vuodesta 1978 alkaen.

Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Rosé Bright Light 2020
Marlborough, Uusi-Seelanti; 97,5 % Sauvignon Blanc, 2,5 % Malbec; 13,99 € 

Saint Clair Vicar's Choice -sarja sisältää mutkattomia arkiviinejä ja niistä viimeisimpänä tänne meidänkin saatavillemme on saapunut vähäalkoholinen roseeviini Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Rosé Bright Light. Viinissä on alkoholia 9,5 %.

Viiniin käytetyt rypäleet on kerätty valituilta viinitarhoilta silloin, kun ne ovat optimaalisen maukkaita, mutta niiden sokeripitoisuus ei vielä ole noussut liian korkeaksi - mitä enemmän sokeria rypäleissä on, sitä enemmän alkoholia viiniinkin voi kehittyä. Rypäleet kerättiin yöllä, jotta ne säilyttäisivät raikkautensa. Kauniin vaaleanpunaisen, hieman puuterisen värinsä viini sai muutaman tunnin kuorikontaktin ansiosta. 

Viinin tuoksussa on sauvignon blancille tuttua yrttisyyttä ja nokkosta, herukanlehteä ja karviaista sekä sitruksista hapokkuutta, samoin maussa. Toisaalta pieni määrä malbecia tuo viiniin marjaisuutta, mansikkaa ja vadelmaa ja pyöristää sen makua. Viini on pehmeä ja mehukas, toisaalta myös raikas ja hapokas. Siinä on sokeria 9,8 g/l ja happoja 8,1 g/l, mikä pitää sen hyvässä tasapainossa, se ei ole liian makea ja pliisu, mutta toisaalta ei myöskään liian terävä. Vaikka alkoholin määrä on vähäinen, viini on miellyttävän ryhdikäs. Jos nyt olisi kesä, se olisi oikein miellyttävää kesäjuotavaa - toisaalta nyt pohdituttaa, kuinka viini sopisi joulupöytään. Ainakin kalaruokien ja vaaleiden lihojen kanssa se voisi olla oikein passeli.

Muista myös

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Bubbles Brut 2019
Marlborough, Uusi-Seelanti; Sauvignon Blanc; 14,98 €

Sauvignon Blancin hapokkuus, trooppinen hedelmäisyys, yrttisyys ja herukanlehtisyys yhdistyvät pirteisiin kupliin. Viini on pirteä ja maistuu sellaisenaan tai aperitiivina sekä toimii myöskin kalaruokien, äyriäisten ja salaattien seurana. 

Viini on valmistettu proseccosta tutulla Charmat-menetelmällä eli se on hiilihapotettu tankeissa, mutta sen kuplat kestävät hyvin. Raikas kuohuviini tuo mieleen kesän ja maistuu hyvin myös näin talvella.

Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay 2018
Marlborough, Uusi-Seelanti; Chardonnay; 19,98 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet Ure Valleyn alueella kolmen kukkulan suojassa. Viini kypsyi ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista neljäsosa oli uusia, kävi läpi malolaktisen käymisen ja kypsyi sen jälkeen vielä kymmenen kuukauden ajan sakkojensa päällä ennen pullotusta.

Viini on kermainen ja pehmeä, toisaalta siinä riittää vielä hapokkuutta. Tammea on käytetty tyylikkäästi, ei liikaa, ja se on tuonut viinin aromeihin voita, pähkinää ja mantelia. Lisäksi aromeissa on vaaleita kivihedelmiä, omenaa, pientä yrttisyyttä ja aavistus mineraalisuutta. Viini on mainio ruokaviini ja voisi sopia kalaruokien ja vaaleiden liharuokien kanssa.