Retki Ainoa Winerylle 31.10.2020

Suomen Sommelieryhdistys järjesti kannattajajäsenilleen retken Hollolaan Ainoa Winerylle (45 €) Halloween-viikonloppuna 31.10.2020. Vannoutuneina faneina olimme tietenkin heti lähdössä mukaan! Luvassa oli tilan esittely, lounas ja marjaviinien shoppailua.

Aiemmin Finnviininä tunnettu Ainoa Winery on ollut suosikkimme jo vuosia. Ensimmäisessä tastingissa kävimme vuonna 2016 ja olemme fanittaneet Paola Guerrero Cohenin ja David Cohenin viinejä siitä lähtien. Ehkä yksi syy viinien erinomaisuuteen on juuri se, että he eivät tienneet mitään suomalaisesta marjaviinituotannosta ja tekivät asiat alusta alkaen omalla tavallaan. Lopputulokset ovat herkullisia! Talouden päijäthämäläistä lämmittää myös viinitilan sijoittuminen Hollolaan.

Lounaan aluksi kesäkauden viini, mukavasti pirskahteleva Kaste yhdistettiin brie-salaatin kanssa. Toimii!

Puolukalla, hunajalla ja mesiangervolla maustetussa Kasteessa on vain 5 % alkoholia (saatavana Ainoa Wineryn myymälästä). Vaikka puolukan maun yhdistää ennemmin syksyyn, pieni pirskahtelu tekee viinistä raikkaan kesäjuoman ja puolukan hapokkuus toimii hyvin sekä Halloween-tunnelmissa että lämpiminä kesäpäivinä.

Cajun-henkisesti maustettu ankanrinta ja ohra yhdistettiin kuivaan mustikkaviiniin Silkkiin (valitettavasti loppuunmyyty Alkosta tällä hetkellä). Ankka oli aivan uskomattoman hyvää, pieni tulinen mausteisuus sopi siihen hyvin.

Silkki on pinotnoirmainen, keskitäyteläinen ja ryhdikäs viini. Ankan seuraksi se sopi erinomaisesti - ja muutenkin se on mainio ruokaviini vaikkapa riistan kanssa. Osa viinistä on kypsynyt tammitynnyreissä, mikä tuo siihen hieman hillittyjä tanniineja tumman marjaisten, mustikkaisten ja mausteisten aromien lisäksi.

Aivan jumalaisen ihanan suklaabrownien ja jäätelön kanssa yhdistettiin myöskin aivan ihana makea vadelmaviini Vaapukka (saatavana Ainoa Wineryn myymälästä).

Pitää myöntää, että tämän viinin nimestä tulee aina mieleen muumien vaapukkamehu ja uskoisin, että myös Vaapukka maistuisi muumeille - ainakin meille se maistuu paremmin kuin hyvin. Marjaviineissä on se hieno puoli, että niistä maistaa alkuperäisen raaka-aineen sellaisena kuin se on, tällä kertaa siis vadelman...



...mistä taas tulikin mieleen vanha tuttumme, jännittävä punajuuriviini Elo (loppuunmyyty Alkosta), josta kaikki innostuivat tilaamaan maisteluannoksia ruoan jälkeen.

Elo on aina yhtä huisa kokemus, yhtä huisa kuin sen Halloween-tunnelmiin loistavasti sopinut räimeän oranssi väri. Viini on tehty vuonna 2016 eli nyt se on ehtinyt ikääntyä neljän vuoden ajan. Pitää myöntää, että vuodet ovat tehneet sille hyvää: nuorena vielä kovin maanläheinen, mutta silti punajuurinen viini ei ole enää yhtä maanläheinen, vaan ennemminkin hedelmäinen ja edelleen punajuurinen. Se ei tunnu enää jakavan mielipiteitä yhtä radikaalisti kuin aiemmin - tai sitten olimme tällä kertaa oikeanlaisessa seurassa. 

Jos viini kiinnostaa, sitä kannattaa kysyä, vaikka sitä ei listalla juuri näkyisikään.

Mainitaan vielä alkuruoan jälkeen maisteltu lakkaviini, Sauternesiinkin verrattu Valokki (saatavana Ainoa Wineryn myymälästä ja Alkosta), joka toimi mainiosti valkosipulisen hanhenmaksaleipäsen kanssa ja viime kesältä tuttu uutuus, omenasiideri Viive, joka oli nyt päässyt pulloihin. Valokki on aina upean marjaista, ja Viive taas oli miellyttävän raikas ja omenainen välijuoma (ja kyllä, sitäkin lähti pari pulloa kotiin mukaan).

Hyvinä aikoina Ainoa Winery järjestäisi kaikenlaisia tapahtumia, mutta ikävä kyllä ne on Päijät-Hämeessä(kin) koronan takia peruttu, muuten kannattaisi tiedustella etukäteen esimerkiksi viiden viinin tastingia sopivien makupalojen tai ruokien kanssa.

Ainoa Wineryn myymälästä (Rekolanpolku 65, 15700 Hollola) saa kuitenkin joululahjoja ja lahjakortteja, joten kannattaa poiketa ostoksilla - ei pidä unohtaa esimerkiksi Helsingin Sanomissakin viisi tähteä saanutta Kaamos-glögiä tai viime kesänä lanseerattua Usva-omenaviiniä. Ajankohtaiset aukioloajat voi parhaiten tarkistaa Facebookista