Etätasting x 2: roseeprosecco eli Prosecco Rosé

Pinnan alla on kuplinut ja markkinoille on tullut marraskuussa jotain uutta ja pinkkiä: roseeprosecco eli Prosecco Rosé. Tutustuimme siihen tarkemmin etätastingien merkeissä joulukuun alussa.

Prosecco on Glera-rypäleestä valmistettu kuohuviini, jota tuotetaan Koillis-Italiassa Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueilla. Laatuluokiteltu (Prosecco DOC) ja nimisuojattu se on ollut vuodesta 2009 alkaen. Prosecco on italialaisista laatuluokitelluista viineistä (DOC/DOCG) eniten tuotettu, viime vuosina sitä on tuotettu jopa 260 miljoonaa litraa vuodessa. Prosecco valmistetaan yleisimmin tankkikäymismenetelmällä (Charmat/Martinotti-menetelmä) ja parhaimmillaan se on kukkaisen aromaattista. Proseccoa tehdään myös pullokäymismenetelmällä, mutta se on harvinaista - harvinaisia ovat myös pirskahteleva (frizzante) ja kuplaton (tranquillo) prosecco.

Mitään uutta Veneton vaaleanpunaiset kuohuviinit eivät sinänsä ole - niitä ei vain ole aiemmin saanut kutsua proseccoiksi (eivätkä kaikki roseeskumpat ole edelleenkään roseeproseccoa). Italian lainsäädännön muutosten myötä perustettiin uusi laatuluokitus Prosecco Rosé DOC ja sallittiin roseeproseccon tuotanto ja myynti.

Isoimpana erona tavalliseen, vaaleaan proseccoon on se, että viinin valmistuksessa saa nyt käyttää Gleran lisäksi Pinot Neroa (eli tutummin Pinot Noiria). Muutenkin roseeproseccoa koskevat määräykset ovat tiukemmat kuin vaaleaa proseccoa koskevat:

  • Roseeprosecco on aina vuosikerrallista (toisin kuin vaalea) ja - yllätys yllätys - vaaleanpunaista.
  • Pinot Neron osuus on 10-15 %, toisin sanoen Gleraa pitää olla edelleen vähintään 85 %.
  • Kuivuudeltaan roseeprosecco voi olla brut nature (sokeria 0-3 g/l), brut (sokeria max. 12 g/l) tai extra dry (sokeria 12–17 g/l).
  • Roseeproseccon tulee käydä tankissa vähintään 60 päivää (eli pidempään kuin vaalean proseccon).

Tällä hetkellä Alkossa on myynnissä parisenkymmentä roseeproseccoa*. Ensi vuoden alusta myyntiin tulee vuoden 2020 vuosikerta, jolloin määrän odotetaan lisääntyvän entisestään, ja muutenkin roseeproseccon suosiosta odotetaan suurta maailmanlaajuisesti - arvioiden mukaan tänä vuonna roseeproseccoa myydään 20 miljoonaa pulloa ja ensi vuonna tuplamäärä, ellei enemmänkin.

* Haulla ei saanut listattua vain roseeproseccoja, joten listassa on liikaa osumia.

Casa Canevel Prosecco Rosé Brut 2019
Prosecco Rosé DOC, Italia; 13,99 € (sokeria 10 g/l)

Ensimmäinen kosketuksemme roseeproseccoon on varsin myönteinen. Kuohuviinin tuoksussa on punaisia marjoja, vadelmaa ja metsämansikkaa sekä tietenkin päärynää, jota täydentävät sitrus ja raparperi. Maku on ryhdikäs (proseccoksi) ja hapokas, siinä on tuoksusta tuttuja metsämansikkaa ja päärynää sekä marmeladiseksi taittuvaa puolukkaa ja hillottua raparperia.

Casa Canevel Prosecco Rosé Brut on pirteä ja kevyt, varsin asiallinen kuohuviini. Roseerieslingistä tuttuun tapaan pieni määrä punaviiniä pyöristää maun marjaiseksi ja hedelmäiseksi ja tuo siihen rotevuutta.

 Katso lisää: Tuomas Meriluodon (Winestate) Instagram Live 4.12.2020

Zonin 1821 Rosé Prosecco Brut 2019
Prosecco DOC, Italia; 13,99 € (sokeria 12 g/l)

Zonin 1821 Rosé Prosecco Brutia avatessa pullosta tupsahtaa nenään kunnon mansikka-vadelmapöllähdys. Sen tuoksussa ja maussa on lisäksi punaherukkaa ja punaista omenaa sekä päärynää ja sitrusta. Kevyt ja raikas viini muistuttaa enemmän vaaleaa proseccoa kuin Casa Canevelin roseeprosecco ehkä runsaamman kukkaisuutensa takia, mutta ei tämäkään mitään päärynälimonadia ole, vaan kohtalaisen hapokas tapaus.

Kuohuviini on helppoa ja mukavaa juotavaa - ja yllätykseksemme se toimii etikkaisen sillin ja joulukinkun kanssa. Pitää laittaa roseeproseccot muistiin kesän, uusien perunoiden ja sillin varalle, sillä niiden makeus tasapainottaa hyvin etikan hapokkuutta. Samoin ne ovat ryhdikkäämpiä kuin vaaleat proseccot, joten niitä maistelee jo ihan mielellään.

Katso lisää: Juomavinkin Instagram Live 11.12.2020